Russiske erter er en del av norsk matkulturhistorie. De kom hit til landet på 1700 tallet, da det var trange tider i Nord-Norge. Folk lengst nord i landet hadde en utstrakt handel med sine venner i Nord-Russland. Nordmennene byttet bort fisk med landbruksvarer som blant annet erter. Denne handelen var en ren nødvendighet for at folket skulle overleve.
Lang holdbarhet
Russiske erter er meget langtidsholdbare. Noe som var en nødvendighet tidligere, da det ikke fantes hjelpemidler som kjøleskap og fryser. Selv konservering av mat var veldig begrenset på den tiden.
Ertene regnes i dag for å være et meget dyrt delikatessetilbehør til viltkjøtt. Disse ”små sorte perlene” brukes i dag til middager som ikke er hverdagskost. De passer best til ryper, storfugl, hjort, reinsdyr og elg. Men du kan også selvfølgelig servere dem til for eksempel oksesteik.
Opprinnelig er ikke de russiske ertene svarte. Behandlingen de får gir dem denne fargen.
Ingrid Langaard i Oslo lager sine egne russiske erter og her er hennes oppskrift av 16 poser selskapserter:
Legg de frosne selskapserter lagvis i en form med tørkepapir imellom. Da papiret ofte blir fort vått, kan du bruke et frotte håndkle over og under ertene i forma. Dette trekker væsken ekstra væske til seg. Det er også lurt å legge noe tungt oppå, slik at alt vann blir trukket ut av ertene. Ertene bør ligge slik noen timer.
Koking med sukker
Hell så ertene over i en kjele og tilsett en øse brunt sukker. La sukkeret og ertene koke ca. fem minutter, før du siler dem gjennom et dørslag. Når alt sukkervannet er rent av, tømmes ertene over i langpanner. Disse settes i stekovnen på hundre grader.
Ertene må stadig røres i for at all væske skal fordampe. Etter ca fem timer i ovnen er de ferdige. Ertene er da små og brunsvarte som hel pepper.
Før servering
Ertene bløtlegges i vann. Helst kvelden før.
Selve kokingen:
Til 100 gram erter bruker du fire dl. vann og en teskje salt. Dette kokes i en time under lokk. Ta så lokket av og la kokingen fortsetter til alt overskytende vann er fordampet. Pass på at ertene ikke tørrkokes.
Til slutt tilsetter du to teskjeer sukker og en til to spiseskjeer smør som ertene skal surres i. En ekstra spiss er å rør i litt hakket persille rett før servering.
Lykke til!