Politikere føler seg hetset på nett

Flere politikere blir kalt stygge ting på Facebook, og synes det er trist når det går ut over familien.

Liadal

Stortingspolitiker Hege Haukeland Liadal (Ap) er en av mange politikere som opplever hatefulle meldinger på nettet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er spesielt leit å se at familiemedlemmer tar seg nær av ting som står skrevet om meg, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal.

Hengt ut som klovn

Haukeland Liadal har blitt hengt ut som klovn, og blitt kalt uintelligent på nettet. Men hun har etterhvert blitt mer tykkhudet. Hun mener mange ikke har noe filter for hva de skriver, eksempelvis på Facebook.

– Det er blitt et tøffere språk, og en tøffere tone på nettet, og enkelte legger ut til dels hatefulle kommentarer, sier politikeren.

Ville ikke gå i butikken

Også Høyre-politiker Dag Inge Aarhus fra Karmøy har opplevd å bli kalt stygge ting på nett, uten at han ønsker å utdype det. Han tror mange ikke klarer å skille politikk og person.

– Det har vært tider, spesielt når vi har behandlet kontroversielle saker, at jeg ikke har orket å gå på butikken. Folk klarte ikke å skille person og politikk, sier Aarhus.

Han velger nå å gi seg i politikken, men mener stygge kommentarer ikke er grunnen til det.

Dag Inge Aarhus

Høyre-politiker Dag Inge Aarhus syntes til tider det var tøft å gå i butikken.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

– Det var en helhetsvurdering, men det er klart at summen av alle kommentarer er med når en skal vurdere om en vil være med, sier Høyre-politikeren.

Han tror hets på nettet kan gjøre det vanskelig å rekruttere nye inn i politikken.

Tøyer grensene

Ytringsfrihets-advokat Jon Wessel-Aas merker en tøff tone i sosiale medier, og sier noen ikke alltid klarer å se hvor grensen bør gå.

Advokat Jon Wessel-Aas

Advokat Jon Wessel-Aas mener enkelte tøyer grensene på nettet.

Foto: Bing Hodneland Advokatselskap DA

– Det har nok blitt verre etter at alle nå kan være sine egne publisister, uten redaktøransvar. En ting er noe man sier i det private over en kopp kaffe. En helt annen ting er det man legger ut på nett. Mange ser ikke forskjellen, sier Wessel-Aas.