Hopp til innhold

Stjernene hyllet Neil Young

Crosby, Stills & Nash, Jackson Browne, Wilco, Norah Jones, James Taylor og Red Hot Chili Peppers er bare noen av artistene som hyllet Neil Young i Los Angeles i natt.

Video nsps_upload_2010_1_30_14_38_47_794.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å høre musikken fra Neil Young-hyllesten i Los Angeles.

I natt fikk Neil Young sin første Grammy - om enn ikke for en spesiell plate eller sang. Etter snart 50 år som artist ble Young hedret med MusiCares Person of the Year Award , som deles ut av Grammy-komiteen.

Filantropisk rocker

En del av prisen var at Young fikk gleden av å sitte i salen og høre andre musikkstjerner synge og spille hans egne sanger.

At Young fortjener en utmerkelse, hersker det liten tvil om. Ikke bare har han pøst ut plater som har satt dype spor i rockehistorien.

Han har også vært en forkjemper i miljøsaken, stor bidragsyter for forskning på forskjellige sykdommer som har rammet ham selv og familiemedlemmer og han var med på å danne Farm Aid for å hjelpe gårdbrukere på konkursens rand i 1985. I tillegg har han grunnlagt en skole for barn med fysiske utfordringer.

For å redde den amerikanske bøffelen fra utryddelse, har Young også kjøpt en flokk - som man kunne se i Kevin Costner-filmen «Danser med ulver».

Neil Young

Den canadiske musikeren Neil Young ble hyllet i Los Angeles i natt.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

– Alle ville være Neil

– Musikken hans er så forståelig. Du kan med en gang starte ditt eget musikalske liv ved å spille Neil Young-låter rundt bålet og alle vil elske deg for det, sier forfatter Bob Merserau.

Merserau skrev i 2007 boken Top 100 Canadians Albums, som var dominert av Young-plater og toppet av 1972-LP-en «Harvest».

Forfatter Nicholas Jennings sier:

– Han skapte en million Neil-wannabes. På hvert gatehjørne i alle store byer i Canada på begynnelsen av 1970-tallet sto det en gutt i flanellskjorte som spilte triste sanger fra «Harvest» og «After the Gold Rush».

Skuffet publikum ved ikke å spille selv

Prisen som Young ble tildelt, MusiCare, samler penger for musikere i økonomiske problemer eller med helsevansker. Utdelingen skjer to dager før utdelingen av Grammy-prisene, og Young fikk prisen for sin årlige konsert for skolen han var startet for barn med problemer, Bridge School.

Da Young ble hyllet i Los Angeles i natt, spilte han ikke selv for de som hadde møtt opp i finstasen. Ifølge arrangørene var det bare tredje gang at prisvinneren selv ikke spilte på utdelingen, etter Billy Joel i 2002 og Luciano Pavarotti i 1998.

Men det gjorde derimot et stjernelag av artister. John Mellencamp sang «Down by the River», Norah Jones sang «Tell Me Why», Jackson Browne fremførte «Don't Let It Bring You Down», mens Wilco gjorde en stor versjon av «Broken Arrow».

Ingen av artistene rørte Youngs nyeste materiale, som for eksempel «Let's Impeach the President». Ingen sang heller noe fra de eksperimentelle 1980-tallsalbumene.

Det mest politiske innholdet ble fremført av Ben Harper med «Ohio», som handler om en episode der fire studenter ble skutt på Kent State University under president Richard Nixons regjeringstid.

Video: – Det er sprøtt at CSN synger for Neil

Video nsps_upload_2010_1_30_14_41_7_795.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hva Josh Groban, Sheryl Crow, Graham Nash, Jason Mraz og Jackson Browne synes om Neil Young.

Elton John: Han er min helt

Få av artistene snakket publikum i hjel fra scenen, men Elton John fikk sagt at Young var «helten min» da han fremførte «Helpless» sammen med Sheryl Crow:

– Han kom opp og spilte det nye albumet sitt for meg i 1971, i London, i leiligheten min, og naboene begynte å klage siden klokken var tre på natten, fortalte Elton John.

Youngs gamle bandkompis David Crosby la til:

– Vi lagde noe av den beste musikken i livet vårt sammen med deg, sa Crosby da han sto på scenen sammen med Graham Nash og Stephen Stills.

Til slutt kom også Young selv opp på scenen for å takke alle sammen. Han avslørte også at han var fire eller fem sanger på vei med et nytt album.

– Jeg kommer ikke til å stanse, og jeg håper å holde på mye lenger, sa Young.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet