Hopp til innhold

Dette har du krav på dersom TV 2 går i svart

Kommer ikke TV 2 og Altibox til enighet i løpet av dagen vil over 300 000 forbrukere få svarte skjermer. Dette har du krav på hvis det skjer.

Fotball-EM 2016

KAN FORSVINNE FRA SKJERMEN: Det er «overhengende fare» for at Altibox-kundene mister samtlige TV 2-kanaler, sier TV 2. Kundene kan gå glipp av en rekke EM-kamper.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

11. februar i år, etter ti dager med svarte skjermer, ble Canal Digital og Discovery enige om en ny distribusjonsavtale.

Nå kan vi stå overfor en ny periode med svarte tv-skjermer om ikke TV 2 og Altibox blir enige om en avtale i løpet av dagen.

Søndag kveld sendte nemlig TV 2 ut en pressemelding der de skrev om brudd i forhandlingene med Altibox om ny distribusjonsavtale.

TV 2 sender som kjent fotball-EM sammen med NRK i sommer.

Om Altibox-kundene mister TV 2s kanaler fra og med i morgen vil det gå utover fotballsendingene. Aller først kampene Kroatia-Spania og Tsjekkia-Tyrkia, som går i morgen kveld klokka 21.

Kan be om prisavslag

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Halsos, sier til NRK at eventuelle sorte skjermer er dårlig nytt og at du som forbruker har visse rettigheter.

– Vi får ikke så mange henvendelser om dette, men vet at dette er noe folk er opptatte av. At skjermer går i sort når EM pågår, er veldig uheldig for folk.

– Det du har rett på i slike tilfeller er prisavslag, og Altibox har regler som sier at når man mister kanaler, så har man rett til prisavslag om tjenesten ikke fungerer etter 24 timer, eller om man får beskjed en måned i forveien, sier Halsos.

Martin Skaug Halsos, Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet

VIKTIG FOR FOLK: Martin Skaug Halsos, Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, tror folk vil reagere sterkt dersom fotballkampene forsvinner fra TV-en.

Foto: Kjell HÃ¥kon K. Larsen / Forbrukerrådet

Forbrukeren kan be om et prisavslag, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

– Det er ikke bra i det hele tatt, og man har rett til prisavslag når ting faller bort. Hvor mye dette prisavslaget vil utgjøre, må vurderes. Men om man må kjøpe seg tilgang til TV 2 Sumo så er det noe man må ta med i en betraktning, sier Halsos.

Han forteller at man kan ta kontakt med Forbrukerrådet dersom man trenger hjelp, og at de eventuelt kan bistå med mekling mellom forbrukeren og Altibox.

Overhengende fare

Avtalen mellom TV 2 og Altibox utløp 1. juni, men partene utsatte fristen til 20. juni for å få mer tid til å forhandle. Ifølge TV 2 lot det seg likevel ikke gjøre å nå enighet om en ny distribusjonsavtale.

– Faren for sorte skjermer er fortsatt stor. Men det er kontakt mellom Altibox og TV2, og så må vi se om den kontakten medfører at vi blir enige innen midnatt. Et eventuelt brudd vil alltid få konsekvenser for alle parter. Vi mister et volum av våre seere, og vil få lavere seertall i perioden konflikten pågår, sier Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, til NRK.

Altibox ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lars Rasdal i Altibox til NTB.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.