Hopp til innhold

- Fantastisk innsats

Notodden Bluesfestival har snudd det som viste seg å være et dårlig resultat i fjor til et godt i år, til tross for dårligere billettsalg. Ny administrasjon får æren.

Publikum under Status Quo på bryggekonserten under Notodden Bluesfestival 2010

Under bryggekonserten på Notodden lørdag var det omkring 5.000 gjester.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Styreleder for Notodden Bluesfestival, Lasse Hansen

Styreleder for Notodden Bluesfestival, Lasse Hansen har grunn til å smile også etter åerets festival.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Styreleder for Notodden Bluesfestival, Lasse Hansen – sier det er den nye administrasjonen som skal ha æren for at man har klart å snu på flisa.

Mer: Alt om Notodden Bluesfestival 2010!

- De har gjort en fantastisk innsats, til tross for trange rammer, sa Hansen da festivalen ble oppsummert søndag.

Ny daglig leder

Runar Lia har i år kommet på plass som ny daglig leder for festivalen, ved siden av kunstnerisk ansvarlig Jostein Forsberg. Også festivalkoordinator Stine Tronsdatter er fersk i festivalledelsen.

Årets festival blir av festivalledelsen karakterisert som en publikumssuksess, til tross for færre solgte billetter enn i fjor. Da festivalen ble oppsummert for ett år siden snakket man om at den var «tilbake på beina», med omkring 19.000 solgte billetter. Det viste seg imidlertid i etterkant at det kom utgifter som gjorde at økonomien likevel ikke var så god .

Under budsjett

I år har festivalen solgt omkring 18.000 billetter, noe som er litt under budsjett. Likevel mener festivalens ledelse at de i det minste er i balanse økonomisk.

Selv om det så ut til å være rimelig fullt under den tradisjonsrike bryggekonserten lørdag var det ”bare” 5.000 betalende innenfor portene. I tillegg var det dårlig oppmøte i Sliperihallen, med omkring 300 på fredag og snaut 500 lørdag. Dette lokalet har kapasitet til å ta 1.200 personer.

Sponset av LO

Til gjengjeld var avslutningskonserten søndag i år gratis for publikum, etter at festivalen hadde gjort avtale med LO om å sponse arrangementet. Konserten hadde fokus på kvinner i bluesen, og ved å gjøre den gratis håpet festivalledelsen at flere jenter tok turen og ble inspirert.

I løpet av bluesdagene i Telemark har over 600 frivillige vært i sving og bidratt til at mange har fått en god opplevelse. Festivalen har innført et nytt betalingssystem – cashless, der man fyller opp et eget kredittkort med penger, som man kan bruke på festivalens arrangementer. Et system festivalen sier funger etter alle forventninger.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen