Eagles of Death Metal: Vi var redd for at noe hadde forsvunnet etter Paris

OSLO (NRK): I kveld spiller Eagles of Death Metal en av sine aller første konserter siden terrorangrepene i Paris. Vokalist Jesse Hughes gir sine fans mye av æren for at han klarer å stå på scenen igjen.

Eagles of Death Metal-frontmann Jesse Hughes valgte Skandinavia for bandets første konserter etter Paris-terroren, og er rørt over mottakelsen bandet fikk under gårsdagens turneåpning i Stockholm.

SE INTERVJUET: Vi møtte Eagles of Death Metal-vokalist Jesse Hughes før kveldens konsert i Oslo.

I kveld spiller Eagles of Death Metal på Sentrum Scene i Oslo. I går sto de på scenen i Stockholm, deres første konsert siden terrorangrepene i november i fjor.

Om to dager skal de igjen stå på scenen i Paris.

Valgte Skandinavia først

Jesse Hughes og Daniel Eriksen

COMEBACK: I kveld spiller Jesse Hughes og EODM en av sine aller første konserter etter Paris-terroren. Vi ble med dem bak kulissene for en prat om hvordan det er å stå på scenen igjen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Vokalist Jesse Hughes sto selv på scenen da bevæpnede menn tok seg inn på konsertstedet Bataclan og drepte 89 mennesker.

For Hughes var det et bevisst valg å starte turneen i Skandinavia før den symboltunge returen til Paris.

– Paris kommer ikke til å bli en vanlig konsert, det vil bli noe mye større. Vi ville være så forberedte og lykkelige som mulig, og for meg er det ikke noe bedre sted å bygge opp moment enn Skandinavia, forteller Hughes, som nevner The Hives og Turboneger-bassist Thomas Seltzer som noen av sine beste venner i bransjen.

Når vi spør hvordan de tre siste månedene har vært, sliter Hughes med å holde følelsene tilbake.

– Det har vært tre rare måneder. Jeg ... har fortsatt verdens beste jobb, og er fortsatt glad. Jeg har hatt utallige øyeblikk der jeg har fått min tro på menneskeheten gjenopprettet og min forståelse av vennskap styrket, men som resultat av det verste ... tenkelige ... Jeg har brukt mye av de tre månedene på å prøve å lese hvert eneste brev folk har sendt til meg. Og det er mye.

– Var redd for at noe skulle ha forsvunnet

Hughes gir bandets skandinaviske fanskare mye av æren for at de nå er klare til å gå på scenen igjen.

– Jeg er mer avhengig av våre fans enn noen vet. Jeg visste jeg kunne stole på våre fans i Skandinavia, at de ville stille opp for oss. Og det har de gjort.

Hughes sier han er rørt over kjærligheten han ble møtt med under gårsdagens turnéåpning.

– Jeg visste virkelig ikke hvordan det kom til å være og var bekymret for at noe skulle ha forsvunnet. Og det hadde det ikke. Alle konfronterte frykten sin. Jeg blir fortalt at det er modig av oss å dra ut på turne igjen, men jeg er ærlig talt ikke enig. Det som er modig er å gå på konsert med frykten i bakhodet for at noe forferdelig kan skje, sier Hughes alvorlig, før han sklir tilbake i rollen som sexfiksert rock’n’roll-skrythals.

– Hva kan publikum vente seg i kveld?

– De største ståpikkene de har opplevd i sitt liv. Det lover jeg.

Kulturstrøm