Hopp til innhold

Deilige og delikate småretter

Røkelaks med snøfrisk, Stekte kamskjell med nøttevinaigrette eller pepperbiff med marinert løk... Vanskelig valg? Server alt sammen da vel!

Italiensk tallerken
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Italiensk tallerken for to:

Du trenger:

2 røde paprika

100 g soltørkede tomater i olje

100 g gode oliven

2 stk ferske mozzarella

1 håndfull basilikumblader

Olivenolje

Balsamico

Pølser (italiensk salami), spekeskinke el.l. i tynne skiver marinerte artiskokker og godt brød, ferskt eller toastet, til servering

Slik gjør du:

Del paprikaene i to og fjern all innmat.

Gni paprikaene inn med oljen fra tomatene og dryss over salt og pepper.

Stek ved 220 grader i ovn til paprikaen blir myk og får farge, ca 20 minutter.

Hakk opp litt over halvparten av tomatene og olivenene. ha det i en liten bolle og tilsett 2 ss olje og grovhakket basilikum. Smak til med litt kvernet sort pepper.

Hell ut evt. væske som har dannet seg i paprikaene og legg i en skje olivenmiks.

Topp med en halv mozzarella og sett dem tilbake i ovnen under grill til osten har nesten smeltet. Dander de fyllte paprikaene på fat og legg på pølser, skinke, artiskokker, oliven og tørkede tomater.

Pynt gjerne med basilikunblader og server godt brød til. En liten bolle med balsamico og olivenolje til å dryppe brødet i er heller ikke å forakte.

Røkelaks "lollipops"

Du trenger:

Skiver av røkelaks

Snøfrisk ost

Srillpinner

Slik gjør du:

Del grillpinnene i to.

Form snøfriskosten til passende kuler, og dekk hver kule med røkelaks.

Stikk en pinne i kulen og server.

Tips:

Stikk lollipopsene i en bit oasis eller en halv sitron slik at de står opp.

Smak gjerne osten til med friske urter som dill og gressløk.

Stekte kamskjell med nøttevinaigrette:

Til fire personer trenger du:

8 rå kamskjell, ferske eller tinte

Olivenolje

Salt og pepper

Nøttevinaigrette

2 ss flytende honning

2 ss sitronsaft

2 ss finhakkede epleterninger

2 ss hakkede ristede nøtter

2 ss nøtteolje

4 ss olivenolje

2 ss hakket gressløk

Salt og pepper

Slik gjør du:

Rør sammen alle ingrediensene og smak vinaigretten til med salt og pepper. La kamskjellene fåtørke godt av seg på kjøkkenpapir hvis de har vært frossene.

Varm opp litt olivenolje i en stekepanne og stek kamskjellene raskt på begge sider. Ta skjellene ut av pannen og krydre med salt og pepper.

Server lune kamskjell på en skje med litt vinaigrette over.

Tips:

Pynt gjerne med litt babysalat. Kamskjellene kan godt rilles i en grillpanne.

Tørk dem godt og vend dem i litt olje. Krydre med salt og pepper og grill kamskjellene raskt på begge sider i en tørr og varm grillpanne.

Kamskjellene kan også serveres på en liten toast.

Pepperbiff med marinert løk:

Til fire personer trenger du:

Ca.300 g mørt biffkjøtt, indre eller ytrefilet

1/4 ts malt allehånde

1/4 ts kvernet grønnpepper

1/2 ts kvernet sortpepper

2 kvaster timian

1 kvast rosmarin

Salt

Smør og olje til steking

2 rødløk

2 ss limesaft

1/2 grønn jalapenopepper

Slik gjør du:

Skjær løken i tynne skiver og la dem marinere i limesaften i minst 20 minutter. Smak til med salt og finhakket jalapenopepper.

Skjær biffen i 12 terninger og krydre med salt og peppermiksen. Brun kjøttet i en varm panne med smør og litt olje.

Finhakk urtene og rull kjøttet i dem. Server straks med marinert løk på toppen.

Tips:

Server pepperbiffen på fat med en cocktailepinne, eller server dem på skje.

Biff med marinert løk
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Vintips:

  • Ca'bertaldo Prosecco di Valdobbiadene brut

Italia, Veneto 119,60 kr.

  • Luis Pato Casta Baga Bruto

Portugal, Beiras 131,70 kr

  • Manzanilla San Leòn

Spania 99,90 kr

-------------------------------------------------------------------------

Få din egen, gratis e-postadresse på Start.no

Kulturstrøm

  • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

    Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

    Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

    Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

    – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

    «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

    «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

    Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

    Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

    (NTB)

  • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

    Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

    I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

    Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.