Hopp til innhold

Her gasses norske høner i hjel

Over tre millioner verpehøner gasses i hjel hvert år i Norge. – Vi kaster flere tusen kilo fantastisk fin mat, sier en av bøndene som må gasse hønene sine.

Høner gasses ihjel

GASSES: I stedet for at høner skal gasses, ønsker flere bønder og matentusiaster at høna bør bli mat. Her fra opptak med NRK Forbrukerinspektørene.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Runar Sørli

KJEMPER: Runar Sørli synes det er trist at han må gasse hønene sine.

Foto: Marit Evertsen Grimstad / NRK

Skal du ha høne til middag, får du nesten bare kjøpt svenske høner i butikken. Av tre millioner verpehøner, er det kun 300.000 som selges som mat i norske butikker. Fordi vi her i landet gasser høner istedenfor for å bruke dem til mat, ender de opp som fyringsolje og i sementproduksjon.

I flere uker vil NRK Forbrukerinspektørene prøve å redde høna.

En av dem som er kritisk til destruering av norske høns, er bonde Runar Sørli fra Østfold. Han vil helst slakte hønene, og ikke gasse. Sørli mener dagens praksis er uetisk.

– Vi kaster flere tusen kilo fantastisk fin mat. Høns har vært mer eller mindre borte fra markedet de siste åra, sier Østfoldbonden.

Høner på vei til slakt

BÆRES UT: Her er høner på vei til gassing.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

– For lav tilgang

Bonden får støtte av matskribent Andreas Viestad, som mener det er respektløst å forkaste verpehøne som mat.

– Høne har mye smak, og det er ikke spesielt vanskelig å tilberede. Når jeg lager hønsesuppe bruker jeg ikke tjue minutter, jeg bruker tre minutter. Det er den type mat hvor du ikke kan feile, sier han.

Andreas Viestad

ENKELT: Matskribent Andreas Viestad sier det er enkelt å tilberede høne. Han mener det er respektløst å forkaste den som mat.

Foto: NRK

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, forteller at deres kunder vil ha høne.

– Salgstallene våre forteller at kundene, ønsker å bruke høns i sine kjøkken. Vi selger så mange høner vi får tak i, men problemet er at vi fortsatt har for liten tilgang, sier han.

I fjor ble det solgt 150.000 verpehøner hos Coop i Norge, 85.000 av dem var ren import fra Sverige.

– Det er rett og slett fordi vi ikke har tilgang på nok norske høner fordi de blir destruert, sier han.

– Delt ansvar

Ellen Flø Skagen fra Nortura er enig i at verpehøner i utgangspunktet er en matressurs, og presiserer at forbrukerne må kjøpe høne hvis Nortura skal kunne levere det.

Ellen Flø Skagen

ÅPEN: Hvis forbrukerne og butikkene vil ha høner, er Nortura åpen for å se på slaktemuligheter, sier Ellen Flø Skagen.

Foto: Nortura

Hun sier at butikkene også må ta inn kjøttet, som bør prissettes slik at både bonde og industrien får betalt.

Skulle de startet opp igjen med hønseslakt nå, ville denne vært så tidkrevende at høna i butikk ville blitt ett dyrere produkt enn kylling, sier hun og forteller at man ikke kan bruke samme slaktelinje til høns og kylling, fordi høner har tynnere ben.

– Etter at den er avlivet skal den henges opp etter bena, og med så tynne ben faller den gjennom, forteller hun.

Hønseslakt

TYNNE BEN: Fordi hønene har tynnere ben enn kyllingene, kan man ikke bruke sammen slaktelinje.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Nortura mener det har vært vanskelig å få forbrukerne til å kjøpe høne tidligere.

– Hvis våre kunder ønsker at vi skal levere høne fordi forbrukerne vil ha det, så er det klart vi gjør det. Da må vi i hvert fall gjøre det som er nødvendig for å få det til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)