Hopp til innhold

I Kina kalles hun «Prinsessen av Norge»

OSLO (NRK): Den kinesiske verdensstjernen er så begeistret for norske Eldbjørg Hemsing at han har skrevet et stykke for henne.

Tan Dun og Eldbjørg Hemsing

GAMLE VENNER: Tan Dun og Eldbjørg Hemsing.

Foto: Bård Skar/NRK

Aftenpostens musikkanmelder kaller det en sensasjon.

– Tan Dun er en internasjonal stjerne, et av de største navnene i musikklivet i dag, sier Maren Ørstavik til NRK.

Kineseren er i Norge i anledning Ultimafestivalen, som foregår i Oslo. Han dirigerer Oslo-Filharmonien, og har skrevet all musikken på konserten som gikk av stabelen onsdag.

Et av stykkene er spesialskrevet for den norske fiolinisten.

– At han skiver et verk for Eldbjørg er ikke bare en kjempeære for henne, det er også en fjær i hatten for norsk musikkliv. Med dette tar han Norge og norsk musikk ut i verden, sier Ørstavik.

Tan Dun og Eldbjørg Hemsing

PRINSESSE: Tan Dun instruerer Eldbjørg Hemsing og Oslo-Filharmonien

Foto: Bård Skar/NRK

NRK overvar prøvene denne uka og møtte Eldbjørg Hemsing og Tan Dun til intervju før konserten.

Det var ikke første gang de møttes – Tan Dun (61) og Eldbjørg Hemsing (28) har kjent hverandre i mange år.

En verdenskjent New York-basert kinesisk komponist og jenta fra Aurdal i Valdres – hvordan henger det sammen?

«Prinsessen av Norge»

I 2010 ble verdensutstillingen World Expo holdt i Shanghai i Kina. (Dette var før Nobel-pristildelingen til Liu Xiaobo forsuret forholdet mellom Norge og Kina).

Eldbjørg representerte Norge på en stor felleskonsert med tittelen «Love Concert», Tan Dun sitt fødeland Kina.

Tan Dun og Eldbjørg Hensing

GJENSIDIG BEGEISTRING: Tan Dun og Eldbjørg Hemsing.

Foto: Bård Skar/NRK

Eldbjørg forteller om et magisk møte. Samarbeidet skapte så mye kreativ energi at de har gjort flere prosjekter sammen siden.

Tan Dun tar det lenger:

– Eldbjørg er berømt i Kina. Vi kaller henne «Prinsessen av Norge». I Kina kjenner folk kun Ibsen og Grieg. Når de får vite at hun er fra Griegs hjemland, får kinesernes inntrykk av at Norge er like vakkert som denne jenta, sier han.

Og legger med et smil til at den gang i 2010 tenkte nok mange at Eldbjørgs fantastiske musikk kunne bidra til at enda flere kinesere spiste norsk laks.

Den fredfulle sjaman

Stykket Tan Dun har skrevet for Eldbjørg Hemsing heter «Fire Ritual», og er et minne om krigens ofre. Alle kriger. Gamle ritualer fra øst og vest, fortalt gjennom musikken, skal vekke sjelen til de døde og bidra til at det ikke blir flere kriger.

Tan Dun har gitt den norske fiolinisten rollen som fredens sjaman.

Tan Dun og Eldbjørg Hemsing

SJAMAN: Slik framstår du som fredens sjaman, forklarer Tan Dun.

Foto: Bård Skar/NRK

– For å levere dette budskapet måtte vi ha en av de mest fredfulle menneskene vi kunne tenke oss. Eldbjørg var et enkelt valg. For kinesere som har fulgt henne siden Expo, representer hun det vakre og troen på at minnet om krigens ofre kan skape en fremtid uten krig, sier komponisten og dirigenten.

Tan Dun og Eldbjørg Hemsing

REGI: Tan Dun filmer Eldbjørg Hemsing med mobilen under instruksjonen.

Foto: Bård Skar/NRK

Intervju fra NRK Hovedscenen ser du her:

Intervju fra NRK Hovedscenen.

Opptak av stykket fra konserten med Oslo-Filharmonien hører du her:

På konsert med Oslofilharmonien
Dirigent og Komponist Tan Dun
Solist: Eldbjørg Hemsing, fiolin
Tan Dun: Passagaglia Secret of Wind and Birds Violin Concerto 1 &2 Rhapsody and Fantasia, Violin Concerto 3 Fire Ritual ( World Premier)

På konsert med Oslo-Filharmonien Dirigent og Komponist Tan Dun Solist: Eldbjørg Hemsing, fiolin Tan Dun: Passagaglia Secret of Wind and Birds Violin Concerto 1 & 2 Rhapsody and Fantasia, Violin Concerto 3 Fire Ritual (World Premier)

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen