NRK Meny
Normal

Det pakistanske kjøkken

I dag er det mange som lurer på om hva som er forskjellen mellom indisk og pakistansk mat. Forskjellen er ikke så stor.

Noman Mubashir
Foto: Geir Evensen / NRK

I tusenvis av år var det nåværende Pakistan en del av India, og dermed deler de mange av dagens mattradisjoner. Det er hovedsakelig kjøttradisjonen som skiller det pakistanske kjøkken fra det indiske. I Pakistan spiser man mye mer kylling, lammekjøtt og okse, men også grønnsaker og store mengder linser. Siden majoriteten i India er hinduer (bare ca. 13 % av befolkningen er muslimer), serveres det ofte vegetarmat i landets restauranter og kroer.

Glad i karri

Pakistanerne er veldig glad i karriretter. Rettene blir tilberedt i en saus med ulike krydder og urter. Kjøttet kan enten være kokt eller marinert. Navnet karri stammer fra kari, et tamilsk ord for saus som viser til diverse retter som er vanlig i Sør-India med grønnsaker eller kjøtt og som spises med ris.

Pakistan er et kontrastfylt land med mange ulike folkegrupper og språk. Dette kulturelle mangfoldet er også synlig i det pakistanske kjøkken.

Nordvest i landet spiser man afghanskinspirert mat bestående av grillet lam og geit, mye salt, lite krydder, stekt brød, kokt ris og mildere krydder.

I kystbyen Karachi spiser man mye mer fisk og gjerne krydrede kjøttretter. Byen er kjent over hele Pakistan for sin byriani, en slags gryterett med stekt ris, krydder, safran og gurkemeie. Risen legges lagvis med krydret kylling eller lam.

Mat-Mekka

Lahore er landets Mat-Mekka. Millionbyen er kjent for sine tandoori-retter (Mughal-mat) utviklet av mogulkokkene inne i det vakre Lahorefortet for 400 år siden. Tandoor-ovnen er en tønneformet leirovn som varmes opp med trekull. De fleste tandoorene er satt ned i bakken med en liten rund åpning på toppen. Deretter senkes lange grillspyd med marinert lam, kylling eller reker ned for å stekes over det hvitglødende kullet.

Også nan tilberedes i tandoorovnen. Nan inneholder gjær, hvetemel og gjerne yoghurt eller melk. Bakerne klasker den tallerkenformede nandeigen inn mot veggen og etter bare 15–20 sekunder er brødet klar til servering.

De fleste pakistanere derimot, spiser til daglig det pannekakeaktige brødet chapati som lages av sammalt hvete og er mye sunnere enn nan.