Hopp til innhold

Dette bildet viser hvordan Gokstadskipet forfaller

Gokstadskipet har vært skannet med fem års mellomrom, og sammenligningen gir ingeniøren som har jobbet med det hakeslipp.

For fem år siden var bildet av vikingskipet Gokstadskipet grønt i fargen. Nå viser fargene gult, rødt og turkis at det har skjedd mye med skipet og at det har seget.

For fem år siden var bildet av vikingskipet Gokstadskipet grønt i fargen. Nå viser fargene gult, rødt og turkis at det har skjedd mye med skipet og at det har seget.

Bildene har aldri vært vist frem før. Metoden ingeniør Bjarte Aarseth har brukt på Gokstadskipet på Vikingskipshuset viser bekymringsfulle forandringer på fem år. 3D-bildene som er gjort med en avansert skanner viser forfallet til vikingskatten.

– Det er litt sjokkerende å for første gang virkelig se hva som er i ferd med å skje med skipet, sier Aarseth.

Han forklarer at bildene av hele skipet skulle være grønnfarget. Det var de for fem år siden. De mange fargene, rødt, gult og turkis viser tydelig at det er ting som skjer med det.

– Jeg får hakeslipp. Det er ikke morsomt å se på. Det er deprimerende. Her ser du svart på hvitt hva som skjer med skipet, sier ingeniøren.

Sammenligningen viser at på fem år har skipet seget opptil fem millimeter. Og det siger både innover og utover. Skipet forandrer rett og slett fasong.

Les også: Frykter for vikingskipenes framtid

Skanningen viser helt ned til 0,005 millimeters nøyaktighet. Det fungerer som et veldig sterkt mikroskop. Kanskje synes folk ikke fem millimeter høres mye ut. Men når dette har skjedd på fem år, sier det mye om skipets tilstand. Det blir som en historiebok, forklarer Aarseth.

Scanning av vikingskipet

Ingeniørene Bjarte Aarseth og Justin Kimball har skannet Gokstadskipet med fem års mellomrom. For første gang kan man se hvordan tilstanden til vikingskatten har forandret seg til det verre.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Store endringer

Direktøren for Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad forklarer at de nye skanne-metodene gir mulighet til å se store endringer i skroget.

– En endring på opptil fem millimeter på fem år, viser at det er store bevegelser i skipet, sier han.

Glørstad legger til at hvis det hadde seget en millimeter i de 90 årene det har stått der, ville man ikke kjent det igjen.

Han peker på at bildene viser at det er en sterk belastning på deler av skroget og en deformasjon og endring av skipsplankene. Skipet er støttet på et gammelt oppstøttingssystem som er 90 år gammelt.

Mange besøker

Lenge har ledelsen ved museet bedt om at det må settes en tid for byggestart for et nytt museum som skal ligge vegg i vegg med det nåværende bygget. Regjeringen har ikke gitt noen løfter om når byggingen skal starte. Men forskningsminister Iselin Nybø skriver til NRK at et nytt museum vil koste 2 milliarder kroner og må tas over et ordinært budsjett. Men de 35 millionene til byggestart har museet ikke fått ennå. Det er ikke satt noen dato. Ministeren understreker at regjeringen er svært opptatt av å ta vare på skipene.

Besøkstallene til museet går stadig oppover. I det nåværende museet blir det mange vibrasjoner når folk skal gå rundt å se på skipene.

– De er ikke vibrasjonssikret, forklarer Glørstad.

Han forteller at det ikke er verken plass eller muligheter til å lage moderne støttesystemer i det nåværende bygget. Også klimaendringer og luftfuktighet, gjør at tilstanden for skipene forverres.

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)