NRK Meny
Normal

Vibeke Løseth fra Kristiansund har laget «Dronningkaken»

– Det er nok det største bakeoppdraget jeg har hatt.

"Dronningkaken" laget av landslagskonditor, Vibeke Løseth

Her er «dronningkaken» som er laget spesielt i anledning dronningens 80-årsdag. Hver av de 35 kakene skal mette åtte bursdagsgjester.

Foto: ANDRE LOEVAAS

Hele Norges dronning Sonja er 80 år og det krever en skikkelig bursdagskake – for ikke å snakke om 35 av dem. De har landslagskonditor Vibeke Løseth fra Kristiansund laget.

– Det er ikke hver dag man får lage kake for dronningen, så det er virkelig stas, sier Løseth.

Hårfint detaljarbeid

Konditoren fikk vite om oppdraget en måneds tid i forveien, og det har vært mye planlegging siden da. Det er Vibeke og medkonditor på landslaget, Tonje Holtungen, som har stått for selve kakebakingen, men alle jentene på kontitorlandslaget har bidratt med detaljer og pynting.

Landslagskonditor Vibeke Løseth

Landslagskonditor Vibeke Løseth har hatt ansvar for kaken til dronningens 80-årsdag.

Foto: Baker- og Konditorlandslaget

– All pynten er laget i sjokolade og det er snakk om ganske små detaljer som skal på hver enkelt kake, så da står man med pinsett og pynter, sier Løseth.

Sjokoladepynten på "dronningkaken" bakt av landslagskonditor, Vibeke Løseth.

All kakepynten er laget i fransk sjokolade.

Foto: ANDRE LOEVAAS

Kakebakerne fikk ingen føringer på hva dronningen liker eller ikke liker, og har dermed hatt stor frihet i forhold til både smak og utseende på kakene. Løseth forklarer at de kom opp med et forslag som ble sendt til slottet og som de godkjente.

– Vi ønsket å bruke ferske råvarer i sesong, og gjerne så mye norske råvarer som mulig. Vi har i tillegg brukt fransk sjokolade og italiensk kremost for å få de smakene vi er ute etter, forklarer Løseth.

Stolt og glad

Selv om det er mye som kan gå galt underveis, har sjefskonditoren aldri tenkt at det ikke kom til å gå.

– Det er nok transporten ned til slottet jeg har vært mest bekymret for, så det var med litt tungt hjerte at kakene ble lastet inn i bilen, forteller Løseth.

Transporteringen av kakene gikk heldigvis smertefritt og konditoren er glad og stolt over de ferdige verkene.

– Det er det største bakeoppdraget jeg har hatt, og det blir nok ikke så mange sånne kaker i livet, sier Løseth.