Hopp til innhold

Oppskrifter fra Libanon

Noman Mubashir får besøk av Lina Koreh og sammen utforsker de det beste fra libanesisk kjøkkenkunst.

Lina Koreh og Noman Mubashir
Foto: NRK

Les mer om det libanesiske kjøkken

Se program 7 her!

Libanesisk meny:

  • Tabbouleh: salat
  • Hummus
  • Grillet aubergine i tahinisaus
  • Shish taouk

Tabbouleh

Tabbouleh
Foto: NRK

Persillesalat

Du trenger:

0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)

Slik gjør du:

Skyll den finhakkede mynten og persillen og la det renne godt av seg. Gjør det samme med de finhakkede tomatene. Legg bulguren i vann i 20 minutter eller la den svelle sammen med hakket tomat. Gni den finhakkede løken med salt. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.

Hummus bil tahini

Kikerter
Foto: NRK

Libanesisk kikertpuré.

Du trenger:

2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter
½ ts salt
2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt
0,6 dl sitronsaft
2 ss tahini
2 ss finhakket persille
½ ts malt spisskummen

Slik gjør du:

Hell vannet av kikertene og legg til side 1 ss. Kjør resten i en matmølle (food processor). Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.

Server i skåler. Hell olivenolje i midten og garner med kikertene som ble lagt til side, sammen med hakket persille og spisskummen.

Grillet aubergine i tahinisaus

Også kalt motabal al bathinjan.

Du trenger:

2 store auberginer
0,6 dl sitronsaft
0,6 dl tahini
3 hvitløksfedd, knust med ½ ts salt (etter ønske)
1 ts hvitvinseddik
2 ss finhakket persille

Slik gjør du:

Grill auberginene i stekeovnen ved høy varme, stikk først hull i dem på alle sider med en gaffel. Snu dem ofte. Når de er myke, skylles de i rennende vann, flå dem deretter mens de fortsatt er varme, og fjern stilken. Mos til puré, gjerne i matmølle. Tilsett gradvis tahini, sitronsaft og eddik. Når blandingen er jevn, tilsettes hvitløken. Bland godt. Hvis konsistensen er for tykk, tilsett sitronsaft og vann. Server garnert med persille, paprika og olivenolje.

Shish taouk

Du trenger:

Marinade:

1 ss ketchup
1 ss tomatpure
olivenolje (kvart kopp)
ingefær hakket i biter eller raspet
saft fra en halv sitron
hvitløk

kyllingfileter

Slik gjør du:

Bland alle marinadeingrediensene i en bolle. Kutt kyllingkjøttet i terninger og bland marinaden i en plastpose. Settes kaldt. Grilles på spidd i ovn eller over åpen flamme/grill.

Vel bekomme!

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters