Hopp til innhold

Eide-rockere i studio med ny bassist

Musikerne i rockebandet Orango er klare for nye plateinnspilling. De to faste bandmedlemmene fra Eide har for første gang med seg sin nye bassist i studio. De garanterer likevel at publikum vil få det de venter seg fra Orango, tradisjonell gitarbasert rock.

Orange er i gang med plateinnspilling. Øver før opptak.

– Vi blir her ute på Giske i to uker. Målet er at vi skal kose oss maksimalt. Det er vi gode på, sier gitarist og vokalist Helge Bredeli Kanck med et lurt smil.

Helge Bredeli Kanck, gitari og vokal i Orango

Gitarist Helge Bredelig Kanck har øvd inn alle rockeriffene og er klar for plateinnspilling på Giske.

Foto: Frode Berg / NRK

For å kose seg skikkelig har de med seg sin egen kokk. Det påstår gutta i Orango at de alltid har når de er i studio, i alle fall i lokalene til Ocean Sound Recordings. Her skal de spille, sove og spise døgnet rundt.

– Vi spiser veldig, veldig bra mat når vi er her, slik at vi er gode og runde når vi kommer hjem. Kokken er en feinschmecker. Han har blant annet med seg egen grill. Her blir det hjemmelaget mat til alle. Jeg har ikke helt kikka på menyen ennå, men det blir mye bra.

Målet er at vi skal kose oss maksimalt. Det er vi gode på.

Helge Bredeli Kanck, gitarist/vokal, Orango

Når de ikke spiser, skal de selvfølgelig spille. Det er derfor de igjen er på plass i studio. De er kjent som et godt liveband, og platene har også blitt godt mottatt. Sist ute var albumet Battles fra 2014. Og nå er de klare for en ny studioinnspilling.

Kom til Giske på mandag

Denne uka begynner alt utstyret å komme på plass. To trommesett står midt på studiogulvet og inne i to små bur er det plass gitar og bass. De neste 14 dagene kommer det til å riste i veggene hos Ocean Sound Recordings.

– Vi er godt forberedt. Vi startet med 30 låter. 10 av dem skal med på det nye albumet. Nå står det igjen å få på plass den gode lyden og den gode feelingen, sier Kanck.

Ny bassist fra Toten

Så var det den nye bassisten da. Bare 23 år gammel, med bakgrunn fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Orango annonserte etter ny bassist, og det ble raskt klart at Hallvard Gaardløs fikk jobben. Han kommer fra Kolbu på Østre Toten, og skal nå spille med to godt etablerte rockere fra Eide på Nordmøre.

Hallvard Gaardløs i Orango

Den unge totningen Hallvard Gaardløs liker seg godt sammen med de gamle rockerne fra nordmørskommunen Eide.

Foto: Frode Berg / NRK

– Det er moro. Jeg får mye gratis når jeg kan komme rett inn i et band som har bygd seg opp over flere år. Men det er første gang jeg skal være i studio så lenge, så det blir veldig spennende å se hvordan dette blir, sier Gaardløs.

Satser på godt samarbeid

– Hvordan blir det for en ung totning og samarbeide med to eldre karer fra Eide?

Det blir trivelig det. Jeg har ikke noe problem med å henge med folk utafor flatbygdene, sier Gaardløs og ser litt usikkert bort på trommeslager Trond Slåke.

Vi har gjort dette i bortimot 16 år. Halvard greier fint å tilbappasse seg.

Trond Slåke, trommer/vokal, Orango

Slåke slår raskt fast at dette skal gå kjempebra. Han var aldri i tvil om hvem som skulle overta da Orango-bassist Karl-Joakim Wisløff sluttet etter 16 år. De satte inn en annonse og hadde en håndfull kandidater, men Hallvard Gaardløs var et klart førstevalg. Nå er det plateinnspilling som står for tur.

– Vi har gjort dette i bortimot 16 år. Halvard greier fint å tilpasse seg, sier Trond Slåke.

Trommeslager i Orango, Trond Slåke i gang med plateinnspilling i Ocean Sound Recordings på Giske
Foto: Frode Berg / NRK

Den store språktesten

– Hvor god er du egentlig på Eide-dialekten?

– Jeg har ikkje noe problem med å væra på Eide og eh ... Der stopper det litt for liksom-nordmøringen Hallvard Gaardløs. I bakgrunnen hører du bare et sukk fra Trond Slåke.

– Herre Moses. Han skal ha for forsøket, men han har litt å jobbe med. Vi får ta en kveldsskole.

Det går ikke noe særlig bedre nå Slåke skal prøve seg som totning. Resultatet kan du høre i dette lydklippet.

Orango er et liveband

Orango ble startet i 1999, og mange av musikkanmelderne mener at det er kjent som et av Norges beste liveband. Musikerne i Orango bruker mye av tiden ute på forskjellige spillejobber. Det skal de fortsette med utover våren og sommeren.

– Vi er jo først og fremst et liveband som turnerer veldig mye. Så snart vi er ferdige i studio skal vi begynne på en liten festivalrunde. Til sommeren skal vi tilbake til Giske for å spille på Sommerfesten. Vi har også en lang turne i Tyskland på programmet. Vi må spille live. Det er det vi liker. Det blir nok å gjøre de nærmeste månedene, sier Helge Bredeli Kanck.

Vi er ikke noe singel-band. Innenfor vår sjanger så lever nok albumet en stund til.

Helge Bredeli Kanck, gitar/vokal, Orango

Kanck er overbevist om at det alltid vil finnes et rockepublikum. Orango har spilt sammen siden begynnelsen av 90-tallet, og publikum har vært der hele tiden.

– Hvis vi ikke får holde på med dette, så hadde vil vi vel blitt noen misfornøyde og sure gamle gubber som sitter hjemme og fyller kommentarfeltene med edder og galle. Det er vanskelig å legge lokk på musikkinteressen.

Det blir et album også denne gangen

Musikerne i Orango skryter hemningsløst av studioet på Giske. Under innspillingen lever de og bor her, og sier dette er et sted de alltid koser seg. Har skapes nå grunnlaget for et nytt album.

– Jeg er hundre prosent sikker på at folk kommer til å kjenne igjen musikken fra Orango, selv om vi har ny bassist. Vi har vår måte å gjøre rock på, så det er ofte lett gjenkjennelig.

Orango er kjent for å satse på album. Battles fra 2014 ble utgitt som deluxe-boks med dobbel vinyl. Medlemmene liker selv å høre på et helt album og derfor er det også dette de vil gi ut selv.

– Vi jobber litt motstrøms der, men det er det vi liker. Vi er ikke noe singel-band. Innenfor vår sjanger så lever nok albumet en stund til, og det er helt klart det vi selger mest av.

Påvirket av musikk fra perioden 1965–75

Nå er de klare for å dykke ned i sin egen nye musikk, men røttene ligger helt klart i rocken fra tiåret 1965–1975. De er påvirket av band som Led Zeppeling, Lynyrd Skynyrd og Crosby, Stills, Nash & Young

Dette kokes sammen med inspirasjon fra Nordmøre, Toten og en lang erfaring med egen rockemusikk, og blir til et nytt album fra Orango.