Hopp til innhold

DN-journalist uaktuell for Tinius-stiftelsen

DN-journalist Daniel Butenschøn er nå uaktuell for Tinius-stiftelsen. Han trekker seg også fra vervet som nestleder i SKUP.

Dagens Næringsliv Klagemuren

SITATFUSK: Reportasjen «Klagemuren» i lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv hadde flere sitater og passasjer som var hentet fra en fem år gammel reportasje i The New Yorker.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

DN-journalisten som innrømmet sitatfusk trekker seg nå også fra jobben som redaktør i Tinius Trust, skriver Journalisten.

– I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen, sier administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius til Journalisten om tidligere DN-journalist Daniel Butenschøn.

I helgen ble det avslørt at hovedsaken i DN Magasinet på lørdag, som handlet om servicearbeidernes møter med kunder, var plagiat.

Uforenlig

I artikkelen framkom det en rekke sitater fra personer som slett ikke ble intervjuet av DN, men som var ordrett oversatt uten noen form for henvisning fra en fem år gammel artikkel i The New Yorker.

– Prinsipielt er plagiering og fabrikkering av journalistikk uforenlig med stiftelsens verdier, sier Østgård på spørsmål om plagiatavsløringen har hatt betydnig for stillingen.

Les også: Å låne fjær av The New Yorker

Journalist Daniel G. Butenschøn, som også er nestleder i styret til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (Skup), innrømmet forholdet, og beklaget på det sterkeste.

Mandag kveld ble det kjent at Butenschøn har fusket i flere artikler.

Nå trekker han seg fra vervet som nestleder i Skup med øyeblikkelig virkning.

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i Skup, sier Butenschøn i en pressemelding.

Butenschøn har vært styremedlem i Skup siden 2013 og nestleder siden 2014.

Overraskende og skuffende

Styreleder Jan Gunnar Furuly i Skup sa til NRK tidligere tirsdag at de siste avsløringene gjør denne saken enda verre, og at saken er en belastning for Skup. Han har denne kommentaren etter at Butenschøn nå trekker seg:

– Daniel har gjort en veldig god innsats i Skup-styret. Han har bidratt sterkt til den høye kvaliteten på de tre siste Skup-konferansene. Engasjementet for Skup er basert på tillit og det som er avdekket de siste dagene er både overraskende og skuffende. Dette har vært en belastning for Skups renommé. Det står respekt av at Daniel velger å trekke seg, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Journalisten sa tidligere i sommer opp sin jobb i Dagens Næringsliv, og var altså på vei over i jobb i Tinius-stiftelsen, som er største aksjonær i Schibsted.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP