Hopp til innhold

Drømmehøst for Neil Young-fans

Et helt nytt album og tre uutgitte album i den nye Archives-boksen. Dette blir en drømmehøst for Neil Young-frelste.

Neil Young

Et nytt og en drøss gamle album fra Neil Young. Det er nesten for mye av det gode.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Den canadiske rockeren er i den siste fasen av miksingen av sitt nyeste album, som han har spilt inn sammen med produsenten Daniel Lanois.

Spilt inn i dagene rundt fullmåne

Som han har gjort lenge, spilte Young også denne gangen inn alle sangene i tiden rundt fullmåne. Lanois kan fortelle at det er et par akustiske sanger på LP-en, men at det meste er «veldig elektrisk».

Lanois har produsert album for blant annet Emmylou Harris, Robbie Robertson, Brian Eno og U2, og var mannen bak lyden på Bob Dylans 1997-mesterverk «Time Out of Mind».

– Ingen ting som høres slik ut der ute

Om Youngs nye album forteller Lanois at det ikke er noe band med, men at han selv hjalp til med lydene.

– Det er ikke noe som høres ut som dette der ute, sier Lanois til Rolling Stone.

Produsenten sier han ble overrasken da Young tidligere i år ringte ham og foreslo at de skulle jobbe sammen.

– Han sa at han ønsket å spille inn et akustisk album, og spurte om jeg ville filme ham og ta opp sangene. Han hadde visst sett noen av filmene jeg har lagt ut på Youtube av bandet mutt Black Dub, og han likte dem, sier Lanois.

Liker ikke «Twisted Road»

Young pleier å spille inn platene sine i hjemmestudioet sitt nær San Francisco, men la denne gangen turen til Lanois' hjem i Los Angeles. Huset, som ser ut som det ligger ved Middelhavet, ble valgt på grunn av de filmatiske kvalitetene.

Albumet ble spilt inn og filmet i løpet av ni dager i tre forskjellige fullmåneperioder tidligere i år. Nå er Young ute på sin Twisted Road-turné, der publikum blir brukt som forsøkskaniner for de nye sangene.

Albumet skulle opprinnelig fått tittelen «Twisted Road», men Lanois sier at han forsøker å snakke Young fra det.

Daniel Lanois

Daniel Lanois har tatt opp Neil Youngs neste album.

Foto: Jim Ross / REUTERS

– Vi håper å ha det ute sent på høsten, forteller Lanois. Men før albumet kommer i butikkene skal fire av sangene vises ved midnatt 2. oktober på Nuit Blanche-festivalen i Toronto.

Flere drømmer oppfylles med Archives Vol. 2

Young har også annonsert at andre del av hans store Archives-prosjekt snart er klar for utgivelse. Boksen vil inneholde minst tre tidligere uutgitte album: «Homegrown» (1975), «Chrome Dreams» (1977) og «Oceanside-Countryside» (1978), samt konsertopptak kalt «Odeon-Budokan» fra 1976-turneen med Crazy Horse.

Alle albumene skal etter planen først bli gitt ut enkeltvis på vinyl før de kommer samlet i en ny praktboks.

Den nye arkivboksen skal ta for seg Youngs karriere fra midten av 1970-tallet til begynnelsen av 1980-tallet.

Det er dessverre ingen datoer klare for når albumene eller boksen vil komme, eller hvilke andre godbiter vi kan vente oss.

Fansen håper at 1973-albumet «Time Fades Away», det opprinnelige opptaket av «Tonight's the Night» og konsertopptak med bandet Santa Monica Flyers fra 1973-turneen til Young vil være med.

Video nsps_upload_2009_3_3_16_17_39_1054.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video av Neil Young på besøk i Oslo konserthus.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.