– En potensiell skandale

Pianist Leif Ove Andsnes synes det er uforståelig at Per Boye Hansen ikke får fortsette som sjef ved Den Norske Operaen. Andsnes frykter for den kunstneriske utviklingen ved institusjonen.

Leif Ove Andsnes

UFORSTÅELIG: Pianist Leif Ove Andsnes mener det kan være en skandale for Den Norske Operaen at ikke Per Boye Hansen får fortsette som operasjef.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Forrige uke kom nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen (DNO).

– Uenigheten har gått på om jeg skal få fortsette eller ikke. Jeg har ønsket det, men fikk beskjed fra administrerende direktør om at han ikke ønsket å innstille på forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, skrev Boye Hansen en e-post til NRK.

Per Boye Hansen

MÅ GÅ: Per Boye Hansen har vært sjef for Den Norske Operaen siden 2011. I forrige uke ble det klart at han ikke får forlenget åremålet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

- Uforståelig

Den kjente klassiske pianisten Leif Ove Andsnes er en av flere som reagerer sterkt på avgjørelsen.

– Dette er en potensiell skandale. Vi blir servert en generell helhetsvurdering, men ingen grunn. Det er usikkert om det finnes noen som kan ta over som sitter på den samme kompetansen Hansen har. Det er uforståelig at han ikke får fortsette.

– Hvis man snakker med musikkmiljøet både her hjemme og internasjonalt, vil man få høre at Per Boye Hansen har satt operahuset på kartet internasjonalt. Store sangere og noen av de fremste regissørene har fått øynene opp for Den Norske Operaen. Dette har Hansen fått til ved hjelp av nettverk, kunnskap og innsats, sier Andsnes.

Pianisten mener det i verste fall kan være tragisk for den kunstneriske utviklingen Operaen har hatt.

- Ingen felles forståelse

Operatoppene Eivind Gullberg Jensen og Stefan Herheim er også negative til avgjørelsen om at Hansen ikke får fortsette. Orkesterleder Gullberg Jensen gir Per Boye Hansen strålende skussmål, og tror operaen vil tape anseelse med Boye Hansens avgang.

– Jeg er sjokkert over at han må gå så tidlig. Han har knapt kommet i gang, og han har gjort en strålende jobb så langt, mener Jensen.

NRK vet at styret og ledelsen har fått signaler om misnøye fra ansatte. DNOs administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø ville ikke gå inn på bakgrunnen for at åremålet ikke ble forlenget.

– Det er ingen automatikk i at man fornyer åremål. Det er alltid en helhetsvurdering. Vi har hatt flere samtaler, og har ikke kommet frem til en felles forståelse. Da ble konklusjonen slik denne gangen, sa Lysø torsdag.

Kulturstrøm

 • Stjålet maleri funnet i en vegg

  Maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt er funnet skjult i en vegg i et italiensk museum. Maleriet ble tilfeldigvis oppdaget av gartnere i desember. Fredag kunne statsadvokat Ornella Chicca kunngjøre at maleriet er ekte. Bildet ble kjøpt inn av museet i Piacenza i 1925, men forsvant i februar 1997 mens bygningen ble pusset opp (NTB).

  Over tjue år etter at det ble stjålet, er maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt funnet skjult i en vegg i et italiensk museum.
  Foto: Antonio Calanni / Scanpix
 • Jean-Paul Gaultier gir seg

  Den franske designeren Jean-Paul Gaultier (67) sier at han gir seg etter sitt neste moteshow i Paris. Begivenheten skal markeres onsdag med en stor fest for å feire 50 år i bransjen. Firmaet hans opplyser at de fortsetter som før i mote- og parfymebransjen, men at Gaultier selv ikke lenger vil designe klær (NTB).

  Jean-Paul Gaultier
  Foto: Benoit Tessier / Scanpix