Hopp til innhold

DN oppdaget flere tilfeller av sitatfusk

Dagens Næringsliv har oppdaget flere tilfeller av plagiat fra en av deres journalister, som også er nestleder i Skup. – Dette gjør denne saken enda verre, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Dagens Næringsliv Klagemuren

SITATFUSK: Reportasjen «Klagemuren» i lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv hadde flere sitater og passasjer som var hentet fra en fem år gammel reportasje i The New Yorker. Nå er det oppdaget flere tilfeller av sitat fra samme journalist.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

I helgen avslørte en observant leser at hovedsaken i DN Magasinet på lørdag, som handlet om servicearbeidernes møter med kunder, var plagiat.

I artikkelen framkom det en rekke sitater fra personer som slett ikke ble intervjuet av DN, men som var ordrett oversatt uten noen form for henvisning fra en fem år gammel artikkel i The New Yorker.

Journalist Daniel G. Butenschøn, som også er nestleder i styret til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (Skup), innrømmet forholdet, og beklager på det sterkeste, skriver Journalisten.no.

Flere saker

Amund Djuve

RUTINER: Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv beklager at avisen ikke har vært bra nok til å utøve faktasjekk.

Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Men dette var ikke det eneste tilfellet. Mandag kveld la sjefredaktør Amund Djuve i DN ut en ny beklagelse på DN sine nettsider, og opplyste at de har oppdaget flere tilfeller av juks fra Butenschøn.

«Etter at jeg ble kjent med denne saken mandag morgen, ba jeg om at vi sjekket også eldre saker skrevet av samme reporter for å finne ut om dette hadde forekommet tidligere. Vi har avdekket at i 2011 skrev vedkommende journalist en artikkel i Dagens Næringslivs magasin D2 med tittelen «Eggimellom», der sitater og hendelser var hentet fra The New Yorker, uten at dette fremkom av saken. Tilsvarende metode ble benyttet i en artikkel om verdens billigste Michelin-restaurant. Denne skrev reporteren for D2 i 2012. Nettpublikasjonen Journalisten skrev mandag at beskrivelser i D2s artikkel er påfallende like beskrivelser i en artikkel som sto i Traveller.com året før.

Journalisten som har gjort dette er lei seg og har beklaget. Han sa tidligere i sommer opp sin stilling i avisen, uavhengig av denne saken. Dagens Næringsliv satser betydelig med ressurser på kritisk og undersøkende journalistikk. Vi arbeider kontinuerlig med rutiner og faktasjekk. I disse tilfellene har vi dessverre vært for dårlige. Det beklager jeg.»

En belastning

Jan Gunnar Furuly.

BELASTNING: Det er opptil Butenschøn selv å avgjøre om han føler seg skikket til å sitte i Skup-styret, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Styreleder Jan Gunnar Furuly i Skup sier at de siste avsløringene gjør denne saken enda verre, og at saken er en belastning for Skup.

– Men for oss er denne saken ganske enkel: Det er opptil Butenschøn selv å avgjøre om han føler seg skikket til å sitte i Skup-styret. Han er valgt av årsmøtet, og jeg som styreleder kan ikke avsette ham, sier Jan Gunnar Furuly, som sier han snart skal ta kontakt med Butenschøn og snakke nærmere med ham.

Han roser samtidig Butenschøn for å ha vært en vital kraft i Skup som har løst vanskelige saker på en bra måte.

Journalisten sa tidligere i sommer opp sinn jobb i Dagens Næringsliv, og skal være på vei over i jobb i Tinius-stiftelsen, som er største aksjonær i Schibsted.

Journalist Daniel Butenschøn ønsker foreløpig ikke å kommentere saken overfor NRK.no. Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober