Operatopper slakter Boye Hansens exit

Flere tungvektere i operaverdenen uttrykker misnøye over at Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef. – Han har knapt kommet i gang, og har gjort en strålende jobb, sier stjernedirigent Eivind Gullberg Jensen.

Operasjef Per Boye Hansen

SLUTT: Operasjef Per Boye Hansen får ikke forlenget tillit. Ledelsen ved operaen vil erstatte ham når åremålet hans utløper neste sommer.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Dirigenten Eivind Gullberg Jensen

SJOKKERT: Dirigent Eivind Gullberg Jensen gir Per Boye Hansen strålende skussmål, og mener operaen vil tape anseelse med Hansens avgang.

Foto: Bodil Maroni Jensen
Nils Are Karstad Lysø

HELHETSVURDERING: Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø sier han ikke kom til enighet med Per Boye Hansen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forrige uke kom nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen (DNO).

Hansen selv sier han ikke har fått noen beskjed om hvorfor han ikke får fortsette.

Nå går to tungvektere i Operaverden hardt ut mot avgjørelsen.

Mest kritisk er Eivind Gullberg Jensen, av mange regnet som den største nålevende norske orkesterlederen.

– Jeg er sjokkert over at han må gå så tidlig. Han har knapt kommet i gang, og han har gjort en strålende jobb så langt, sier Jensen.

– Har hevet operaens omdømme

Orkesterlederen sier Hansen har oppnådd gode resultater så langt.

– Det som har vært så bra med Hansen, er at resultatene har kommet så fort. Dette har tydeligvis ikke blitt satt pris på, og jeg vil nesten kalle det en skandale.

– For første gang på lenge har folk begynt å følge med på det som skjer på Operaen i Oslo, sier Jensen.

Han er spesielt imponert over hvilket omdømme den avtroppende operasjefen har klart å gi DNO.

– Han har skapt en interesse for operaen blant internasjonale sangere, som jeg selv har merket. Flere etablerte store sangere har lyst til å komme til Oslo og synge.

– Hva vil DNO miste?

– De vil miste retningen de hadde. Men enda mer dramatisk er at de vil tape terreng i kampen om de beste solistene, regissørene og dirigentene. Man kunne fått et internasjonalt godt rykte, men det blir annerledes nå.

– At han har lyktes er et faktum

Han får støtte fra den norske regissøren Stefan Herheim, som står bak oppsetninger ved alle de store operahusene i Europa.

Han er overrasket over at Hansen ikke får åremålet forlenget, og mener det er beklagelig hvis interne konflikter har vært avgjørende.

– Kunst er ikke et sosialdemokratisk anliggende. Det er ikke alltid bekvemt innenfor rammene av en større institusjon å følge visjonene, men det er det det handler om til syvende og sist. Det tar ofte år før man ser resultatet av det man dyrker frem, sier Herheim.

NRK vet at styret og ledelsen har fått signaler om misnøye fra ansatte. DNOs administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø vil imidlertid ikke gå inn på bakgrunnen for at åremålet ikke ble forlenget.

– Det er ingen automatikk i at man fornyer åremål. Det er alltid en helhetsvurdering. Vi har hatt flere samtaler, og har ikke kommet frem til en felles forståelse. Da ble konklusjonen slik denne gangen, sier Lysø.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland