Hopp til innhold

DSB: Vil være enkelt å hacke DAB-radioer

Det vil være relativt enkelt å hacke en bil med DAB-radio. Og dermed sette viktige funksjoner ut av spill, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Bilradio stilt inn på radiokanalen NRK P3

STORE KONSEKVENSER: Ettersom radioen er koblet til bilens nettverk, kan hackere sette kritiske bilfunksjoner ut av spill, heter det i en offentlig rapport.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet.

I en ny rapport slår de alarm om hacking av DAB-radioer.

– Enheter i DAB-nettverket kan være sårbare for hackerangrep. Eksempelvis tyder informasjon på at det vil være relativt enkelt å produsere en egen DAB-sender som kan brukes til å sende en ondsinnet kode til bilradioer.

– Ettersom radioen gjerne er koblet til resten av bilens nettverk, kan hackeren sette kritiske funksjoner ut av spill, står det i rapporten, som ble overlevert til Justisdepartementet i dag.

NCC Group har testet om det er mulig å hacke en bil via DAB-radioen, DSB nevner testen i sin rapport.

– Ved hjelp av å bruke deler som er tilgjengelig for alle, konstruerte de sin egen DAB-sender. Gjennom den sendte de signaler som ga dem kontroll over radioenheten i bilen, og dermed tilgang til resten av bilens nettverk og kritiske funksjoner, står det i DSBs rapport.

Norge går over til heldigital radio fra og med 2017, det innebærer at alle norske biler må ha DAB-radio og at det tradisjonelle FM-nettet forsvinner.

Hvorvidt det er mulig å hacke, på ulike måter manipulere signalene eller foreta digital sabotasje mot DAB-sendinger, er mangelfullt utredet. Vi anbefaler at dette utredes nærmere.

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap

Les også: Ap: – Usikre på FM-sløkking

– Kan få alvorlige konsekvenser

Cecilie Daae

VIKTIG: Norge er et gjennomdigitalisert samfunn, derfor er det viktig at man forstår risikoen før teknologien rulles ut, sier direktøren i DSB.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Direktøren i DSB, Cecilie Daae, sier man vet for lite. Samtidig bekrefter hun at det kan være en sårbarhet til stede.

– Dersom det er mulig å hacke, vil konsekvensene være store og alvorlige. Man kan forstyrre signalene til hele befolkningen. Derfor må dette utredes nærmere.

Les: – Kan koste opp mot 18.000 kroner å få integrert DAB-radio

NAF: Bekymringsfullt

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, kaller uttalelsene bekymringsfulle.

– Hvis det er en bekymring fra DSB, bør det følges opp. En moderne bil er som en rullende datamaskin. Hvis man kan finne en vei inn der via DAB-radioene, kan det være dramatisk.

NAF skal nå se nærmere på rapporten.

– Kommer aldri til å ha en garanti for sikkerheten

At moderne biler kan manipuleres, er ikke nytt. Teknologi kan brukes til å stjele biler og et norsk selskap har hevdet de kan hacke Tesla-biler.

Einar Otto Stangvik, sikkerhetsanalytiker i VG, sier det er mange veier inn til en moderne bil, og at DAB-radioen kan være en av dem.

– Sårbarheten ligger ikke i DAB-radioen som sådan, men hvordan bilprodusenter knytter radioen til resten av bilen.

Stangvik tror ikke det er mulig å forske seg fram til om DAB er sikkerhetsrisiko eller ikke.

– Det avhenger av hvordan de ulike produsentene løser de tekniske funksjonene. For eksempel kan man gjennomteste sikkerheten på fire biler gjennom to år. Men om de er sikre, vil ikke det ha noe å si når det kommer en ny produsent med et nytt system. Man kommer aldri til å ha en garanti for at det er helt sikkert.

– Ikke sannsynlig

Det er Norkring som bygger ut, drifter og eier de landsdekkende DAB-nettene i Norge.

Einar Otto Stangvik, ekspert på datasikkerhet

IKKE RISIKOFRITT: Etter hvert som bilene blir mer moderne, vil det være flere veier inn for å manipulere eller hacke kjøretøyene, sier sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik.

Foto: NRK

Administrerende direktør i selskapet forteller det er teoretisk mulig, men ikke særlig sannsynlig at noen kan hacke DAB-nettverket.

– Det har aldri vært i nærheten av slike tilfeller i Norge. Det er et lukket nettverk som vi har kontroll på. Det hackere eventuelt må gjøre er å kjøpe seg en DAB-sender som overstyrer våre nettverk. Sannsynligheten er liten for at det skjer, sier direktør Torbjørn Teigen.

Kringkastingsjefen krever svar

I lys av rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bedt Norkring om en orientering.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Anders Leines / NRK

– Sikkerheten i DAB-nettet har vært vurdert grundig gjennom hele prosessen og det er svært lav risiko knyttet til hacking av DAB. Men når Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap stiller spørsmål rundt dette i sin rapport som kom i går, mener vi det er riktig å få full klarhet i dette. Jeg har derfor i dag bedt Norkring, som eier og drifter DAB-nettet, om å få en orientering om det foreligger noen risiko og at vi får den så raskt som mulig, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Det er Kulturdepartementet som bestemmer om sikkerheten skal utredes. Departementet hadde ikke mulighet til å kommentere saken overfor NRK fredag kveld.

OPPDATERT LØRDAG 3. DESEMBER 18.46:

Kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) skriver følgende i en e-post til NRK:

– Norkring skal etter det jeg forstår sende en redegjørelse til NRK med sin vurdering av DSB-rapporten senest mandag. Det er bra og viser at alle aktører har høyt fokus på sikkerhet. Kulturdepartementet har i arbeidet med teknologiskiftet for radio hele tiden hatt fokus på beredskap. Det samme gjelder for NRK, som har en viktig beredskapsrolle. Jeg konstaterer med tilfredshet at DSB konkluderer med at DAB-nettet er teknisk mer robust enn FM-nettet og at virkningene på sikkerhet og beredskap mest sannsynlig er små.

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.