Hopp til innhold

– Norsk bokbransje har en uvilje mot å lykkes for godt med e-bøker

Utlånet av e-bøker fra norske biblioteker er nå nesten dobbelt så stort som salget av e-bøker fra bokhandlene. Det skyldes at forlagene ikke satser digitalt, mener forfatter og forlegger Vidar Kvalshaug.

Bokskya og Vidar Kvalshaug
Foto: Marianne Løvland / Morten Holm / NTB Scanpix

Ferske tall fra bransjedatabasen Bokbasen viser at det ble solgt 27.315 e-bøker i februar. I samme periode ble 48.043 e-bøker lånt ut fra norske biblioteker.

Tallene er små, men tendensen er klar: Fra 2014 til 2015 gikk utlånet av e-bøker opp med 86 prosent. Salget har ikke økt tilsvarende.

Forfatter Vidar Kvalshaug mener tendensen viser at norske forlag ikke har satset hardt nok på å tilby og markedsføre digitale bøker.

– Halvgod løsning

– En samla norsk forlagsbransje bestemte seg for ikke å lage en veldig god løsning men en halvgod løsning. Den har blitt noe utvikla, men det har vært en uvilje mot å lykkes for godt med e-bøker, slik jeg ser det. De store pengene er fortsatt i papir, mener Kvalshaug.

Den «halvgode løsninga» han sikter til, er den digitale bokhylla Bokskya, som ble lansert i 2011 som et samarbeidsprosjekt mellom flere norske forlag og bokhandlere.

– De tekniske løsningene er for dårlige. Det er ikke «ett klikk, én butikk», som vi er vant til når vi kjøper musikk, kindle-bøker og andre produkter på nett. Er det ikke «ett klikk, én butikk», har du nesten ikke sjans.

Kvalshaug frykter for at norsk litteratur kan bli marginalisert etter hvert som flere og flere blir vant med å enkelt kunne handle bøker på nett.

– Hvis ikke norske forlag får på plass en mye bedre løsning for å kjøpe norske e-bøker, er det veldig lett for den neste generasjonen, som alle snakker utmerket engelsk, å heller velge engelske bøker fra Amazon.

– Aldeles utmerket løsning

Kristenn Einarsson er administrerende direktør i Forleggerforeningen. Han går ikke med på at Bokskya er for dårlig.

Kristenn Einarsson

UENIG: Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen synes Bokskya fungerer aldeles utmerket, og mener momsen på e-bøker er hovedgrunnen til at salget av norske e-bøker ikke er høyere.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Løsningen er aldeles utmerket, det er bare å prøve selv. Alle kan kjøpe bøkene veldig enkelt, de får med seg alle bøkene i biblioteket sitt, uansett hvilken nettbokhandel de handler i. Dét er ikke problemet, fastslår Einarsson.

Han er heller ikke enig i at bransjen holder e-boksalget tilbake fordi pengene ligger i papirbøker.

– Lesertallene viser at vi har et kjempehøyt nivå på lesingen. For oss spiller det ingen rolle hvordan folk leser bøkene, om de leser på papir, leser e-bøker eller hører på lydbøker, bare du leser.

Einarsson mener det norske e-boktilbudet er mer enn godt nok, men at problemet ligger et annet sted.

– I dag er det én stor hindring igjen, og det er at det er moms på e-bøker. Det håper jeg at politikerne endrer. Bortsett fra det, er det fritt frem å velge.

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP