Hopp til innhold

– Norsk bokbransje har en uvilje mot å lykkes for godt med e-bøker

Utlånet av e-bøker fra norske biblioteker er nå nesten dobbelt så stort som salget av e-bøker fra bokhandlene. Det skyldes at forlagene ikke satser digitalt, mener forfatter og forlegger Vidar Kvalshaug.

Bokskya og Vidar Kvalshaug
Foto: Marianne Løvland / Morten Holm / NTB Scanpix

Ferske tall fra bransjedatabasen Bokbasen viser at det ble solgt 27.315 e-bøker i februar. I samme periode ble 48.043 e-bøker lånt ut fra norske biblioteker.

Tallene er små, men tendensen er klar: Fra 2014 til 2015 gikk utlånet av e-bøker opp med 86 prosent. Salget har ikke økt tilsvarende.

Forfatter Vidar Kvalshaug mener tendensen viser at norske forlag ikke har satset hardt nok på å tilby og markedsføre digitale bøker.

– Halvgod løsning

– En samla norsk forlagsbransje bestemte seg for ikke å lage en veldig god løsning men en halvgod løsning. Den har blitt noe utvikla, men det har vært en uvilje mot å lykkes for godt med e-bøker, slik jeg ser det. De store pengene er fortsatt i papir, mener Kvalshaug.

Den «halvgode løsninga» han sikter til, er den digitale bokhylla Bokskya, som ble lansert i 2011 som et samarbeidsprosjekt mellom flere norske forlag og bokhandlere.

– De tekniske løsningene er for dårlige. Det er ikke «ett klikk, én butikk», som vi er vant til når vi kjøper musikk, kindle-bøker og andre produkter på nett. Er det ikke «ett klikk, én butikk», har du nesten ikke sjans.

Kvalshaug frykter for at norsk litteratur kan bli marginalisert etter hvert som flere og flere blir vant med å enkelt kunne handle bøker på nett.

– Hvis ikke norske forlag får på plass en mye bedre løsning for å kjøpe norske e-bøker, er det veldig lett for den neste generasjonen, som alle snakker utmerket engelsk, å heller velge engelske bøker fra Amazon.

– Aldeles utmerket løsning

Kristenn Einarsson er administrerende direktør i Forleggerforeningen. Han går ikke med på at Bokskya er for dårlig.

Kristenn Einarsson

UENIG: Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen synes Bokskya fungerer aldeles utmerket, og mener momsen på e-bøker er hovedgrunnen til at salget av norske e-bøker ikke er høyere.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Løsningen er aldeles utmerket, det er bare å prøve selv. Alle kan kjøpe bøkene veldig enkelt, de får med seg alle bøkene i biblioteket sitt, uansett hvilken nettbokhandel de handler i. Dét er ikke problemet, fastslår Einarsson.

Han er heller ikke enig i at bransjen holder e-boksalget tilbake fordi pengene ligger i papirbøker.

– Lesertallene viser at vi har et kjempehøyt nivå på lesingen. For oss spiller det ingen rolle hvordan folk leser bøkene, om de leser på papir, leser e-bøker eller hører på lydbøker, bare du leser.

Einarsson mener det norske e-boktilbudet er mer enn godt nok, men at problemet ligger et annet sted.

– I dag er det én stor hindring igjen, og det er at det er moms på e-bøker. Det håper jeg at politikerne endrer. Bortsett fra det, er det fritt frem å velge.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.