Hopp til innhold

Ellen Horn om operastriden: – Vi har fått bekymringsmeldinger

Tidligere styreleder ved Den Norske Opera, Ellen Horn, sier det er samarbeidsproblemer som er bakgrunnen for at Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef.

Ellen Horn

GRUNDIG PROSESS: Ellen Horn var styreleder da det ble bestemt at operasjef Per Boye Hansen ikke fikk forlenget sitt åremål.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

– Vi har fått bekymringsmeldinger fra ansatte, og de har vi gått grundig inn i og forsøkt å undersøke bakgrunnen for, sier Ellen Horn til NRK.

Operasjef Per Boye Hansen

ÅREMÅLET FORLENGES IKKE: Per Boye Hansen fortsetter ikke i jobben som operasjef utover sommeren 2017.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Forrige uke ble det klart at operasjef Per Boye Hansen ikke får forlenget sitt åremål. Da avgjørelsen ble tatt, var Horn styreleder.

– Når et åremål skal vurderes, er det ut ifra en helhetsvurdering. Administrerende direktør, Nils Are Lysø, innstiller til styret. Han kom til at han ikke kunne innstille til et lengre åremål på bakgrunn av en helhetlig vurdering. Man ble ikke enige om hvordan samarbeidsklimaet skulle være framover, sier Horn.

– Merkelig å høre

Boye Hansen ønsket å fortsette, men sier han ikke har fått noen begrunnelse for hvorfor åremålet ikke ble forlenget. Når han får høre at Horn sier det bunner i en personalkonflikt, blir han overrasket.

– Det er merkelig å høre. Det har ikke blitt formidlet til meg, hverken skriftlig eller muntlig, skriver han i en tekstmelding.

En personalkonflikt gjør at operasjef Per Boye Hansen ikke får forlenget sitt åremål. Det bekrefter tidligere styreleder for operaen, Ellen Horn overfor Dagsrevyen. Hun sier det er flere bekymringsmeldinger fra de ansatte som ligger til grunn for at operasjefen ikke får fortsette.

Pianist Leif Ove Andsnes mener det er en potensiell skandale at ikke operasjefen får fortsette.

Andsnes ønsker seg mer åpenhet rundt saken.

– Vi må i så fall få vite mer om hvilken personalkonflikt det er snakk om. I alle store bedrifter har man personalkonflikter. Så om dette er snakk om små personalkonflikter, synes jeg fortsatt ikke det er forståelig.

Operatoppene Eivind Gullberg Jensen og Stefan Herheim har også reagert kritisk på avgjørelsen, og gitt Boye Hansen gode skussmål.

– Jeg vil slutte meg til de som sier at Per Boye Hansen har vært en strålende operasjef på det kunstneriske området, og løftet operaen i en internasjonal liga, sier Horn.

NRK-kommentator Agnes Moxnes om operastriden

– Grundig prosess

Hun forteller at prosessen rundt åremålsavgjørelsen har vært grundig.

– Det har vært om å gjøre å finne ut hva som rører seg blant de ansatte, og at det ikke bare er et blaff eller overfladisk synsing. Det er trist at det har blitt sånn som det har blitt, men avgjørelsen er ut fra en helhetlig vurdering. Alt som rommes i huset skal ivaretas. Jeg står fullt og helt bak denne avgjørelsen, sier Horn.

Kulturminister Thorhild Widvey er ansvarlig for at Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon har et fungerende styre. Hun ønsker ikke å uttale seg om operaens avgjørelse om ikke å forlenge åremålet.

– Jeg regner med at dette er en sak som styret har jobbet med en stund, men jeg har ingen forutsetninger for å uttale meg om avgjørelsen. Jeg har hatt tillit både til det gamle og det nye styret, sier Widvey.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.