NRK Meny
Normal

Det vietnamesiske kjøkken

Vietnamesisk mat er lett å lage, veldig sunn og sjelden sterk. Landet har nesten 500 tradisjonelle retter å velge mellom.

Noman Mubashir foran det vietnamesiske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Vietnam

Med andre ord er det lett å finne noe for enhver smak i det vietnamesiske kjøkken: Kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, frukt og ikke minst kobraslange og hund for de som måtte like det.

Vietnam er et frodig og grønt land hvor det dyrkes et stort utvalg av grønnsaker og urter. Disse brukes i alle retter. Bunter av koriander og mynte, frisk dill, fennikel og aromatisk basilikum havner også ofte i grytene og wokene.

Bruker ikke salt

Vietnameserne bruker ikke salt, men nuoc nam, en fiskesaus som gir selve grunnsmaken i alle rettene. Sausen tilsettes supper og rørestekte retter eller brukes i marinader. Det finnes mange typer fiskesaus og kvalitetsforskjellen er stor. Sausen er laget av tørket ansjos.

Ris og nudler er grunnstammen i det vietnamesiske kjøkkenet. Risen serveres både i kokt og stekt form. Nudlene finnes i mange varianter og serveres også som en pannekake fylt med hvitløksbiff og stekt paprika. Risen serveres til nesten alle rettene, også til frokost.

Et vietnamesisk måltid består aldri av tre retter, men av mange småretter. I en tradisjonell vietnamesisk middag kan du bli servert nem nuong (svinekjøtt som stekes på en takke over kull), bo nuong (boller eller rullader av oksekjøtt) og vietnamesiske vårruller i salat.

Kulnarisk isolert

Til tross for at Vietnam grenser til Kambodsja, Kina og Laos, har de kulinarisk sett vært ganske så isolert fra sine naboland. Men flere av rettene er tydelig inspirert av det kinesiske og thailandske kjøkken. Fylte bagetter og kaffe har vietnameserne arvet fra den franske kolonitiden, mens kjærligheten til is kom under Vietnamkrigen, da amerikanerne bygde dusinvis av iskremfabrikker.

Selv om vietnamesere har en forkjærligheten for iskrem, spiser de færreste kaker eller muffins. Til dessert serveres i stedet ofte frukt. De mest vanlige fruktene er papaya, avocado, grønne bananer, litchi og dragefrukt.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".