Hopp til innhold

Det libanesiske kjøkken

Libanesisk mat er en god blanding av sør og vest, samt en liten smak av Østen. Ikke så overraskende - Libanon er eldre enn både kristendommen, jødedommen og islam.

Noman Mubashir foran det libanesiske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Libanon

Dessuten har landet hatt besøk av alt fra faraoer, assyrere, babylonere og persere til Aleksander den store, korsfarere, tyrkere og franskmenn.

For mange mennesker er libanesisk mat synonymt med meze-rettene. Meze er libanesernes svar på tapas, og er betegnelsen på en masse forskjellige småretter, enten som forrett eller et helt måltid. Smakene er fantastisk friske, småpikante, men sjelden sterke. Man kan sitte og spise i timevis.

Elsker kikerter

Hvis du besøker en libanesisk restaurant, tar det ikke lang tid før servitøren har dekket hele bordet med et hav av små skåler fylt med kalde eller halvlunkne grønnsaksretter. Libaneserne elsker kikerter, og dessuten går aubergine igjen i nesten alle retter. Gjerne i most form eller som puré. Oliven er en sikker vinner, og det sammen er små piroger eller paier fylt med kjøtt.

Libaneserne får heller ikke nok av salat. Mynte, sitron og olivenolje er et must i alle salater. Taboule er landets store stolthet og består av bladpersille, tomat, løk, bulgur og sitron.

Bladpersille og mynte

Bladpersille brukes i så stor grad at det faktisk ikke betraktes som et krydder, men mer som en grønnsak. Libaneserne bruker også mye mynte, noe som gir maten den syrlige smaken. Olivenolje brukes flittig, men ikke til steking, mer som en smaksforsterker.

Hvis du fortsatt har plass i magen, følges meze-rettene ofte opp av ulike kjøttretter. Lam, okse og kylling er populært og grilles gjerne på spyd og serveres med ris krydret med safran. På grunn av den langs kystlinjen mot Middelhavet finner man også mye reker, laks og krabbe på menyen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.