NRK Meny
Normal

Operatopper slakter Boye Hansens exit

Flere tungvektere i operaverdenen uttrykker misnøye over at Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef. – Han har knapt kommet i gang, og har gjort en strålende jobb, sier stjernedirigent Eivind Gullberg Jensen.

Operasjef Per Boye Hansen

SLUTT: Operasjef Per Boye Hansen får ikke forlenget tillit. Ledelsen ved operaen vil erstatte ham når åremålet hans utløper neste sommer.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Dirigenten Eivind Gullberg Jensen

SJOKKERT: Dirigent Eivind Gullberg Jensen gir Per Boye Hansen strålende skussmål, og mener operaen vil tape anseelse med Hansens avgang.

Foto: Bodil Maroni Jensen
Nils Are Karstad Lysø

HELHETSVURDERING: Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø sier han ikke kom til enighet med Per Boye Hansen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forrige uke kom nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen (DNO).

Hansen selv sier han ikke har fått noen beskjed om hvorfor han ikke får fortsette.

Nå går to tungvektere i Operaverden hardt ut mot avgjørelsen.

Mest kritisk er Eivind Gullberg Jensen, av mange regnet som den største nålevende norske orkesterlederen.

– Jeg er sjokkert over at han må gå så tidlig. Han har knapt kommet i gang, og han har gjort en strålende jobb så langt, sier Jensen.

– Har hevet operaens omdømme

Orkesterlederen sier Hansen har oppnådd gode resultater så langt.

– Det som har vært så bra med Hansen, er at resultatene har kommet så fort. Dette har tydeligvis ikke blitt satt pris på, og jeg vil nesten kalle det en skandale.

– For første gang på lenge har folk begynt å følge med på det som skjer på Operaen i Oslo, sier Jensen.

Han er spesielt imponert over hvilket omdømme den avtroppende operasjefen har klart å gi DNO.

– Han har skapt en interesse for operaen blant internasjonale sangere, som jeg selv har merket. Flere etablerte store sangere har lyst til å komme til Oslo og synge.

– Hva vil DNO miste?

– De vil miste retningen de hadde. Men enda mer dramatisk er at de vil tape terreng i kampen om de beste solistene, regissørene og dirigentene. Man kunne fått et internasjonalt godt rykte, men det blir annerledes nå.

– At han har lyktes er et faktum

Han får støtte fra den norske regissøren Stefan Herheim, som står bak oppsetninger ved alle de store operahusene i Europa.

Han er overrasket over at Hansen ikke får åremålet forlenget, og mener det er beklagelig hvis interne konflikter har vært avgjørende.

– Kunst er ikke et sosialdemokratisk anliggende. Det er ikke alltid bekvemt innenfor rammene av en større institusjon å følge visjonene, men det er det det handler om til syvende og sist. Det tar ofte år før man ser resultatet av det man dyrker frem, sier Herheim.

NRK vet at styret og ledelsen har fått signaler om misnøye fra ansatte. DNOs administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø vil imidlertid ikke gå inn på bakgrunnen for at åremålet ikke ble forlenget.

– Det er ingen automatikk i at man fornyer åremål. Det er alltid en helhetsvurdering. Vi har hatt flere samtaler, og har ikke kommet frem til en felles forståelse. Da ble konklusjonen slik denne gangen, sier Lysø.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.