Hopp til innhold

Slår alarm om ebok-overvåking

Nettgigantene kan se hva du leser, hvor lenge du leser og hvor mye leser. Nøyaktig hva informasjonen brukes til, er det ingen som vet.

Google-søk på nettbrett

Ingen vet hva selskap som Amazon, Apple og Google gjør med informasjonen man legger fra seg på nettbrett som iPad eller Kindle.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

– Noe vi har betraktet som meget privat, nemlig hva vi sitter og leser i lenestolen, kan nå bli en del av en stor datainnsamling, sier Søren Pold, lektor ved institutt for estetikk og kommunikasjon på universitetet i Århus, til NRK.no.

Denne uken har han vakt oppsikt i danske medier, hvor han er kritisk til hvor mye informasjon som lagres når man leser ebøker.

Pold forsker blant annet på det digitale bokmarkedet og mener overvåkningen er bekymringsverdig.

– Vi risikerer at ebok-lesingen vår blir en del av overvåkningssystemet. Amazon og Apple er store, internasjonale selskaper som kontrollerer store kretsløp – både salg, plattform og distribusjon vokser sammen. Der har de store muligheter til å samle inn data.

– Men vi har veldig liten kunnskap om hva de samler inn, og hvordan denne informasjonen blir brukt.

Hvordan vet du at selskap som Amazon og Apple samler inn data fra ebok-brukere?

–De har rett til å samle inn denne informasjonen, det står i brukervilkårene. Det er ikke noe grunn til at de ikke skulle gjøre det. Jeg er overbevist om at de samler data, det er ganske opplagt. Det gjelder kanskje ikke alle, men i hvert fall Amazon og Apple, sier Søren Pold til NRK.no.

«Den nye oljen»

Erik Wilberg

Erik Wilberg, førsteamanuensis ved BI, mener det er grunn til bekymring.

Foto: privat

Den danske lektoren får støtte fra Erik Wilberg, førsteamanuensis ved BI.

– Det er klart Søren Pold kan ha rett. Store e-bok-selskaper selger informasjon videre til bruk, sier Wilberg, som er ekspert på lesebrett, strategi og teknologi ved Institutt for strategi og logistikk.

Vi etterlater oss elektroniske spor hele tiden, og overvåkning av ebøker føyer seg bare i rekken av alle de andre plattformene vi blir overvåket på, mener Wilberg, og trekker fram videoovervåking som et annet eksempel.

Men i motsetning til videoovervåkning på gata, kan informasjonen vi etterlater oss på nettet være interessant for kommersielle aktører.

– Man får stadig nye verktøy for å følge adferden til folk. Det kommer til å bre om seg og vokse i en voldsom fart. Fenomenet «Big Data» er av enkelte blitt karakterisert som «Den Nye Oljen». Det er grunn til bekymring. Med så store datamengder kan samlingen av informasjonen få uante virkninger.

Titlene man har i bokhylla kan si mye om en person, blant annet politisk ståsted, interesser og helse. Men spiller det noen rolle om nettgigantene vet at du leser bøker om andre verdenskrig, høyreekstremisme i Europa eller jihadisme?

Wilberg mener informasjonen kan brukes på problematiske måter:

– Det er mulig å se for seg forskjellige scenarioer. Hvis man plutselig kjøper flere bøker om våpen og høyreekstreme miljøer, kan man kanskje ende opp i et overvåkningsregister og få problemer med en visum- eller jobbsøknad. Forsikringsselskaper og annonsører kan også være interesserte i bøkene vi leser, sier Wilberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

E-bok

Spiller det noen rolle om noen ser hvilke bøker du leser?

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Et tema for kongressen

Det er ikke første gang Amazon og Apples brukervilkår blir problematisert.
Hvorfor skal selskaper, og myndigheter, vite hva vi leser, spurte Jo Glanville i The Guardian i fjor.

I 2009 innrømmet en av Google Books ansatte at han overvåket lesernes søkehistorikk, da han plutselig snublet over noe interessant.

Bokgiganten Amazon har tidligere måtte stille i den amerikanske kongressen for å svare på overvåking og kartlegging av Kindle-kunders lesevaner.

Mens rettighetsorganisasjoner mener Amazon samler på en massiv mengde informasjon og bekymrer seg for at dette kan havne hos forsikringsselskap eller amerikanske myndigheter, har Amazon avkreftet at de selger informasjonen videre.

Hverken Apple, Amazon eller Google har svart på NRK.nos henvendelser.

Newth

Eirik Newth tror det kan være mest interesse for hvilke fagbøker folk leser på nett. - Hvis du leser en lærebok om elektronikk via Amazon, og tilfeldigvis befinner det i et arabisk land, så tror jeg det plinger et eller annet sted.

Foto: NRK

Det ligger i sakens natur at de store selskapene holder kortene tett til brystet, mener forfatter og foredragsholder Eirik Newth.

Han er ikke tvil om at lesevanene blir kartlagt, men han er usikker på om informasjonen kan formidles videre til for eksempel NSA.

– Alt er mulig. Hadde du stilt spørsmålet for noen måneder siden så hadde jeg sagt «trolig ikke». Men med avsløringene som har kommet den siste tiden, blir jeg veldig overrasket hvis denne type informasjon ikke blir gitt videre.

P. S:

Er du en av dem som ikke orker å lese mange sider med brukervilkår før du aksepterer en tjeneste fra Amazon, Google eller Apple. Organisasjonen Electronic Frontier Foundation har gjort det for deg, og her kan du se hva de forskjellige ebok-leverandørene kan registrere av personlig informasjon. For eksempel kan alle, bortsett fra Google, dele informasjon om kunden uten kundens samtykke.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters