Cezinando er Årets låtskriver

Cezinando er nominert til flest Spellemann-priser i år, og fikk full klaff på første forsøk.

Cezinando

En glad og stolt Kristoffer Cezinando Karlsen, kort tid etter at han ble kjent med at han vinner Spellemann som Årets låtskriver.

Foto: Fabian Fjeldvik / Fabian Fjeldvik

I Kulturstripa ble Kristoffer Cezinando Karlsen utropt til Årets låtskriver fredag ettermiddag – i hard konkurranse med Niclas Pablo Munoz (Boy Pablo), Anne Lilia Berge Strand (Annie) og Sondre Lerche.

– Det går ikke an å forberede seg på sånne ting. Jeg har litt adrenalin, og blir ydmyk og kry når jeg sitter her med dere tre, sa mannen med fire Spellemann-nominasjoner til sine mednominerte.

Med en fortsatt herjende pandemi blir det også i år en Spellemann-utdeling utenom det vanlige. Men samtlige vinnere vil bli gjort stas på under en todelt maratonsending på NRK1 fredag kveld fra klokka 1955.

Fram mot selve showet har det denne uka blitt delt ut en rekke Spellemenn i NRKs radiosendinger. Fredag formiddag fikk Valkyrien Allstars vite på direkten i Nitimen på NRK P1 at de var vinnere i kategorien Viser for albumet «Slutte og byne».

Folkemusikk-gruppa fra Oslo, med Tuva Syvertsen som vokalist, har vært nominert til prisen to ganger tidligere, men dette er deres første harpestatuett.

I Nitimen på NRK P1 fredag 16. april fikk Valkyrien Allstars Spellemann-prisen i kategorien Viser.

Tuva Syvertsen i Valkyrien Allstars fikk den hyggelige beskjeden i NRK P1s radiostudio fredag morgen.

Flere tatt på senga

Mange artister har blitt tildelt prisen på temmelig utspekulert vis denne uka. Torsdag ble det kjent at Sarah Camille tar hjem prisen i klassen Barnemusikk. Hun ble lurt trill rundt av gjengen i NRK Supernytt da hun midt i sendingen ble overrakt prisen for barnemusikk. Hun vant prisen for plata «Spor av dråper og røde nebb».

Sarah Camille ble tatt på senga da hun ble overrakt Spellemann-prisen av NRK Super-gjengen

Sarah Camille ble tatt på senga da hun ble overrakt Spellemann-prisen av NRK Super-gjengen

Torsdag ettermiddag ble det også kjent at Ivan Ave har vunnet den nye sjangeren Rnb/soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort i programmet StudioP3. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.

Ivan Ave

Ivan Ave med sin første Spellemann.

En annen glad vinner er Okay Kaya i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself», noe hun fikk beskjed om i programmet Kulturstripa. Wilkins huskes også av mange for sin rolle i Joacim Triers film «Thelma», hvor hun ble nominert til en Amandapris.


Pris til «prinsessen av Norge»

Tidligere denne uka ble det også delt ut priser. Onsdag ble det kjent at fiolinvirtuosen Eldbjørg Hemsing tok hjem Spellemann i kategorien Klassisk for sin innspilling av Griegs fiolinsonater. Hemsing ble letteres sjokkert da hun fikk overrakt prisen i programmet Musikkfrokost på NRK Klassisk.

Sammen med makedonske Simon Trpčeski var hun nominert til Spellemann for albumet «Grieg: The Violin Sonatas», som NRK ga terningkast seks da det kom ut for ett år siden.

Eldbjørg Hemsing

«Eldbjørg Hemsings spenstige og kraftfulle spillestil får Griegs fiolinsonater til å fremstå mer duggfriske enn noensinne.», skrev NRKs anmelder om plata, som hun nå har vunnet Spellemann for.

Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles

Hemsing omtales i Kina som «prinsessen av Norge», ifølge den kinesiske verdensstjernen Tan Dun. Han er så begeistret for nordaurdølen at han har skrevet et stykke for henne, fortalte han til NRK for et par år siden.

Sarah Camille ble tatt på senga da hun ble overrakt Spellemann-prisen av NRK Super-gjengen

Sarah Camille ble tatt på senga da hun ble overrakt Spellemann-prisen av NRK Super-gjengen

Søndag ble årets to første Spellemann-vinnerne offentliggjort i sendinger på NRK P2. I klassen for jazz var det Maria Kannegaard Trio som vant for albumet «Sand i en vik».

Prisvinner og pianist Maria Kannegaard ble lurt trill rundt av programlederne Anikken Sunde og Tine Skolmen i Jazzklubben på NRK P2. Hun trodde at hun skulle møte dem og snakke om det å bli nominert. I stedet fikk hun utdelt den gjeve prisen.

– Er det sant? Dere altså! Dere lurte meg! Wow, jeg er skjelven, sa Kannegaard.

Maria Kannegaard Trio består også av Thomas Strønen (trommer) og Ole Morten Vaagan (bass), som har spilt sammen siden de gikk på jazzlinja i Trondheim for over 20 år siden.

Maria Kannegaard

Maria Kannegaard ble tatt på senga av NRK da hun møtte opp på Gamle Bybro i Trondheim for å gjøre det hun trodde var et intervju om å bli nominert. I stedet fikk hun ta harpestatuetten med seg hjem.

– Å spille med Thomas og Morten er som å komme hjem. Det er som en familie. Jeg klarer ikke å sette ord på hva det er med oss tre, men det er veldig trygt og godt. Samtidig tar vi masse sjanser, men det er den følelsen av at vi er sammen om det, sier Kannegaard.

I klassen for folkemusikk/tradisjonsmusikk gikk prisen til Mads Erik Odde. Han vant for sin plate Logne slåttar, hvor han både har funnet fram gamle slåtter og komponert nye – og arrangert dem for akkordeon eller trekkspill med melodibass.

Odde ble utropt som prisvinner i Folkemusikktimen på NRK P2.

Disse prisene deles ut:

(Vinnere som er kåret er markert med understreking):

Kulturstrøm