Hopp til innhold

Det pakistanske kjøkken

I dag er det mange som lurer på om hva som er forskjellen mellom indisk og pakistansk mat. Forskjellen er ikke så stor.

Noman Mubashir
Foto: Geir Evensen / NRK

I tusenvis av år var det nåværende Pakistan en del av India, og dermed deler de mange av dagens mattradisjoner. Det er hovedsakelig kjøttradisjonen som skiller det pakistanske kjøkken fra det indiske. I Pakistan spiser man mye mer kylling, lammekjøtt og okse, men også grønnsaker og store mengder linser. Siden majoriteten i India er hinduer (bare ca. 13 % av befolkningen er muslimer), serveres det ofte vegetarmat i landets restauranter og kroer.

Glad i karri

Pakistanerne er veldig glad i karriretter. Rettene blir tilberedt i en saus med ulike krydder og urter. Kjøttet kan enten være kokt eller marinert. Navnet karri stammer fra kari, et tamilsk ord for saus som viser til diverse retter som er vanlig i Sør-India med grønnsaker eller kjøtt og som spises med ris.

Pakistan er et kontrastfylt land med mange ulike folkegrupper og språk. Dette kulturelle mangfoldet er også synlig i det pakistanske kjøkken.

Nordvest i landet spiser man afghanskinspirert mat bestående av grillet lam og geit, mye salt, lite krydder, stekt brød, kokt ris og mildere krydder.

I kystbyen Karachi spiser man mye mer fisk og gjerne krydrede kjøttretter. Byen er kjent over hele Pakistan for sin byriani, en slags gryterett med stekt ris, krydder, safran og gurkemeie. Risen legges lagvis med krydret kylling eller lam.

Mat-Mekka

Lahore er landets Mat-Mekka. Millionbyen er kjent for sine tandoori-retter (Mughal-mat) utviklet av mogulkokkene inne i det vakre Lahorefortet for 400 år siden. Tandoor-ovnen er en tønneformet leirovn som varmes opp med trekull. De fleste tandoorene er satt ned i bakken med en liten rund åpning på toppen. Deretter senkes lange grillspyd med marinert lam, kylling eller reker ned for å stekes over det hvitglødende kullet.

Også nan tilberedes i tandoorovnen. Nan inneholder gjær, hvetemel og gjerne yoghurt eller melk. Bakerne klasker den tallerkenformede nandeigen inn mot veggen og etter bare 15–20 sekunder er brødet klar til servering.

De fleste pakistanere derimot, spiser til daglig det pannekakeaktige brødet chapati som lages av sammalt hvete og er mye sunnere enn nan.

Kulturstrøm

  • Hederspris til P4-profil

    Bjørn Faarlund (61) er tildelt Prix Norges hederspris for 2025. Det er den høyeste utmerkelsen i norsk radio- og podkastbransje.

    Faarlund har vært programleder for P4s Radiofrokost i 25 år, og var før det en profilert nærradiostjerne i Radio 1 Oslo.

    – Årets hederspris går til en programleder som har vært en fast følgesvenn for det norske folk gjennom flere tiår - en ekte venn i øret, skriver juryen i sin begrunnelse.

    Prisen ble delt ut under åpningen av bransjekonferansen Lyddager.

  • Operaen vann pris for operaalbum

    Innspelinga Den Norske Opera & ballett gjorde av Richard Wagners «Den flyvende hollender» er kåra til årets operaalbum av Gramophone, som er det leiande tidsskiftet for klassiske innspelingar.

    – Gramophone-prisen er ei stor anerkjenning for heile Nasjonaloperaen – for Operakoret, Operaorkesteret og solistane på scena, seier operasjef Randi Stene i ei pressemelding.

    Prisane blei etablert i 1977, og blir sett på som ein av dei mest prestisjefylte utmerkingane innan klassisk musikk.

  • Bergen Filharmoniske Orkester vann prestisjetung pris

    Bergen Filharmoniske Orkester vann prisen Orchestra of the Year 2025 i London onsdag kveld. Det er tidsskriftet Gramophones som deler ut prisen. Deira årlege Classical Music Awards er nokre av dei mest prestisjetunge prisane innanfor den klassiske plateindustrien, og kan samanliknast med Grammy Awards, skriv Bergen Filharmoniske Orkester i ei pressemelding.

    Det viktigaste med denne prisen er kanskje ikkje at me får han for det me allereie har oppnådd, men at den viser kva som er mogleg. Bergen er kanskje ikkje nokon stor by i europeisk målestokk, men framleis ein musikk- og kulturby av internasjonalt format. Heile byen kan vera stolte av Bergen Filharmoniske Orkester, seier Sigurd Sverdrup Sandmo, som er direktør i Musikkselskapet Harmonien.

    Torsdag kveld skal orkesteret feira sigeren saman med publikum på konsert i Grieghallen, skriv BT.

    en mann og en kvinne som sitter på en benk
    Foto: Henning Målsnes