Kjemper om Norges viktigste bokpris

Brageprisen, Norges største litteraturpris deles ut i dag. Stikker en outsider av med den gjeve prisen? Eller går den til en veletablert forfatter?

Bragepris-nominerte: Ingrid Storholmen og Karl Ove Knausgård

Otsideren Ingrid Storholmen konkurrerer i samme klasse som Min Kamp-forfatter Karl Ove Knausgård.

Foto: Knut Falch /Berit Roald / Scanpix

I kategorien "skjønnlitteratur for voksne" kan Ingrid Storholmen seile opp som vinner med boken "Tsjernobylfortellinger", som er hennes første samling med prosatekster. Storholmen debuterte i 2001 med diktsamlingen "Krypskyttarloven", og hun har siden fått stor oppmerksomhet for sine diktsamlinger.

Utradisjonel kandidat

Ingrid Storholmen

Ingrid Storholmen debuterte som forfatter i 2001, og har siden holdt seg til dikt - til nå.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Storholmen er en spennende utfordrer, siden hun tidligere har gitt ut dikt, men nå er nominert med sin samling med prosatekster, mener Anne Cathrine Straume i Bok i P2.

- Det at juryen har nominert Storholmens bok er spennende, for hun er ukjent for de fleste. De andre forfatterne i hennes kategori er mer kjent i det brede laget av folk, sier Straume.

Kritiker Marta Norheim har stor sans for Storholmen, men tror ikke hun klarer å vinne.

- Det er morsomt at hun blir nominert, for hun er en outsider i sin gruppe. Det er viktig at noen som ikke er helt "mainstream" i formen blir tatt fram i lyset. Men jeg blir overrasket om hun får prisen, sier kritiker Marta Norheim.

Juryen som har nominert Ingrid Storholmen, trekker frem at hun har skrevet en betydningsfull bok i form av en samling poetiske prosafortellinger med et klart miljøpolitisk engasjement.

Ingenting fikk vi ta med, ikke valpen til Natalja eller trombonen til Aleksej, barna gråt, den minste puttet bamsen sin i en sekk. Jeg ringte farbroren min, han er bonde og ville ikke dra fra kyrne og den nysådde åkeren. Soldatene som hentet oss visste ingenting, vi spurte når vi kunne komme tilbake, og de ristet bare på hodet. Først ble vi kjørt til Kiev, derfra skulle vi videre med tog. Det var trengsel, men vi som kom fra Tsjernobyl fikk gå på først. Ingen ville sitte ved siden av oss.

Utdrag fra "Tsjernobylfortellinger"

Knausgård er favoritt

NRKs kritiker Marta Norheim holder en knapp på Karl Ove Knausgårds " Min kamp. Første bok ".

- Er det fordi han er så personlig i boken sin?

- Denne boken er veldig tett på livet, og står fram med en veldig kraft. Han har skrevet sterke bøker før også, og vist at han er en god forfatter. Man er avhengig av å være en stor forfatter for å få et slikt prosjekt vel i havn. Hvis ikke kunne denne boken vært en katastrofe, sier Marta Norheim.

Karl Ove Knausgård

PRISBELØNT: Karl Ove Knausgård fikk Kritikerprisen allerede 1998. Her blir han overrakt prisen av juryleder Nøste Kendzior.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix


Brageprisen blir delt ut i Gamle Logen i Oslo kl. 17 i ettermiddag. Den består av fire kategorier:

 • Skjønnlitteratur for voksne
 • Sakprosa
 • Barne- og ungdomsbøker
 • Åpen klasse

Lovende barnebok-forfatter

Marie Parr er nominert til prisen for andre gang, denne gangen med boken " Tonje Glimmerdal " i kategorien for barn og unge. Historien dreier seg rundt en jente som har både noe av Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter i seg.

I 2005 var hun nominert i samme kategori, med debutboken "Vaffelhjerte", som fikk Nynorsk barnelitteraturpris samme år.

Boken har dessuten vakt internasjonal oppmerksomhet, og har fått den prestisjetunge barnebokprisen "Zilveren Griffel".

Det kjem to barn gåande på vegen.

Tonje vert så forfjamsa at ho gaper. Det er to gutar! Den eine har militærbukse og tørkle kring hovudet. Han hoppar rundt og sparkar isklumpar. Den andre har heilt vanlege klede og går stille og rolig ute i eine kanten. Kan det verkeleg vere sant? Er dei på vinterferie i Glimmerdalen?

Dei to gutane får auge på henne og sakkar farten. Snart står dei ansikt til ansikt midt i den snødekte dalen. Tonje skal akkurat til å smile, då guten med tørkleet opnar munnen.

– Du køddar ikkje med broren min.

Tonje hevar augnebryna.

– Viss du så mykje som rører broren min, så denger eg deg til kjøtdeig og steiker deg med saus, seier den vesle spirrevippen og ser trugande på henne.

Utdrag fra "Tonje Glimmerdal"

Kulturstrøm

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise