Hopp til innhold

E-bøker kan bli billigere

Den kommende regjeringen ønsker å kutte momsen på e-bøker. Det kan gjøre e-bøkene billigere. Forleggerforeningen er overrasket over at momskutt ikke var et eget punkt i regjeringsplattformen.

iPad med ebok

E-bøker kan bli billigere med en ny regjering.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Da forfatteren Gert Nygårdshaug tidligere i høst la ut «Pergamentet» som e-bok og solgte den 160 kroner billigere enn i bokhandelen, fikk det stor oppmerksomhet i mediene.

E-boken solgte også langt bedre på Nygårdshaugs personlige hjemmeside enn den gjorde via forlaget.

Nå ønsker den kommende regjeringen å fjerne momsen på e-bøker, noe som kan gjøre billige e-bøker til hverdagskost.

Ib K. Thomsen

Kulturpolitisk talsmann i Frp, Ib Thomsen, ønsker å kutte momsen på e-bøker helt.

Foto: Fremskrittspartiet

– Vi ønsker å likebehandle moms på papir-, lyd- og e-bøker. Aller helst ønsker vi å kutte momsen helt, sier kulturpolitisk talsmann i Frp, Ib Thomsen til NRK.no.

Fjerning av moms på e-bøker var ikke et eget punkt i regjeringsplattformen som ble fremlagt i går. Men ifølge Ib Thomsen vil det bli et tema når den blåblå litteraturpolitikken skal forhandles fram.

Momskutt i rødgrønt budsjett?

I dag er det momsfritak på papir- og lydbøker, men ikke på e-bøker.

Thomsen mener forskjellsbehandlingen mellom papir- og e-bøker gjør at flere laster ned billige, utenlandske bøker.

Han tror e-boka er kommet for å bli, og understreker at den kommende regjeringen ønsker å ivareta det norske språket og den norske litteraturen.

Nå spekulerer han derimot på om den sittende regjeringen kommer til å legge momskutt inn i statsbudsjettet som presenteres på mandag.

– Det kan være den sittende regjeringen allerede har lagt det inn i statsbudsjettet, men det finner vi ikke ut før på mandag. Den rødgrønne regjeringen har lovet dette i åtte år, så det kan jo være det er det siste de gjør. Regningen sendes uansett videre til den kommende regjering, sier Thomsen.

– Er det realistisk å tro at dere kommer til å innfri dette i løpet av de neste frie årene?

– Både Høyre og Frp har tidligere uttalt at de ønsker dette, så nå får den nye finansministeren bare finne frem pengene, sier Thomsen lattermildt.

Overrasket

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson tror ikke Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett vil inneholde momskutt på e-bøker.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Kristenn Einarsson er administrerende direktør i Den norske Forleggerforening, og innrømmer at han ble overrasket over at momskutt på e-bøker ikke var et eget punkt i regjeringsplattformen som ble offentliggjort i går.

– Vi hadde regnet med at det var en del av dokumentet, på bakgrunn av det partiene tidligere har sagt, sier Einarsson til NRK.no.

Han understreker at fjerning av moms er viktig for utviklingen i bokmarkedet.

– Det er veldig viktig og helt avgjørende å få fjernet moms på e-bøker for å få en kraftig vekst i markedet, sier Einarsson.

Om en endring er lagt inn i statsbudsjettet som blir lagt fram på mandag, er Einarsson i tvil om.

– Jeg har ikke fått noen signaler på at det kommer, sier han til NRK.no.

Flere e-bok-kjøp

Elizabeth Sellevold, adm.dir. i ebok.no

Elizabeth Sellevold, adm.dir. i ebok.no, mener et momsfritak allerede burde vært innført.

Foto: Privat

Elizabeth Sellevold, administrerende direktør i nettbokhandelen ebok.no, håper og tror den nye regjeringen fjerner momsen på de elektroniske bøkene kjapt.

– I den nye regjeringsplattformen kommer det frem at de vil føre en litteraturpolitikk der de viktigste målsettingene er å ivareta norsk språk og litteratur. Jeg har til nå ikke sett ett godt argument for at en e-bok ikke er norsk litteratur. Det finnes ikke argumenter for å diskriminere e-boka, sier Sellevold, som lanserer ebok.no i morgen.

Hun tror et eventuelt momskutt vil gi billigere e-bøker og dermed også flere e-bok-lesere. Sellevold mener Gert Nygårdshaugs e-bok-stunt er et godt eksempel på at flere kjøper norske e-bøker når de har konkurransedyktige priser.

– Et momsfritak betyr at flere vil kjøpe e-bøker, og at vi får en forskyvning fra papir til det digitale, avslutter Sellevold til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor