Disse artistene skal opptre for Trump

USAs påtroppende president har slitt med å få artister til å kaste glans over fredagens innsettelsesseremoni. Dette er de som har takket ja til Trump.

The Rockettes

SPARKEPIKER: Dansetruppen The Rockettes under et arrangement i den amerikanske hovedstaden i 2005. Flere medlemmer av gruppen skal ha takket nei til å opptre for den kontroversielle presidenten.

Foto: Chris Gardner / Ap

Toby Keith

STILLER: Toby Keith

Foto: Evan Agostini / Ap
3 Doors Down

SPILLER: 3 Doors Down

Foto: JIM COOPER / Ap
Jackie Evancho

SYNGER: Jackie Evancho

Foto: Paul Morigi / Afp
Lee Greenwood

OPPTRER: Lee Greenwood

Foto: Tony Gutierrez / Ap

Forrige uke kom det som etter alt å dømme er den endelige lista over artistene som skal opptre under innsettelsen av USAs 45. president fredag 20. januar.

Amerikanske medier har allerede i månedsvis spekulert på hvilke artister som vil stille opp for Donald Trump. Mye har vært skrevet om hvordan Trump-teamet sliter med å skaffe artister som er villig til å spille i forbindelse med seremonien.

Seremonien

Dette er artistene som ifølge programmet er bekreftet til selve innsettelsesseremonien:

 • The United States Marine Band – De amerikanske marineinfanteristenes offisielle musikkorps har spilt ved alle innsettelsesseremonier siden Thomas Jeffersons i 1801.
 • Jackie Evancho – Den 16 år gamle sopransangeren kom på andreplass i talentkonkurransen «America's Got Talent» i 2010, og skal fremføre USAs nasjonalsang, «The Star Spangled Banner».
 • The Mormon Tabernacle Choir – Det mormonske blandakoret har 360 medlemmer og er tilknyttet Jesu Kristi kirke av De siste dagers hellige. Oppdraget for Trump har vært kontroversielt internt i koret, og i hvert fall ett medlem har sluttet i protest.
 • The Rockettes – Den ikoniske New York-dansetruppen er kjent for sine høye spark. Etter at en av danserne klaget over at hun hadde blitt tvunget til å opptre, uttalte gruppas managere at deltakelse var frivillig. Flere av truppens medlemmer har siden takket nei til å delta.

Kvelden før kvelden

Flere artister opptrådte på en egen velkomstkonsert på trappene til Lincoln-monumentet torsdag kveld. Arrangementet, med tittelen «Make America Great Again! Welcome Celebration» følgende artister:

 • Toby Keith – Countrysangeren er kjent for sine patriotiske tekster, blant dem «American Soldier». Keith sier han ikke vil unnskylde seg for å opptre for landet sitt, og påpeker også har opptrådt på arrangementer i regi av Barack Obama og George W. Bush.
 • Lee Greenwood – Nok en patriotisk countrysanger, mest kjent for 1984-hiten «God Bless the USA». Greenwood opptrådte også i forbindelse med innsettelsene til Ronald Reagan og begge Bush-presidentene.
 • The Piano Guys – En piano- og cellokvartett kjent for sine tolkninger av kjente popsanger.
 • 3 Doors Down – Rockebandet fra Mississippi hadde sin største hit med «Here Without You», som lå åtte uker på VG-lista i 2004.
 • The Frontmen of Country – En slags supergruppe innenfor amerikansk country, bestående av Richie McDonald, Larry Stewart og Tim Rushlow.
 • Sam Moore – Den ene halvparten av RnB-duoen Sam n Dave, mest kjent for 60-tallshiten «Soul Man».
 • Jon Voight – Skuespiller kjent fra filmer som Piknik med døden og Midnight Cowboy, og som faren til Oscar-vinner Angelina Jolie. Voight erklærte tidlig støtte til Trumps kandidatur, mend et er uklart nøyaktig hva han skal bidra med.
 • DJ RaviDrums – Ravi Jakhotia er en trommeslager og DJ som opptrådte under Oscar-utdelingen i 2009.

Etterfesten

Tradisjonen tro blir det arrangert flere ball- og gallaarrangementer i Washington D.C. fredag kveld for å hedre den nye presidenten. Nettstedet Vulture er blant dem som har samlet en oversikt over artistene som skal opptre på disse. Den inkluderer countryduoen Big & Rich, gospelsangeren Travis Green og den Grammy-vinnende R & B-artisten Chrisette Michelle.

Ifølge Washington Post har også de gjenværende medlemmene av legendariske The Beach Boys sagt ja til å spille på ett av ballene fredag kveld.

Heller ikke ballene har vært fri for kontroverser. Denne uken ble det kjent at Bruce Springsteen-coverbandet The B Street Band har kansellert sin opptreden på et av ballene ut av respekt for «The Boss» og hans politiske ståsted.

Obama-tilhengeren Springsteen ble i november hedret med frihetsmedaljen, og spilte ifølge The Guardian en privat avskjedskonsert for Obama og staben forrige uke.

Flere har avslått

Søndag denne uka ble det kjent at Broadway-stjernen Jennifer Holliday likevel ikke ville være blant artistene som opptrer under innsettelsen.

Holliday, som først forsvarte beslutningen om å opptre, ombestemte seg etter kraftige reaksjoner. I et åpent brev skrev Holliday at hun hadde utvist sviktende dømmekraft ved å takke ja.

Flere andre artister har takket blankt nei til å opptre under seremonien, i hvert fall ifølge dem selv.

Blant dem skal være Moby, som i en Instagram-post forrige uke hevdet å ha avslått en forespørsel om å være DJ for Trump.

Den walisiske sangeren Charlotte Church har også gått ut offentlig og avslått fremstøt fra Trumps arrangører.

Laster Twitter-innhold

I tillegg har Elton John, Céline Dion og Andrea Bocelli alle gått ut offentlig og avkreftet at de skal opptre.

Smørsanger Paul Anka har også takket nei til Trump, men presiserer overfor TMZ at det skyldes andre forpliktelser.

Følg innsettelsen av president Donald J. Trump på NRK1 og NRK.no fredag.

Kulturstrøm

 • Krev erstatning etter Black Box-sak

  Pia Maria Roll, Hanan Bennamar og Sara Baban krev erstatning på minst 50.000 kroner kvar i ein klage på politiet og påtalemyndigheitas behandling av saka der dei vart melde til politiet av justisministerens sambuar, Laila Bertheussen.

 • Frithjof Jacobsen i ny jobb

  Tidligere VG-kommentator Frithjof Jacobsen har fått ny jobb i produksjonsselskapet Monster, melder Medier24. I januar i år måtte Jacobsen slutte som politisk kommentator i VG, for å innlede et forhold til AP-politiker Jette Christensen.

  Frithjof Jacobsen.
  Foto: NRK