Hopp til innhold

Oppskrifter fra Libanon

Noman Mubashir får besøk av Lina Koreh og sammen utforsker de det beste fra libanesisk kjøkkenkunst.

Lina Koreh og Noman Mubashir
Foto: NRK

Les mer om det libanesiske kjøkken

Se program 7 her!

Libanesisk meny:

  • Tabbouleh: salat
  • Hummus
  • Grillet aubergine i tahinisaus
  • Shish taouk

Tabbouleh

Tabbouleh
Foto: NRK

Persillesalat

Du trenger:

0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)

Slik gjør du:

Skyll den finhakkede mynten og persillen og la det renne godt av seg. Gjør det samme med de finhakkede tomatene. Legg bulguren i vann i 20 minutter eller la den svelle sammen med hakket tomat. Gni den finhakkede løken med salt. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.

Hummus bil tahini

Kikerter
Foto: NRK

Libanesisk kikertpuré.

Du trenger:

2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter
½ ts salt
2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt
0,6 dl sitronsaft
2 ss tahini
2 ss finhakket persille
½ ts malt spisskummen

Slik gjør du:

Hell vannet av kikertene og legg til side 1 ss. Kjør resten i en matmølle (food processor). Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.

Server i skåler. Hell olivenolje i midten og garner med kikertene som ble lagt til side, sammen med hakket persille og spisskummen.

Grillet aubergine i tahinisaus

Også kalt motabal al bathinjan.

Du trenger:

2 store auberginer
0,6 dl sitronsaft
0,6 dl tahini
3 hvitløksfedd, knust med ½ ts salt (etter ønske)
1 ts hvitvinseddik
2 ss finhakket persille

Slik gjør du:

Grill auberginene i stekeovnen ved høy varme, stikk først hull i dem på alle sider med en gaffel. Snu dem ofte. Når de er myke, skylles de i rennende vann, flå dem deretter mens de fortsatt er varme, og fjern stilken. Mos til puré, gjerne i matmølle. Tilsett gradvis tahini, sitronsaft og eddik. Når blandingen er jevn, tilsettes hvitløken. Bland godt. Hvis konsistensen er for tykk, tilsett sitronsaft og vann. Server garnert med persille, paprika og olivenolje.

Shish taouk

Du trenger:

Marinade:

1 ss ketchup
1 ss tomatpure
olivenolje (kvart kopp)
ingefær hakket i biter eller raspet
saft fra en halv sitron
hvitløk

kyllingfileter

Slik gjør du:

Bland alle marinadeingrediensene i en bolle. Kutt kyllingkjøttet i terninger og bland marinaden i en plastpose. Settes kaldt. Grilles på spidd i ovn eller over åpen flamme/grill.

Vel bekomme!

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.