Hopp til innhold

Festival i fare

Notodden bluesfestival er i fare. Det sier mannen som har vært med bluesfestivalen siden oppstarten, men som er usikker på framtida.

Canadiske Downchild avrundet åpningskvelden på Notodden Blues Festival

Canadiske Downchild avrundet åpningskvelden på årets Notodden Bluesfestival, med mange gjester foran scenen. Men det var ikke nok betalende gjester over alt.

Foto: Johannessen, Gitte / Scanpix

Jostein Forsberg

Jostein Forsberg, kunstnerisk leder i Notodden Bluesfestival er oppriktig bekymret for festivalens framtid.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Storgata i Notodden under Bluesfestivalen 2009

Det var godt med folk på Notodden under bluesfestivalen også i år, men det var ikke nok av dem som kjøpte billetter til selve festivalen.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Årets festival ble karakterisert som en publikumssuksess, til tross for færre solgte billetter enn året før, men også i år ble det underskudd.

Totalt hadde festivalen et underskudd på nesten seks millioner kroner med seg fra 2008 og 2009.

Tar selvkritikk

Kunstnerisk leder Jostein Forsberg er usikker på framtida for festivalen. Som kunstnerisk leder tar han selvkritikk for publikumssvikten, men sier samtidig at det flere grunner til at festivalen har gått med underskudd de siste tre årene.

De største økonomiske problemene for festivalen handler om at det er mange aktører i sentrum av Notodden som «snylter» på bluesfestivalen.

- Det er andre som arrangerer konserter, og det kan vi ikke stoppe. Men for å illustrere så gjør det litt vondt når det på åpningsdagen, i tillegg til vårt arrangement, er seks eller syv forskjellige konserter i den samme gata. Og det er klart at det har en betydning for oss, forklarer Forsberg.

- Må gå i dialog

- Også er det skjenkinga. De eksisterende skjenkestedene får utvida arealene sine til langt ut i gata og rundt hele huset. Og det er andre skjenkesteder som blir oppretta bare for de dagene. Men vi må gå i dialog med dem og finne ut hvordan vi kan eksistere side om side.

Da årets utgave av Notodden Bluesfestival var over 8. august i år roste styreleder Lasse Hansen ledelsen i festivalen for å ha «snudd på flisa». Han mente festivalen hadde fått til et godt arrangement til tross for lite midler, etter underskudd to år på rad.

Må vente med booking

Nå må Forsberg og resten av ledelsen igjen vente med å booke artister til de vet om de har penger.

- Akkurat nå kan jeg ikke det, og sånn var det i fjor også. Det gjorde det litt vanskelig i forhold til booking av festivalen vi nettopp er ferdige med og sånn blir situasjonen for neste år også. Det vil ta litt tid før vi kan komme i gang med bookingen, for vi kan ikke bruke penger vi ikke har.

- Står festivalen i fare?

- Jeg ønsker selvsagt å si definitivt nei til det, men akkurat her og nå må jeg være ærlig og si at ja, den gjør det, sier Jostein Forsberg – som tross alt tror på en bluesfestival også neste år.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters