Hopp til innhold

Det vietnamesiske kjøkken

Vietnamesisk mat er lett å lage, veldig sunn og sjelden sterk. Landet har nesten 500 tradisjonelle retter å velge mellom.

Noman Mubashir foran det vietnamesiske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Vietnam

Med andre ord er det lett å finne noe for enhver smak i det vietnamesiske kjøkken: Kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, frukt og ikke minst kobraslange og hund for de som måtte like det.

Vietnam er et frodig og grønt land hvor det dyrkes et stort utvalg av grønnsaker og urter. Disse brukes i alle retter. Bunter av koriander og mynte, frisk dill, fennikel og aromatisk basilikum havner også ofte i grytene og wokene.

Bruker ikke salt

Vietnameserne bruker ikke salt, men nuoc nam, en fiskesaus som gir selve grunnsmaken i alle rettene. Sausen tilsettes supper og rørestekte retter eller brukes i marinader. Det finnes mange typer fiskesaus og kvalitetsforskjellen er stor. Sausen er laget av tørket ansjos.

Ris og nudler er grunnstammen i det vietnamesiske kjøkkenet. Risen serveres både i kokt og stekt form. Nudlene finnes i mange varianter og serveres også som en pannekake fylt med hvitløksbiff og stekt paprika. Risen serveres til nesten alle rettene, også til frokost.

Et vietnamesisk måltid består aldri av tre retter, men av mange småretter. I en tradisjonell vietnamesisk middag kan du bli servert nem nuong (svinekjøtt som stekes på en takke over kull), bo nuong (boller eller rullader av oksekjøtt) og vietnamesiske vårruller i salat.

Kulnarisk isolert

Til tross for at Vietnam grenser til Kambodsja, Kina og Laos, har de kulinarisk sett vært ganske så isolert fra sine naboland. Men flere av rettene er tydelig inspirert av det kinesiske og thailandske kjøkken. Fylte bagetter og kaffe har vietnameserne arvet fra den franske kolonitiden, mens kjærligheten til is kom under Vietnamkrigen, da amerikanerne bygde dusinvis av iskremfabrikker.

Selv om vietnamesere har en forkjærligheten for iskrem, spiser de færreste kaker eller muffins. Til dessert serveres i stedet ofte frukt. De mest vanlige fruktene er papaya, avocado, grønne bananer, litchi og dragefrukt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.