Gary Moore lovprises

- Hans måte å spille gitar kan ikke læres - det kommer fra sjelen, sier Geezer Butler om Gary Moore.

Gary Moore på scenen under en festial i Holland i 2010

Gary Moore på scenen under en festial i Holland i 2010.

Foto: Marten van Dijl / Afp

Søndag morgen ble gitarlegenden Gary Moore funnet død i sin seng på feriestedet Costa del Sol i Spania.

Ingen typisk «rockedød»

Eric Bell i aksjon på scenen med sin Eric Bell Trio

Eric Bell i aksjon på scenen med sin Eric Bell Trio.

Foto: Marek Krajcer / Wikimedia Commons
Geezer Butler, Black Sabbath

Geezer Butler fra Black Sabbath og Heaven And Hell lovpriser Gary Moores gitarspill.

Foto: JIM COOPER / AP

Det er ennå ikke kjent hva artisten, som etter planen skulle åpne Notodden Bluesfestival i august , døde av. Men i følge den irske avisa the Irish Times skal det utføres en obduksjon.

I den britiske tabloidavisa The Sun spekuleres det imidlertid i at han døde som resultat av ei voldsom fyllekule.

Reaksjonene etter hans død er mange og samstemte.

- Jeg kan fortsatt ikke tro det. Han var så robust og det var ikke rocken som tok livet av ham. Han var en sunn type, en fantastisk gitarist og dedikert musiker, sier Eric Bell til Metro.co.uk.

Bell var mannen Gary Moore erstattet da han begynte sin gitargjerning i Thin Lizzy. De to spilte også sammen flere ganger i bandet før Moore startet på sin solokarriere.

- En av tidenes beste plater

Legendarisk bassist i Black Sabbath, Geezer Butler kan ikke få lovprist Moores gitarspill nok.

- Jeg ble veldig trist da jeg hørte at en av de største gitarister gjennom tidene var gått bort. Hans «Still Got The Blues»-album var en av tidenes beste plater, absolutt en av mine favoritter. Hans måte å spille gitar kan ikke læres - det kommer fra sjelen, sier Butler i en uttalelse på sin egen nettside.

Rockejournalist og forlegger Joel Gausten sier det var Gary Moore som inspirerte ham til å begynne å gi ut bøker.

- Alle som er seriøse i forhold til rock n’ roll har minst en favorittgitarist. Nå har jeg mistet min. På mange måter var det hans vakre gitarspill, spesielt på det uforlignelige Thin Lizzy-albumet «Black Rose», som ga meg en karriere, sier Gausten til metalnettstedet Bravewords.com.

- Det smerter

Phil Lynott på scenen med Thin Lizzy i Manchester Apollo, 1983

Phil Lynott var en viktig skikkelse i Gary Moores musikalske liv.

Foto: Harry Potts / Creative Commons
Gary Moore på Notodden Bluesfestival i 2006.

Gary Moore på Notodden Bluesfestival i 2006.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

- Dersom jeg ikke hadde forelsket meg i hans fantastiske musikk, kan det hende jeg aldri hadde blitt forlegger. Noe av det tidligste jeg skrev handlet om hans arbeid med Thin Lizzy, og akkurat nå skriver jeg på et kapittel til en bok som handler om akkurat denne plata - «Black Rose». Det smerter meg at jeg må legge til at han nå er død, sier Gausten videre.

Moore ble født i Belfast I 1952 og startet sitt første band allerede i en alder av 13 år – The Beat Boys. Allerede da ble han regnet som et stort gitartalent. Da han var 16 år ble han med i gruppa Skid Row, blant andre sammen med Phil Lynott.

Lynott, som døde i 1986, skulle bli en viktig skikkelse i hans karriere, siden de spilte sammen i bandet som virkelig gjorde ham kjent – Thin Lizzy. I to perioder, fra 1973 og 1974 og fra 1978 til 1979, satte Moore sitt musikalske stempel på bandet.

«Still got the blues»

Moore og Lynott jobbet også sammen etterpå, blant annet på en av Moores kanskje mest kjente låter - «Parisenne Walkways» (1979) og «Out in the fields» (1985).

Gjennom sin solokarriere ga han ut en rekke rock- og bluesalbum, men vil trolig bli husket lengst for låta «Still got the blues» fra albumet med samme navn fra 1990.

Gary Moore var i Norge også i 2006, da han spilte på Notodden Bluesfestival.

Kulturstrøm