Hopp til innhold

Oppskrifter fra Libanon

Noman Mubashir får besøk av Lina Koreh og sammen utforsker de det beste fra libanesisk kjøkkenkunst.

Lina Koreh og Noman Mubashir
Foto: NRK

Les mer om det libanesiske kjøkken

Se program 7 her!

Libanesisk meny:

  • Tabbouleh: salat
  • Hummus
  • Grillet aubergine i tahinisaus
  • Shish taouk

Tabbouleh

Tabbouleh
Foto: NRK

Persillesalat

Du trenger:

0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)

Slik gjør du:

Skyll den finhakkede mynten og persillen og la det renne godt av seg. Gjør det samme med de finhakkede tomatene. Legg bulguren i vann i 20 minutter eller la den svelle sammen med hakket tomat. Gni den finhakkede løken med salt. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.

Hummus bil tahini

Kikerter
Foto: NRK

Libanesisk kikertpuré.

Du trenger:

2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter
½ ts salt
2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt
0,6 dl sitronsaft
2 ss tahini
2 ss finhakket persille
½ ts malt spisskummen

Slik gjør du:

Hell vannet av kikertene og legg til side 1 ss. Kjør resten i en matmølle (food processor). Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.

Server i skåler. Hell olivenolje i midten og garner med kikertene som ble lagt til side, sammen med hakket persille og spisskummen.

Grillet aubergine i tahinisaus

Også kalt motabal al bathinjan.

Du trenger:

2 store auberginer
0,6 dl sitronsaft
0,6 dl tahini
3 hvitløksfedd, knust med ½ ts salt (etter ønske)
1 ts hvitvinseddik
2 ss finhakket persille

Slik gjør du:

Grill auberginene i stekeovnen ved høy varme, stikk først hull i dem på alle sider med en gaffel. Snu dem ofte. Når de er myke, skylles de i rennende vann, flå dem deretter mens de fortsatt er varme, og fjern stilken. Mos til puré, gjerne i matmølle. Tilsett gradvis tahini, sitronsaft og eddik. Når blandingen er jevn, tilsettes hvitløken. Bland godt. Hvis konsistensen er for tykk, tilsett sitronsaft og vann. Server garnert med persille, paprika og olivenolje.

Shish taouk

Du trenger:

Marinade:

1 ss ketchup
1 ss tomatpure
olivenolje (kvart kopp)
ingefær hakket i biter eller raspet
saft fra en halv sitron
hvitløk

kyllingfileter

Slik gjør du:

Bland alle marinadeingrediensene i en bolle. Kutt kyllingkjøttet i terninger og bland marinaden i en plastpose. Settes kaldt. Grilles på spidd i ovn eller over åpen flamme/grill.

Vel bekomme!

Kulturstrøm

  • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

    «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

    Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

    – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

    Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

    (NTB)

  • Slående roman om kunstens politiske kraft

    – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

    Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
    Terningkast 5 Bok

    «Rett inn i Palestina-konflikten»

    Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad