20 små brød i en langpanne
50 g gjær
50 g smør
5 dl lunka vann
2 dl melk
120 g store havregryn + litt til pynt
175 g sammalt rug, grov
600 g hvetemel
2 ts salt
Stekes på 200 grader i ca 35 minutter.
Deigen skal forheve i 40 minutter og etterheve i 20 minutter.
Kle en langpanne med bakepapir.
Smuldre gjæren i en bolle og smelt smøret i en kasserolle. Ha vannet og melken i kasserollen og la det hele bli fingervarmt. Hell dette over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i resten av ingrediensene og elt deigen sammen i 4-5 minutter. Du kan gjerne ha deigen over på bordet og elte den der. Ha den i så fall tilbake i bollen før du legger et kjøkkenhåndkle over og lar den forheve til den blir dobbelt så stor.
Slå deigen over i langpanna, ha litt hvetemel på fingrene og klapp deigen utover. Bruk en kniv til å rute opp brødet, slik at det blir fire ruter den ene veien og fem ruter den andre. Strø litt havregryn over. Legg kjøkkenhåndkleet over igjen og la brødet etterheve i 20 minutter.
Stek brødet på nederste rille i ovnen. La brødet avkjøles på en bakerist.