Hopp til innhold

Springsteen om Trump: Bare det at han stiller til valg, er flaut hvis du er amerikaner

«The Boss» er lite imponert over republikanernes presidentkandidat. Se et utdrag fra kveldens «Skavlan»-intervju her.

FLAU: Bruce Springsteen og Donald Trump har begge bred appell blant USAs hvite arbeiderklasse. Men «The Boss» har lite til overs for den kontroversielle eiendomsmagnaten.

Bruce Springsteen og Fredrik Skavlan

BACKSTAGE: Bruce Springsteen med programleder Fredrik Skavlan under torsdagens innspilling i New York.

Foto: Monkberry

Fredag får Fredrik Skavlan besøk av den amerikanske rockveteranen Bruce Springsteen.

I programmet, som ble spilt inn i New York torsdag, snakker «The Boss» om sin nye selvbiografi «Born to Run», hvor han blant annet forteller åpent om sine problemer med depresjon.

Men New Jersey-rockeren får også spørsmål om hva han synes om sin landsmann, republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

– Enkle svar på komplekse spørsmål

Trumps kandidatur har fått stor oppslutning blant USAs hvite arbeiderklasse, den samme arbeiderklassen som Springsteen har sunget om og for gjennom fem tiår.

Selv mener han Trump, som i en årrekke har vært involvert i flere casino- og hotellprosjekter i Springsteens hjemstat, spiller på frykt og tilbyr enkle løsninger.

– Han kommer med enkle svar på veldig komplekse spørsmål. Han forteller folk det de vil høre. Hvis du er ukomfortabel med at Amerika blir brunere, vel, da bygger vi en vegg for å holde de menneskene ute.

Nervøs av Trump

Springsteen har samtidig forståelse for at dårlige tider har gjort det lettere for en kandidat som Trump å sanke støtte.

– Hvis du sliter og du har lidd og du ikke har fått din del av kaka, eller bare strever for å holde familien i live, da kan det være et forlokkende argument. Det er veldig vanskelig å forholde seg til kompleksitetene i politikk. Når noen forteller deg at du skal vente eller være tålmodig, da blir det dessverre god grobunn for en demagog.

Selv om han ikke tror på en Trump-seier i november, er Springsteen beskjemt over at eiendomsmagnaten har klart å komme så nært Det ovale rom.

– Han har kommet nært nok til å gjøre meg nervøs. Jeg tror ikke han kommer til å vinne, men bare det at han stiller til valg, er flaut hvis du er amerikaner.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober