NRK Meny
Normal

Folk vil ikke se DiCaprio som muslim

Manusforfatter ønsker Leonardo DiCaprio i rollen som den muslimske poeten Rumi.

Leonardo DiCaprio

MULIG KANDIDAT: Etter at manusforfatteren bak en biografisk film om den muslimske poeten Rumi sa han ønsket seg Leonardo DiCaprio, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Foto: REUTERS/Mario Anzuoni / NTB Scanpix

David Franzoni, manusforfatteren bak filmen «Gladiatoren», offentliggjorde tidligere denne uka at han jobber med en biografisk film om den muslimske poeten Rumi.

Ifølge Franzoni vil filmen «utfordre den stereotype fremstillingen av muslimske karakterer i vestlig film ved å kartlegge livet til den store Sufi-lærde».

– Rumi er utrolig populær i USA. Jeg tror en film vil gi ham et ansikt og en historie, sa Franzoni.

Derfor kom det raskt reaksjoner da manusforfatteren sa at han kunne tenkt seg Leonardo DiCaprio i rollen som den persiske poeten. Det skriver The Telegraph.

#RumiWasntWhite

Folk har brukt sosiale medier til å lufte frustrasjonen sin, og emneknaggen #RumiWasntWhite har blitt flittig brukt.

Laster Twitter-innhold

Se flere reaksjoner lenger ned i saken.

Kritikken bygger altså på at poeten Rumi, som levde på 1200-tallet, skal ha blitt født i utkanten av det persiske riket, som i dag er Afghanistan, og at rollen derfor burde gått til en muslim.

Hollywood har tidligere blitt kraftig kritisert for det folk kaller «hvitvasking», nemlig å bruke hvite skuespillere i roller som like godt kunne gått til skuespillere av en annen etnisitet.

Franzoni sa også at Robert Downey Jr., best kjent for rollen som superhelten Iron Man, hadde vært god i rollen som Shams fra Tabriz, Rumis spirituelle mentor.

Oscarkritikk

Reaksjonene mot ønsket om DiCaprio i rollen som en muslimsk poet kommet måneder etter at Hollywood og Oscar-akademiet ble kritisert for sine helhvite Oscar-nominasjoner.

Årets utdeling var andre året på rad at ingen svarte personer var å finne blant de 20 navnene som var nominert til å vinne en pris i skuespillerkategoriene.

Konferansier Chris Rock skrev også om manuset sitt til utdelingen, og i ettertid varslet Oscar-akademiet at de kom til å endre medlemssammensetningen.

Filmen om Rumi er fortsatt i en tidlig fase der produsentene håper å begynne innspillingen i 2017.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP