NRK Meny
Normal

– En potensiell skandale

Pianist Leif Ove Andsnes synes det er uforståelig at Per Boye Hansen ikke får fortsette som sjef ved Den Norske Operaen. Andsnes frykter for den kunstneriske utviklingen ved institusjonen.

Leif Ove Andsnes

UFORSTÅELIG: Pianist Leif Ove Andsnes mener det kan være en skandale for Den Norske Operaen at ikke Per Boye Hansen får fortsette som operasjef.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Forrige uke kom nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen (DNO).

– Uenigheten har gått på om jeg skal få fortsette eller ikke. Jeg har ønsket det, men fikk beskjed fra administrerende direktør om at han ikke ønsket å innstille på forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, skrev Boye Hansen en e-post til NRK.

Per Boye Hansen

MÅ GÅ: Per Boye Hansen har vært sjef for Den Norske Operaen siden 2011. I forrige uke ble det klart at han ikke får forlenget åremålet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

- Uforståelig

Den kjente klassiske pianisten Leif Ove Andsnes er en av flere som reagerer sterkt på avgjørelsen.

– Dette er en potensiell skandale. Vi blir servert en generell helhetsvurdering, men ingen grunn. Det er usikkert om det finnes noen som kan ta over som sitter på den samme kompetansen Hansen har. Det er uforståelig at han ikke får fortsette.

– Hvis man snakker med musikkmiljøet både her hjemme og internasjonalt, vil man få høre at Per Boye Hansen har satt operahuset på kartet internasjonalt. Store sangere og noen av de fremste regissørene har fått øynene opp for Den Norske Operaen. Dette har Hansen fått til ved hjelp av nettverk, kunnskap og innsats, sier Andsnes.

Pianisten mener det i verste fall kan være tragisk for den kunstneriske utviklingen Operaen har hatt.

- Ingen felles forståelse

Operatoppene Eivind Gullberg Jensen og Stefan Herheim er også negative til avgjørelsen om at Hansen ikke får fortsette. Orkesterleder Gullberg Jensen gir Per Boye Hansen strålende skussmål, og tror operaen vil tape anseelse med Boye Hansens avgang.

– Jeg er sjokkert over at han må gå så tidlig. Han har knapt kommet i gang, og han har gjort en strålende jobb så langt, mener Jensen.

NRK vet at styret og ledelsen har fått signaler om misnøye fra ansatte. DNOs administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø ville ikke gå inn på bakgrunnen for at åremålet ikke ble forlenget.

– Det er ingen automatikk i at man fornyer åremål. Det er alltid en helhetsvurdering. Vi har hatt flere samtaler, og har ikke kommet frem til en felles forståelse. Da ble konklusjonen slik denne gangen, sa Lysø torsdag.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.