Med andre ord er det lett å finne noe for enhver smak i det vietnamesiske kjøkken: Kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, frukt og ikke minst kobraslange og hund for de som måtte like det.
Vietnam er et frodig og grønt land hvor det dyrkes et stort utvalg av grønnsaker og urter. Disse brukes i alle retter. Bunter av koriander og mynte, frisk dill, fennikel og aromatisk basilikum havner også ofte i grytene og wokene.
Bruker ikke salt
Vietnameserne bruker ikke salt, men nuoc nam, en fiskesaus som gir selve grunnsmaken i alle rettene. Sausen tilsettes supper og rørestekte retter eller brukes i marinader. Det finnes mange typer fiskesaus og kvalitetsforskjellen er stor. Sausen er laget av tørket ansjos.
Ris og nudler er grunnstammen i det vietnamesiske kjøkkenet. Risen serveres både i kokt og stekt form. Nudlene finnes i mange varianter og serveres også som en pannekake fylt med hvitløksbiff og stekt paprika. Risen serveres til nesten alle rettene, også til frokost.
Et vietnamesisk måltid består aldri av tre retter, men av mange småretter. I en tradisjonell vietnamesisk middag kan du bli servert nem nuong (svinekjøtt som stekes på en takke over kull), bo nuong (boller eller rullader av oksekjøtt) og vietnamesiske vårruller i salat.
Kulnarisk isolert
Til tross for at Vietnam grenser til Kambodsja, Kina og Laos, har de kulinarisk sett vært ganske så isolert fra sine naboland. Men flere av rettene er tydelig inspirert av det kinesiske og thailandske kjøkken. Fylte bagetter og kaffe har vietnameserne arvet fra den franske kolonitiden, mens kjærligheten til is kom under Vietnamkrigen, da amerikanerne bygde dusinvis av iskremfabrikker.
Selv om vietnamesere har en forkjærligheten for iskrem, spiser de færreste kaker eller muffins. Til dessert serveres i stedet ofte frukt. De mest vanlige fruktene er papaya, avocado, grønne bananer, litchi og dragefrukt.