Hopp til innhold
Havskilpadde
Foto: Petros Karadjias / AP

Dyrevelferd

 • Italia forbyr «valpeyoga»

  Helsedepartementet i Italia har gitt forbud mot «valpeyoga» på grunn av bekymring rundt hundevalpene som brukes, skriver CNN.

  «Valpeyoga» er et fenomen som på kort tid har tatt verden og sosiale medier med storm. Flere steder i Europa, USA og Australia kan folk tøye i valpeselskap.

  Leder av helsedepartementet i Italia, Giovanni Leonardi, sier treningsøkter med valper faller inn under Italias dyreassisterte intervensjonslov.

  – Det betyr at det er kun voksne hunder som kan brukes i yogaøkter. Dette for å beskytte valpenes helse- og velvære, så vel som brukernes sikkerhet, sier Leonardi.

  Avgjørelsen kommer etter en etterforskning i mars av det populære italienske nyhetsprogrammet «Striscia la Notizia», som påsto at valper ble mishandlet på ulike yogasentre.

  I Norge har Dyrebeskyttelsen Norge advart mot å delta på valpeyoga, fordi de mener det kan være brudd på dyrevelferdsloven.

  Deltagere gjør yoga omringet av små valper.
  Foto: ROBIN BØE
 • Botswana vil sende 20.000 elefantar til Tyskland

  Regjeringa i Botswana trugar med å sende 20.000 elefantar til Tyskland etter at den tyske regjeringa tok til orde for å stramme inn regelverket for innføring av jakttrofear, skriv BBC.

  Botswana seier dei er avhengige av å skyte eller eksportere dyr for å halde den store bestanden i landet i sjakk.

  Landet har tidlegare sendt fleire tusen elefantar til nabolanda.

  – Vi vil gjerne gi ei liknande gåve til Tyskland, og vi godtek ikkje eit nei, sa Masisi.

  Jakt på ville dyr med rike frå Vesten er ei viktig inntektskjelde for Botswana, men dyrevernarar krev at slik jakt blir forbode.

  Tidlegare har Botswana også truga med å sende 10.000 elefantar til London etter at det britiske parlamentet stemte for eit forbod mot innføring av jakttrofear. Men lovendringa er ikkje ferdig behandla enno, skriv BBC.

  Elefant i Botswana
  Foto: MONIRUL BHUIYAN / AFP
 • Dyrebeskyttelsen: Valper skal ikke jobbe i et yogastudio

  To valpeyogabedrifter åpner i Oslo denne måneden, skriver Dyrebeskyttelsen Norge i en pressemelding.

  Organisasjonen mener valpeyoga kan være brudd på dyrevelferdsloven, og at aktiviteten bør stanses umiddelbart.

  – At spedyr settes til å jobbe på denne måten i et yogastudio, er ikke til valpenes beste. Denne aktiviteten er ikke egnet som sosialisering og følger ikke formålsparagrafen i dyrevelferdsloven, da den ikke fremmer god dyrevelferd, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

 • Dyrevernere avbrøt Victoria Beckham-visning

  Aktivister fra Peta, som kjemper for dyrs rettigheter, avbrøt motevisningen til Victoria Beckham under moteuken i Paris, skriver NTB. Aktivistene tok seg opp på catwalken mens modellene var i gang med visningen.

  De hadde T-skjorter med budskap om å «snu ryggen til dyrehud» og «dyr er ikke tekstiler». De holdt også opp plakater med teksten «leve vegansk lær» før de ble vist bort.

  Victoria Beckham Fall-Winter 2024/2025 collection at Paris Fashion Week
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • Politiet etterforsker nettverk som deler overgrepsmateriale av dyr

  Politiet har startet etterforskning av dyreovergrepsforumet Zooville, som er et nettverk for dem med seksuell interesse for dyr, skriber NTB.

  – Vi kan ikke si så mye om etterforskningen nå i den innledende fasen, men vi jobber med å kartlegge hvilke personer som er tilknyttet nettverket og hvilke roller de har eller har hatt, sier politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt til Nidaros.

  Avisen skrev i februar at 260 personer er medlemmer på den norske delen av verdens største nettforum for seksuelle overgrep mot dyr.

  Som følge av saken anmeldte både NOAH og Dyrevernalliansen norske medlemmer på forumet – og nå har politiet startet etterforskning.

  Øvre strafferamme for brudd på dyrevelferdsloven er tre års fengsel. Det er ulovlig å utføre seksuelle overgrep mot dyr, men besittelse av dyreovergrepsmateriale er i dag lovlig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no