– En potensiell skandale

Pianist Leif Ove Andsnes synes det er uforståelig at Per Boye Hansen ikke får fortsette som sjef ved Den Norske Operaen. Andsnes frykter for den kunstneriske utviklingen ved institusjonen.

Leif Ove Andsnes

UFORSTÅELIG: Pianist Leif Ove Andsnes mener det kan være en skandale for Den Norske Operaen at ikke Per Boye Hansen får fortsette som operasjef.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Forrige uke kom nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen (DNO).

– Uenigheten har gått på om jeg skal få fortsette eller ikke. Jeg har ønsket det, men fikk beskjed fra administrerende direktør om at han ikke ønsket å innstille på forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, skrev Boye Hansen en e-post til NRK.

Per Boye Hansen

MÅ GÅ: Per Boye Hansen har vært sjef for Den Norske Operaen siden 2011. I forrige uke ble det klart at han ikke får forlenget åremålet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

- Uforståelig

Den kjente klassiske pianisten Leif Ove Andsnes er en av flere som reagerer sterkt på avgjørelsen.

– Dette er en potensiell skandale. Vi blir servert en generell helhetsvurdering, men ingen grunn. Det er usikkert om det finnes noen som kan ta over som sitter på den samme kompetansen Hansen har. Det er uforståelig at han ikke får fortsette.

– Hvis man snakker med musikkmiljøet både her hjemme og internasjonalt, vil man få høre at Per Boye Hansen har satt operahuset på kartet internasjonalt. Store sangere og noen av de fremste regissørene har fått øynene opp for Den Norske Operaen. Dette har Hansen fått til ved hjelp av nettverk, kunnskap og innsats, sier Andsnes.

Pianisten mener det i verste fall kan være tragisk for den kunstneriske utviklingen Operaen har hatt.

- Ingen felles forståelse

Operatoppene Eivind Gullberg Jensen og Stefan Herheim er også negative til avgjørelsen om at Hansen ikke får fortsette. Orkesterleder Gullberg Jensen gir Per Boye Hansen strålende skussmål, og tror operaen vil tape anseelse med Boye Hansens avgang.

– Jeg er sjokkert over at han må gå så tidlig. Han har knapt kommet i gang, og han har gjort en strålende jobb så langt, mener Jensen.

NRK vet at styret og ledelsen har fått signaler om misnøye fra ansatte. DNOs administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø ville ikke gå inn på bakgrunnen for at åremålet ikke ble forlenget.

– Det er ingen automatikk i at man fornyer åremål. Det er alltid en helhetsvurdering. Vi har hatt flere samtaler, og har ikke kommet frem til en felles forståelse. Da ble konklusjonen slik denne gangen, sa Lysø torsdag.

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha blitt påført livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP