I norske butikker får du nesten bare kjøpt svenske høner. Og vi kaster flere tusen kilo fantastisk fin mat, slik NRK Forbrukerinspektørene retter søkelyset mot i serien «FBI redder høna».
– Ikke bare er det et symptom på et sykt matsystem, det fratar oss også muligheten til å lage tradisjonsrike retter, sier Viestad.
– Ta litt pepper deri
«Slik lager du stuvede høns», leser Henry Notaker andaktsfullt fra en gammel oppskriftsbok i NRK-programmet «Kulinariske henrykkelser» fra 1998:
I gamle dager brukte vi nyttedyra våre til forskjellige ting. Kua ga melk og kjøtt, sauen ga ull og kjøtt, og høna ga oss egg og kjøtt.– Nå lar vi høna produsere egg, så dreper vi den, sier Andreas Viestad.
Vi lager fårikål av lam og «hønsefrikassé» av kylling. – Smakene går tapt, for fårikål lagd av sau og frikassé lagd av hønsekjøtt, smaker noe helt annet og forskjellig, mener Viestad.
Tre ting går tapt: En fin matressurs, tradisjonelle retter og gode smaker.
Billig mat
Bare ti prosent av de norske verpehønene havner i norske butikker. Til NRKs FBI sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, at butikkene har for liten tilgang på høns.
– Salgstallene våre forteller at kundene ønsker å bruke høns i sine kjøkken. Vi selger så mange høner vi får tak i, sier han.
Andreas Viestad, som har startet Opplysningskontoret for høna, peker også på at høns bestandig har vært billig og god mat.
Hønsesuppe til syke
Tradisjonelt har man gitt hønsesuppe til syke og gamle. Viestad tror at det henger sammen med at den er lett fordøyelig. Særlig hvis du har vondt i halsen eller mangler tenner.
– Det er en rett det er umulig å ødelegge. Jeg bruker tre minutter på å lage en god hønsesuppe, sier Viestad. Denne oppskriften ble presentert i NRK-programmet WOK i 1997:
En myte
Mange tror det tar så lang tid å lage en hønsegryte på den tradisjonelle måten.
– Det er en myte, tror Andreas Viestad. Det handler jo bare om planlegging. Sett platen på to i god tid. Kjenn de gode duftene spre seg og vit at smakene ikke uten videre lar seg erstatte.
- LES OGSÅ: Her gasses norske høner i hjel