Det libanesiske kjøkken

Libanesisk mat er en god blanding av sør og vest, samt en liten smak av Østen. Ikke så overraskende - Libanon er eldre enn både kristendommen, jødedommen og islam.

Noman Mubashir foran det libanesiske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Libanon

Dessuten har landet hatt besøk av alt fra faraoer, assyrere, babylonere og persere til Aleksander den store, korsfarere, tyrkere og franskmenn.

For mange mennesker er libanesisk mat synonymt med meze-rettene. Meze er libanesernes svar på tapas, og er betegnelsen på en masse forskjellige småretter, enten som forrett eller et helt måltid. Smakene er fantastisk friske, småpikante, men sjelden sterke. Man kan sitte og spise i timevis.

Elsker kikerter

Hvis du besøker en libanesisk restaurant, tar det ikke lang tid før servitøren har dekket hele bordet med et hav av små skåler fylt med kalde eller halvlunkne grønnsaksretter. Libaneserne elsker kikerter, og dessuten går aubergine igjen i nesten alle retter. Gjerne i most form eller som puré. Oliven er en sikker vinner, og det sammen er små piroger eller paier fylt med kjøtt.

Libaneserne får heller ikke nok av salat. Mynte, sitron og olivenolje er et must i alle salater. Taboule er landets store stolthet og består av bladpersille, tomat, løk, bulgur og sitron.

Bladpersille og mynte

Bladpersille brukes i så stor grad at det faktisk ikke betraktes som et krydder, men mer som en grønnsak. Libaneserne bruker også mye mynte, noe som gir maten den syrlige smaken. Olivenolje brukes flittig, men ikke til steking, mer som en smaksforsterker.

Hvis du fortsatt har plass i magen, følges meze-rettene ofte opp av ulike kjøttretter. Lam, okse og kylling er populært og grilles gjerne på spyd og serveres med ris krydret med safran. På grunn av den langs kystlinjen mot Middelhavet finner man også mye reker, laks og krabbe på menyen.

Kulturstrøm

  • Eggen på sokkel

    Bare to dager etter at Nils Arne Eggen ble utskrevet fra sykehuset så han statuen av seg selv bli avduket utenfor Lerkendal. 77-åringen førte Rosenborg til 14 seriemesterskap gjennom en trenerkarriere som startet allerede i 1971.

  • Klouma Høiner fikk første Heddapris

    Espen Klouman Høiner fikk prisen Beste scenetekst for sin første soloforestilling, «Vi folket!»

    Klouman Høiner har utdannelsen sin fra Statens Teaterhøgskole, og mange vil kjenne ham igjen fra filmer, som «Bare Bea» (2004), «Reprise» (2006), «Switch» (2007) og «En som deg» (2013) (NTB).

    Espen Klouman Høiner
    Foto: Cathrine Elnan / NRK
  • Åpner Hamsuns dikterstue for besøk

    I august gjenåpnes dørene til Hamsuns dikterstue, som har vært utilgjengelig for publikum siden 1986. To av omvisningene er i regi av Ibsen/Hamsun-dagene 7.–10. august, og den første er 4. august på Knut Hamsuns fødselsdag.