Forlegger Brim Hilt død i Colombia: – Han har betydd enormt for min forfatterkarriere

Dødsfallet til den norske forfatteren og forleggeren Brim Hilt (62) i Colombia etterforskes nå av politiet. – Han spilte en avgjørende rolle for at jeg ble forfatter, sier Ingvar Ambjørnsen.

Ingvar Ambjørnsen, her avfotografert på Litteraturfestivalen på Lillehammer 2015

– Det var Torstein som oppmuntra meg til å bli forfatter og som sendte meg det første brevet hvor han skrev: «Dette manuskriptet skal vi lage bok av». Det var det lykkeligste øyeblikk i mitt liv, forteller Ingvar Ambjørnsen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Brim Hilt

Brim Hilt ble funnet død i sin bolig i Colombia for en uke siden. Dødsfallet etterforskes nå av politiet i landet.

Foto: Privat

For en uke siden ble Brim Hilt funnet død i sitt hjem i byen Minca, nordøst i Colombia.

Detaljene rundt dødsfallet er ikke kjent, men flere kolombianske medier skriver at obduksjonsrapporten tyder på at Hilt kan ha blitt utsatt for noe kriminelt. Mistanken skal ha blitt forsterket av at verdisaker skal mangle fra boligen til nordmannen.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra kolombianske politimyndigheter i denne saken.

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk borger har omkommet i Colombia, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Har betydd enormt mye

Brim Hilt, som tidligere het Torstein, var norsk forfatter, oversetter og forlegger. Sammen med Bjørn Hansteen dannet han Forfatterforlaget på 1970-tallet.

Det lille norske forlaget kjempet for motkultur og ukjente forfattere. Blant dem var den gang ukjente forfatterspiren Ingvar Ambjørnsen.

– Torstein har betydd enormt for min forfatterkarriere. Det var han som satsa på meg, sier Ambjørnsen til NRK.

Han sier Hilt spilte en nøkkelrolle i hans karriere:

– Det var han som oppmuntra meg til å bli forfatter og som sendte meg det første brevet hvor han skrev: «Dette manuskriptet skal vi lage bok av». Det var det lykkeligste øyeblikk i mitt liv, forteller Ambjørnsen.

– Tok imot meg og sendte meg videre i karrieren

Ambjørnsens debutroman «23-salen» kom ut i 1981 på Forfatterforlaget. Deretter kom det to bøker til.

Forlaget ble etter hvert drevet fra et kunstnerkollektiv i Hølen, der Ambjørnsen også bodde.

– Torstein var både min venn og forlegger. Vi var veldig nære den gang, sier Ambjørnsen, som siden mistet kontakten med Hilt.

Da forlaget gikk konkurs, hadde de ikke lenger penger til å lage hardcover av Ambjørnsens senere kjente bok «Den siste revejakta», forteller forfatteren.

– Da tok Torstein meg med til banken og ga meg 15.000 kroner på et VISA-kort, som var helt fremmed den gang. «Det er alt jeg kan gi deg, sorry», sa han.

Men Torstein hadde fortsatt en rolle å spille i Ambjørnsens forfatterliv. Han fungerte som bindeleddet som sørget for dagens velrenommerte forfatter fikk en plass hos Cappelen forlag.

– Torstein var den som tok imot meg som ny forfatter, og sendte meg videre så jeg havnet på Cappelen og ble der.

Torstein Hilt, William Nygaard og Jan Erik Vold

Torstein Hilt (t.v.) overrekker lyriker Jan Erik Vold Aschehougprisen 1981 som formann i Norsk Litteraturkritikerlag. (Direktør William Nygaard i Aschehoug i midten.)

Foto: Per Løchen / NTB scanpix

– Stort tap for forlagsbransjen

Forlegger Jan Mesicek kjente Brim Hilt både profesjonelt og personlig gjennom et nesten 25 års langt vennskap. Hilt arbeidet som konsulent og oversetter for Lille Måne-forlag siden forlagets begynnelse.

– Dette er at tap for mange i forlagsbransjen, og vi tar imot dødsbudskapet med stor sorg, sier Mesicek til NRK.

Ifølge Mesicek har alle i Hilts krets tatt det veldig tung at forfatteren skulle miste livet for «noe så meningsløst».

– Det har vært tunge dager siden vi fikk vite om dødsfallet. Det er ubeskrivelig trist, sier Mesicek.

Pioner innen skeiv litteratur

Siden 2001 har Hilt bodd for det meste i utlandet, blant annet i Argentina, og de siste åra i Colombia.

– Hilt ble mer og mer forelsket i Colombia og bygget seg et liv der, sier Mesicek.

Ifølge forleggeren ønsket 62-åringen å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og hadde nettopp kjøpt lokaler hvor han planla å bygge en kafé.

– Det var viktig for ham å hjelpe lokalbefolkningen, og han hadde planer om å danne en lokal spiseklubb hvor han kunne lære befolkningen om sunn mat. Han var glad i mat og flink til å lage den.

Hilt skrev dikt og utga i sin tid også et par bøker.

Sammen med Bjørn Hansteen utgav de i 1979 Gudmund Vindlands bok «Villskudd» på Forfatterforlaget, som har en særskilt plass innen norsk skreiv litteratur, ifølge Skeivt arkiv.

Sammen drev de også forlaget «Hilt & Hansteen», og startet bokklubben «Energica.»

Kulturstrøm

  • Lego-figurens far er død

    Mannen som skapte de gule Lego-figurene er død. Designeren Jens Nygaard Knudsen ble 78 år gammel, melder dansk TV2. Han laget figuren på 1970-tallet fordi lekehusene til Lego sto tomme, sier enken hans. Designet hans er også brukt i Lego-filmer.

    Lego-figur.
    Foto: Daniel Karmann / AFP