Dette gjør du om du blir netthetsa

Haddy N'jie, Sandra Borch og Sidsel Wold har opplevd det. Det har også usikre tenåringer, som kanskje ikke tør å fortelle det til noen. – Snakk om netthets, ikke bagatellisere det, sier ekspert. Her er reglene du kan følge om du blir utsatt for digital mobbing.

Haddy N'jie

UTSATT FOR NETTSJIKANE: Haddy N'jie ble utsatt for grov netthets og valgte å la trollet sprekke i sola. Det passer ikke for alle.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Arnulf Kolstad

SNAKK OM DET: Men ikke nødvendigvis i all offentlighet. Det skal du ha sterk rygg for å takle, sier professor Arnulf Kolstad.

Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

Denne uka ble det kjent at Haddy N'jie hadde blitt utsatt for rasisme og hets på sin Facebook-konto. Hekkeløper Isabelle Pedersen fikk vekta kommenter på Instagram, og politikere og offentlige personer over hele linja opplever å bli sjikanert i kommentarfelter på internett.

Tendensen nå er å bringe sjikanene ut i offentligheten. Men er det lurt å la trolle sprekke i sola, eller bør du holde netthetsen for deg selv?

Sammen med professor Arnulf Kolstad og en forsker ved Institutt for Medier og Kommunikasjon på UiO, Elisabeth Staksrud, har vi utarbeidet en liste for hvordan man kan håndtere netthets.

Kjøreregler for netthets:

 • Vær forberedt på at digital mobbing kan være svært vanskelig.
 • Utvikle digital kompetanse og motstandskraft.
 • Ikke forsøk å overse eller bagatellisere.
 • Ikke godta krenkelsen!
 • Konfronter den som har krenket deg.
 • Dokumenter og lagre materiale.
 • Snakk med dine nærmeste om det du har opplevd.
 • Bearbeide følelsene som har oppstått på dager du føler deg sterk.

– Åpenhet kan trigge mer hets

medieforsker Elisabeth Staksrud i en vinrød sofa

SKAFF DEG DIGITAL KOMPETANSE: Og vær forberedt på at digital mobbing kan være svært vanskelig, sier Elisabeth Staksrud.

Foto: Christian Ingebrethsen/NRK

Professor i sosialpsykologi, Arnulf Kolstad sier man skal ha en svært sterk rygg for å stå frem i offentligheten med krenkelser.

– Jeg er glad vi har slike som Haddy N'jie, men det er ikke løsningen for alle og stå frem på den måten. Det er knalltøft, sier han.

Han mener at offentlighet kan trigge noen hetthetsere som er ute etter oppmerksomhet.

– Vi står overfor mennesker som tenker, reagerer og føler annerledes enn de fleste av oss. Det er en gruppe som har en uvanlig adferdsmåte og en glede av å såre andre.

– Ingen god idé å overse netthets

Sandra Borch

OPPLEVDE NETTHETS: Sandra Borch har opplevd netthets tett på kroppen.

Han sier at noen som opplever netthets vil forsøke å overse og glemme det.

– Det er ikke en god idé. Krenkelser er noe som fester seg. Snakk med dine nærmeste, de du stoler på, om det. Vi er litt for opptatt av å ikke belaste andre, men de du snakker med vil se positivt på å være til hjelp. Om de opplever det samme kan de benytte deg tilbake.

Kolstad mener også at man bør konfrontere nett-trollene.

– Spør dem om hvorfor, og be dem om å forklare nærmere hva de egentlig mener. Du må regne med flere reaksjoner, men noen vil tenke seg om. Vi har ikke bare gale mennesker rundt oss, og må ha en tro på at alle kan forbedre seg, sier han.

Sidsel Vold

OPPLEVDE NETTHETS: Utenriksreporter Sidsel Wold har ofte opplevd å bli hetset på nett etter sine utenriksreportasjer.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Vanskelig for å be om hjelp

Elisabeth Staksrud har skrevet en bok om digital mobbing blant barn og ungdom.

– Vi ser at de som utsettes for netthets i stor grad ikke klarer å be om hjelp, de synes det er vanskelig, sier hun.

Staksrud er opptatt av at man må utvikle en digital kompetanse og motstandskraft.

– Det gjelder både for voksne og barn, og som voksen må man hjelpe sine barn til å lære dette.

NRK brukte først Rune Øygard som eksempel på noen som har blitt netthetset. Dette har vi nå redigert og endret på fordi eksempelet tok oppmerksomheten vekk fra fokus i saken.

Kulturstrøm

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More