NRK Meny
Normal

Neil Young-sang «bare» på nett

Hør en aldri tidligere utgitt Neil Young-sang fra det evig etterlengtede «Archives»-prosjektet til den canadiske rockelegenden.

Neil Young i Madison Square Garden i New York i desember 2008

Neil Young i Madison Square Garden i New York i desember 2008.

Foto: Jason DeCrow / AP

Alle fans av Young vil kanskje si at ordet «etterlengtet» er temmelig svakt når det gjelder dette prosjektet, for i tiår har det vært hvisket om at Den store boksen er like om hjørnet.

Lenge etterlengtet allerede i 1993

Men det har den aldri vært, selvsagt. Entertainment Weekly nevner at Archives-boksen blir omtalt i forbindelse med utgivelsen av den merkelige samleplaten «Lucky Thirteen» i 1993, men mange som var folkrock-fans eller Neil Young-kopigitarister på den tiden kan nok huske snakket også før det året.

Og som det står i omtalen som EW-journalisten nevner, er boksen allerede i 1993 en «etterlengtet » vare.

Neil Young - treg men nøye

Så hvorfor har det drøyd og drøyd? Young har visstnok delvis ventet på at teknologien skulle bli bedre, slik at lyden er tilfredsstillende for alle som liker musikken hans.

Og like viktig har det vært å finne versjoner av sangene - det være seg demoer, uutgitt kuriosa eller live-opptak - som han er fornøyd med. Han er kanskje treg, men han er nøye, den godeste Young.

Nå er altså «Archives Vol. 1 1963-1972»-boksen igjen like om hjørnet. Utgivelsesdatoen er satt til 2. juni, bare ni dager før han står i Frognerbadet på Norwegian Wood-festivalen.

Neil Young på Koengen

Neil Young på Koengen i Bergen i 2008.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Først utgitt av Crazy Horse

I mellomtiden kan du altså høre sangen «Dance, Dance, Dance», som han spilte inn med sitt mer eller mindre faste band Crazy Horse. Sangen ble utgitt på Crazy Horses utmerkede selvtitulerte debutalbum fra 1971, men i en mye mer slepen og mye mindre bråkete versjon.

Denne versjonen av «Dance, Dance, Dance», som du kan høre på sidene til Entertainment Weekly, er bare en av tre versjoner av sangen som skal være med på «Archives Vol. 1 1963-1972»-boksen.

Besøk Entertainment Weekly og hør sangen her . Kom deretter tilbake og fortell oss hva du mener om sangen!

Fra Canada-tiden til etter «Harvest»

«Archives Vol. 1 1963-1972» er altså den første av flere bokser som Neil Young selv har produsert. Denne boksen inneholder blant annet sanger fra tiden i Winnipeg i Canada og opptak med hans første band fra skoledagene, the Squires.

Den rommer også sanger fra tiden med det klassiske bandet Buffalo Springfield; opptak fra tiden sammen med David Crosby, Stephen Stills og Graham Nash i Crosby, Stills, Nash & Young; og opptak etter at han spilte inn sin vakre plate «Harvest», utgitt i 1972.

Neil Young: «Sugar Mountain: Live at Canterbury House 1968»

Coveret på Neil Youngs «Archives»-plate «Sugar Mountain: Live at Canterbury House 1968».

Foto: Reprise Records

Frister samlere med tre bokser - og en «forsvunnet» plate

Boksen gis ut som en Blue-ray-utgave med 10 plater og en bok, en standard dvd-utgave med 10 dvd-er og en bok og som en cd-utgave bestående av 8 cd-er og en litt mindre bok.

Men kanskje viktigst med Blue-ray- og dvd-utgavene er at de inneholder Youngs plate «Journey Through the Past», som ikke har vært å få tak i andre steder enn på platemesser siden utgivelsen i 1973.

Er du blodfan vil du kanskje ha alt, og da burde du kanskje begynt å spare når den første hviskingen startet for snart to tiår siden.

10 plater-utgavene inneholder disse titlene:

 • Disc 0: Early Years 1963-1965
 • Disc 1: Early Years 1966-1968
 • Disc 2: Topanga 1
 • Disc 3: Live at the Riverboat
 • Disc 4: Topanga 2
 • Disc 5: Live at the Fillmore East (allerede utgitt som enkeltplate)
 • Disc 6: Topanga 3
 • Disc 7: Live at Massey Hall (allerede utgitt som enkeltplate)
 • Disc 8: North Country
 • Disc 9: Journey Through the Past

Les mer om «Archives Vol. 1 1963-1972» her (ekstern lenke)

I mellomtiden kan du se Neil Young i Oslo konserthus:

Video nsps_upload_2009_3_3_16_17_39_1054.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Gleder du deg til Neil Young-boksen? Kommenter i feltet nedenfor.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).