NRK Meny
Normal

Får opptre for Russland under neste års Eurovision-finale

Russiske Julia Samojlova nektes innreise til Ukraina for å framføre landets Eurovision-bidrag. Men nå loves hun å bli Russlands bidrag under neste års melodifestival.

Julia Samojlova

Den russiske artisten Julia Samojlova sang under åpningsseremonien i Paralympics i Sotsji i 2014 og kom til finalen i russiske "X Faktor" i 2013. Hun skulle etter planen framføre Russlands Eurovision-bidrag i år, men nektes innreise til Ukraina.

Foto: RUSSIAN TV CHANNEL 1 PRESS SERVICE HANDOUT / Epa

Oppladningen til årets Eurovision Song Contest-finale i Kiev preges av storpolitikk og den fiendtlige stemningen mellom Ukraina og Russland.

Onsdag ble det kjent at den ukrainske sikkerhetstjenesten nekter Russlands artist Julia Samojlova innreise til landet i tre år, og dermed kan hun ikke delta i finalen.

Årsaken er at hun har opptrådt på Krim-halvøya etter at den ble annektert av Russland i 2014, og at hun dermed har brutt ukrainsk lov.

Skal få delta uansett

Men de russiske kringkasterne har sørget for at den rullestolbundne Julia Samojlova skal få synge under en Eurovision-finale uansett hva ukrainerne gjør.

Pervyj Kanal og VGTRK har i en felles uttalelse slått fast at Samojlova skal være Russlands bidrag under Eurovision 2018 dersom hun ikke får delta i Kiev. Dette skal skje uavhengig av hvilke av de to kanalene som har rettighetene til showet.

En klar forutsetning er selvsagt at Ukraina ikke vinner på hjemmebane i år. Dette har skjedd før i Eurovision-historien, som da Irland vant tre år på rad på 1990-tallet.

Et åpent spørsmål er om Russland kommer til å boikotte Eurovision i sin helhet i årene framover, noe enkelte russiske politikere har tatt til orde for. Det er også knyttet usikkerhet til hvorvidt vedtaket fra den ukrainske sikkerhetstjenesten blir stående.

Forventer at vedtaket omgjøres

Reaksjonene har vært sterke, og Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin omtaler dette som «enda en forferdelig, kynisk og umenneskelig handling fra myndighetene i Kiev».

Torsdag sier president Vladimir Putins mektige talsperson Dimitrij Peskov at han forventer at Ukraina omgjør sitt vedtak, som han omtaler som «fullstendig urettferdig».

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sa onsdag at de er skuffet over Ukrainas beslutning.

– Vi må respektere de lokale lovene til vertslandet. Men denne beslutningen mener vi strider mot både konkurransens ånd og ønsket om inkludering som er en av dens grunnleggende verdier, heter det i en offisiell uttalelse fra EBU.

Ukraina nekter Russlands artist under Eurovision Song Contest å komme inn i landet.
Ukraina nekter Russlands artist under Eurovision Song Contest å komme inn i landet.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP