KJEMPER: Runar Sørli synes det er trist at han må gasse hønene sine.
Foto: Marit Evertsen Grimstad / NRKSkal du ha høne til middag, får du nesten bare kjøpt svenske høner i butikken. Av tre millioner verpehøner, er det kun 300.000 som selges som mat i norske butikker. Fordi vi her i landet gasser høner istedenfor for å bruke dem til mat, ender de opp som fyringsolje og i sementproduksjon.
I flere uker vil NRK Forbrukerinspektørene prøve å redde høna.
En av dem som er kritisk til destruering av norske høns, er bonde Runar Sørli fra Østfold. Han vil helst slakte hønene, og ikke gasse. Sørli mener dagens praksis er uetisk.
– Vi kaster flere tusen kilo fantastisk fin mat. Høns har vært mer eller mindre borte fra markedet de siste åra, sier Østfoldbonden.
BÆRES UT: Her er høner på vei til gassing.
Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK– For lav tilgang
Bonden får støtte av matskribent Andreas Viestad, som mener det er respektløst å forkaste verpehøne som mat.
– Høne har mye smak, og det er ikke spesielt vanskelig å tilberede. Når jeg lager hønsesuppe bruker jeg ikke tjue minutter, jeg bruker tre minutter. Det er den type mat hvor du ikke kan feile, sier han.
ENKELT: Matskribent Andreas Viestad sier det er enkelt å tilberede høne. Han mener det er respektløst å forkaste den som mat.
Foto: NRKKommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, forteller at deres kunder vil ha høne.
– Salgstallene våre forteller at kundene, ønsker å bruke høns i sine kjøkken. Vi selger så mange høner vi får tak i, men problemet er at vi fortsatt har for liten tilgang, sier han.
I fjor ble det solgt 150.000 verpehøner hos Coop i Norge, 85.000 av dem var ren import fra Sverige.
– Det er rett og slett fordi vi ikke har tilgang på nok norske høner fordi de blir destruert, sier han.
– Delt ansvar
Ellen Flø Skagen fra Nortura er enig i at verpehøner i utgangspunktet er en matressurs, og presiserer at forbrukerne må kjøpe høne hvis Nortura skal kunne levere det.
ÅPEN: Hvis forbrukerne og butikkene vil ha høner, er Nortura åpen for å se på slaktemuligheter, sier Ellen Flø Skagen.
Foto: NorturaHun sier at butikkene også må ta inn kjøttet, som bør prissettes slik at både bonde og industrien får betalt.
Skulle de startet opp igjen med hønseslakt nå, ville denne vært så tidkrevende at høna i butikk ville blitt ett dyrere produkt enn kylling, sier hun og forteller at man ikke kan bruke samme slaktelinje til høns og kylling, fordi høner har tynnere ben.
– Etter at den er avlivet skal den henges opp etter bena, og med så tynne ben faller den gjennom, forteller hun.
TYNNE BEN: Fordi hønene har tynnere ben enn kyllingene, kan man ikke bruke sammen slaktelinje.
Foto: Elisabet Høye / NRKNortura mener det har vært vanskelig å få forbrukerne til å kjøpe høne tidligere.
– Hvis våre kunder ønsker at vi skal levere høne fordi forbrukerne vil ha det, så er det klart vi gjør det. Da må vi i hvert fall gjøre det som er nødvendig for å få det til.