Hopp til innhold

EBU vil la russiske Julia Samojlova opptre via satellitt

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) tilbyr russiske Julia Samojlova å opptre i årets Eurovision Song Contest, via satellittoverføring.

Julia Samojlova
Foto: RUSSIAN TV CHANNEL 1 PRESS SERVICE HANDOUT / Epa

22. mars ble russiske Julia Samojlova, som er Russlands kandidat i Eurovision Song Contest, utestengt fra Ukraina fordi den ukrainske sikkerhetstjenesten nekter henne innreise til landet i tre år, og dermed kan hun ikke delta i finalen.

Årsaken er at hun har opptrådt på Krim-halvøya etter at den ble annektert av Russland i 2014, og at hun dermed har brutt ukrainsk lov.

På grunn av de spente situasjonen valgte Russland å trekke sin kandidat og lovet at hun skulle få være Russlands kandidat neste år.

Kan få opptre i år likevel

Men nå kommer EBU med et nytt forslag i en pressemelding. For å la sangkonkurransen være en ikke-politisk arena, har de jobbet hardt med å finne en løsning. Derfor har de tilbudt Channel One i Russland muligheten til å overføre Samojlovas opptreden under den andre semifinalen live via satellitt fra Russland. Om hun klarer å kvalifisere seg vil det samme bli mulig under finalen. Dette har aldri før vært gjort i sangkonkurransens 60 år gamle historie.

LES: Ukraina utestenger russisk Eurovision-artist

LES: Får opptre for Russland under neste års Eurovision-finale

Fortsetter dialog

– Vi fortsetter vår dialog med ukrainske myndigheter med ambisjonen om å ha alle artister til stede under arrangementet i Kiev, som er det vi foretrekker. Vi mener det er viktig at ESC er fri for politikk, og at alle kringkasterne får delta, og har derfor tilbudt Russland å overføre opptredenen via satellitt, sier leder for ESC Jan Ola Sand i en pressemelding.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter