Hopp til innhold

Det vietnamesiske kjøkken

Vietnamesisk mat er lett å lage, veldig sunn og sjelden sterk. Landet har nesten 500 tradisjonelle retter å velge mellom.

Noman Mubashir foran det vietnamesiske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Vietnam

Med andre ord er det lett å finne noe for enhver smak i det vietnamesiske kjøkken: Kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, frukt og ikke minst kobraslange og hund for de som måtte like det.

Vietnam er et frodig og grønt land hvor det dyrkes et stort utvalg av grønnsaker og urter. Disse brukes i alle retter. Bunter av koriander og mynte, frisk dill, fennikel og aromatisk basilikum havner også ofte i grytene og wokene.

Bruker ikke salt

Vietnameserne bruker ikke salt, men nuoc nam, en fiskesaus som gir selve grunnsmaken i alle rettene. Sausen tilsettes supper og rørestekte retter eller brukes i marinader. Det finnes mange typer fiskesaus og kvalitetsforskjellen er stor. Sausen er laget av tørket ansjos.

Ris og nudler er grunnstammen i det vietnamesiske kjøkkenet. Risen serveres både i kokt og stekt form. Nudlene finnes i mange varianter og serveres også som en pannekake fylt med hvitløksbiff og stekt paprika. Risen serveres til nesten alle rettene, også til frokost.

Et vietnamesisk måltid består aldri av tre retter, men av mange småretter. I en tradisjonell vietnamesisk middag kan du bli servert nem nuong (svinekjøtt som stekes på en takke over kull), bo nuong (boller eller rullader av oksekjøtt) og vietnamesiske vårruller i salat.

Kulnarisk isolert

Til tross for at Vietnam grenser til Kambodsja, Kina og Laos, har de kulinarisk sett vært ganske så isolert fra sine naboland. Men flere av rettene er tydelig inspirert av det kinesiske og thailandske kjøkken. Fylte bagetter og kaffe har vietnameserne arvet fra den franske kolonitiden, mens kjærligheten til is kom under Vietnamkrigen, da amerikanerne bygde dusinvis av iskremfabrikker.

Selv om vietnamesere har en forkjærligheten for iskrem, spiser de færreste kaker eller muffins. Til dessert serveres i stedet ofte frukt. De mest vanlige fruktene er papaya, avocado, grønne bananer, litchi og dragefrukt.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.