Hopp til innhold

– En potensiell skandale

Pianist Leif Ove Andsnes synes det er uforståelig at Per Boye Hansen ikke får fortsette som sjef ved Den Norske Operaen. Andsnes frykter for den kunstneriske utviklingen ved institusjonen.

Leif Ove Andsnes

UFORSTÅELIG: Pianist Leif Ove Andsnes mener det kan være en skandale for Den Norske Operaen at ikke Per Boye Hansen får fortsette som operasjef.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Forrige uke kom nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen (DNO).

– Uenigheten har gått på om jeg skal få fortsette eller ikke. Jeg har ønsket det, men fikk beskjed fra administrerende direktør om at han ikke ønsket å innstille på forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, skrev Boye Hansen en e-post til NRK.

Per Boye Hansen

MÅ GÅ: Per Boye Hansen har vært sjef for Den Norske Operaen siden 2011. I forrige uke ble det klart at han ikke får forlenget åremålet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

- Uforståelig

Den kjente klassiske pianisten Leif Ove Andsnes er en av flere som reagerer sterkt på avgjørelsen.

– Dette er en potensiell skandale. Vi blir servert en generell helhetsvurdering, men ingen grunn. Det er usikkert om det finnes noen som kan ta over som sitter på den samme kompetansen Hansen har. Det er uforståelig at han ikke får fortsette.

– Hvis man snakker med musikkmiljøet både her hjemme og internasjonalt, vil man få høre at Per Boye Hansen har satt operahuset på kartet internasjonalt. Store sangere og noen av de fremste regissørene har fått øynene opp for Den Norske Operaen. Dette har Hansen fått til ved hjelp av nettverk, kunnskap og innsats, sier Andsnes.

Pianisten mener det i verste fall kan være tragisk for den kunstneriske utviklingen Operaen har hatt.

- Ingen felles forståelse

Operatoppene Eivind Gullberg Jensen og Stefan Herheim er også negative til avgjørelsen om at Hansen ikke får fortsette. Orkesterleder Gullberg Jensen gir Per Boye Hansen strålende skussmål, og tror operaen vil tape anseelse med Boye Hansens avgang.

– Jeg er sjokkert over at han må gå så tidlig. Han har knapt kommet i gang, og han har gjort en strålende jobb så langt, mener Jensen.

NRK vet at styret og ledelsen har fått signaler om misnøye fra ansatte. DNOs administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø ville ikke gå inn på bakgrunnen for at åremålet ikke ble forlenget.

– Det er ingen automatikk i at man fornyer åremål. Det er alltid en helhetsvurdering. Vi har hatt flere samtaler, og har ikke kommet frem til en felles forståelse. Da ble konklusjonen slik denne gangen, sa Lysø torsdag.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.