Libanesisk meny:
- Tabbouleh: salat
- Hummus
- Grillet aubergine i tahinisaus
- Shish taouk
Tabbouleh
Persillesalat
Du trenger:
0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)
Slik gjør du:
Skyll den finhakkede mynten og persillen og la det renne godt av seg. Gjør det samme med de finhakkede tomatene. Legg bulguren i vann i 20 minutter eller la den svelle sammen med hakket tomat. Gni den finhakkede løken med salt. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.
Hummus bil tahini
Libanesisk kikertpuré.
Du trenger:
2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter
½ ts salt
2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt
0,6 dl sitronsaft
2 ss tahini
2 ss finhakket persille
½ ts malt spisskummen
Slik gjør du:
Hell vannet av kikertene og legg til side 1 ss. Kjør resten i en matmølle (food processor). Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.
Server i skåler. Hell olivenolje i midten og garner med kikertene som ble lagt til side, sammen med hakket persille og spisskummen.
Grillet aubergine i tahinisaus
Også kalt motabal al bathinjan.
Du trenger:
2 store auberginer
0,6 dl sitronsaft
0,6 dl tahini
3 hvitløksfedd, knust med ½ ts salt (etter ønske)
1 ts hvitvinseddik
2 ss finhakket persille
Slik gjør du:
Grill auberginene i stekeovnen ved høy varme, stikk først hull i dem på alle sider med en gaffel. Snu dem ofte. Når de er myke, skylles de i rennende vann, flå dem deretter mens de fortsatt er varme, og fjern stilken. Mos til puré, gjerne i matmølle. Tilsett gradvis tahini, sitronsaft og eddik. Når blandingen er jevn, tilsettes hvitløken. Bland godt. Hvis konsistensen er for tykk, tilsett sitronsaft og vann. Server garnert med persille, paprika og olivenolje.
Shish taouk
Du trenger:
Marinade:
1 ss ketchup
1 ss tomatpure
olivenolje (kvart kopp)
ingefær hakket i biter eller raspet
saft fra en halv sitron
hvitløk
kyllingfileter
Slik gjør du:
Bland alle marinadeingrediensene i en bolle. Kutt kyllingkjøttet i terninger og bland marinaden i en plastpose. Settes kaldt. Grilles på spidd i ovn eller over åpen flamme/grill.
Vel bekomme!