Hopp til innhold

Disse deltar på festmiddagen på kongsgården

I kveld avsluttes dronningens bursdagsfeiring med en festaften på Bygdø Kongsgård. Festen er kongeparets felles 80-årsfeiring.

gjester
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Gjestene ankom kongsgården rundt klokken kvart over syv. Dronning Sonja er ikledd en fotsid, lilla kjole, og kongeparet hilste på gjestene som ankom. Blant gjestene er ordfører i Oslo kommune, Marianne Borgen.

Prinsesse Astrid ble tatt i mot av kongeparet. Lis Haraldsen, enken etter dronning Sonjas bror, har også ankommet festen.

Artist Magne Furuholmen og hans kone er også blant gjestene i kveld. Magne Furuholmen har blitt nær venn av dronningen de senere årene.

Kongeparet tar imot venner og familie til 80-årsfeiring.

Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ankom sammen til kongsgården - statsministeren ikledd en lang, grønn kjole.

NRK har også fått bekreftet at Marius Borg Høiby og hans kjæreste Linn Helena Nilsen vil være tilstede i kveld.

Politikerne Fabian Stang og Catharina Munthe er gjengangere på kongelige fester, og er også gjester i kveldens bursdagsfeiring.

Kronprinsparet ankom festen sammen med Kronprinsesse Mette-Marits mor, Marit Tjessem og Prinsesse Märtha Louise.

Dans, mat og drikke

Til festen i kveld er nære venner, samarbeidspartnere gjennom flere år og familie invitert. Etter hva NRK erfarer er det rundt 100 mennesker invitert til hagefesten. Der blir det god mat, god drikke og dans. Det er kjent at dronningen er svært glad i å danse, gjerne til live jazz-musikk.

Tidligere i dag har dronningen feiret bursdagen med avduking av statue i Slottsparken, og åpning av KunstStallen ved slottet. Da KunstStallen skulle åpnes, holdt dronningen tale for gjestene. Hun sa det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

– Som dere vet har jeg de senere årene hatt et ekstra engasjement for å fremme den grafiske kunsten. Det å åpne KunstStallen med en utstilling av grafikk, er en drøm for meg.

Hun takket samtidig for alle gaver, og fortalte at hun ser frem til å ønske nye kunstnere og kunstformer velkommen i KunstStallen i fremtiden.

Dronning Sonja 80 år.

KUNSTSTALLEN: Dronning Sonja og kong Harald i den nyåpnede KunstStallen på dronningens 80- årsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Taylor Swift slår Beatles-rekord i USA

  Taylor Swift har vært inn blant topp ti på den amerikanske albumlisten Billboard 200 i totalt 384 uker og passerer dermed den gamle rekorden til Beatles, skriver NTB.

 • Bruker erfaringer fra egen rusproblematikk, kjærlighet og en ungdomstid i rampelyset

  – Musikken til Tyr har blitt mer emo, og minner flere ganger om emo-rap fra miljøer som amerikanske GothBoiClique. Låtene drives av lange, dype toner og plasserer seg i et melankolsk landskap. Det står i stor kontrast til andre store norske rappere sin dansbare, poppete musikk, skriver NRKs musikkanmelder Sofie Martesdatter Granberg om Tyrs nye album «Bedøvelse gjør mester».

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB