Kjemper om Norges viktigste bokpris

Brageprisen, Norges største litteraturpris deles ut i dag. Stikker en outsider av med den gjeve prisen? Eller går den til en veletablert forfatter?

Bragepris-nominerte: Ingrid Storholmen og Karl Ove Knausgård

Otsideren Ingrid Storholmen konkurrerer i samme klasse som Min Kamp-forfatter Karl Ove Knausgård.

Foto: Knut Falch /Berit Roald / Scanpix

I kategorien "skjønnlitteratur for voksne" kan Ingrid Storholmen seile opp som vinner med boken "Tsjernobylfortellinger", som er hennes første samling med prosatekster. Storholmen debuterte i 2001 med diktsamlingen "Krypskyttarloven", og hun har siden fått stor oppmerksomhet for sine diktsamlinger.

Utradisjonel kandidat

Ingrid Storholmen

Ingrid Storholmen debuterte som forfatter i 2001, og har siden holdt seg til dikt - til nå.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Storholmen er en spennende utfordrer, siden hun tidligere har gitt ut dikt, men nå er nominert med sin samling med prosatekster, mener Anne Cathrine Straume i Bok i P2.

- Det at juryen har nominert Storholmens bok er spennende, for hun er ukjent for de fleste. De andre forfatterne i hennes kategori er mer kjent i det brede laget av folk, sier Straume.

Kritiker Marta Norheim har stor sans for Storholmen, men tror ikke hun klarer å vinne.

- Det er morsomt at hun blir nominert, for hun er en outsider i sin gruppe. Det er viktig at noen som ikke er helt "mainstream" i formen blir tatt fram i lyset. Men jeg blir overrasket om hun får prisen, sier kritiker Marta Norheim.

Juryen som har nominert Ingrid Storholmen, trekker frem at hun har skrevet en betydningsfull bok i form av en samling poetiske prosafortellinger med et klart miljøpolitisk engasjement.

Ingenting fikk vi ta med, ikke valpen til Natalja eller trombonen til Aleksej, barna gråt, den minste puttet bamsen sin i en sekk. Jeg ringte farbroren min, han er bonde og ville ikke dra fra kyrne og den nysådde åkeren. Soldatene som hentet oss visste ingenting, vi spurte når vi kunne komme tilbake, og de ristet bare på hodet. Først ble vi kjørt til Kiev, derfra skulle vi videre med tog. Det var trengsel, men vi som kom fra Tsjernobyl fikk gå på først. Ingen ville sitte ved siden av oss.

Utdrag fra "Tsjernobylfortellinger"

Knausgård er favoritt

NRKs kritiker Marta Norheim holder en knapp på Karl Ove Knausgårds " Min kamp. Første bok ".

- Er det fordi han er så personlig i boken sin?

- Denne boken er veldig tett på livet, og står fram med en veldig kraft. Han har skrevet sterke bøker før også, og vist at han er en god forfatter. Man er avhengig av å være en stor forfatter for å få et slikt prosjekt vel i havn. Hvis ikke kunne denne boken vært en katastrofe, sier Marta Norheim.

Karl Ove Knausgård

PRISBELØNT: Karl Ove Knausgård fikk Kritikerprisen allerede 1998. Her blir han overrakt prisen av juryleder Nøste Kendzior.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix


Brageprisen blir delt ut i Gamle Logen i Oslo kl. 17 i ettermiddag. Den består av fire kategorier:

 • Skjønnlitteratur for voksne
 • Sakprosa
 • Barne- og ungdomsbøker
 • Åpen klasse

Lovende barnebok-forfatter

Marie Parr er nominert til prisen for andre gang, denne gangen med boken " Tonje Glimmerdal " i kategorien for barn og unge. Historien dreier seg rundt en jente som har både noe av Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter i seg.

I 2005 var hun nominert i samme kategori, med debutboken "Vaffelhjerte", som fikk Nynorsk barnelitteraturpris samme år.

Boken har dessuten vakt internasjonal oppmerksomhet, og har fått den prestisjetunge barnebokprisen "Zilveren Griffel".

Det kjem to barn gåande på vegen.

Tonje vert så forfjamsa at ho gaper. Det er to gutar! Den eine har militærbukse og tørkle kring hovudet. Han hoppar rundt og sparkar isklumpar. Den andre har heilt vanlege klede og går stille og rolig ute i eine kanten. Kan det verkeleg vere sant? Er dei på vinterferie i Glimmerdalen?

Dei to gutane får auge på henne og sakkar farten. Snart står dei ansikt til ansikt midt i den snødekte dalen. Tonje skal akkurat til å smile, då guten med tørkleet opnar munnen.

– Du køddar ikkje med broren min.

Tonje hevar augnebryna.

– Viss du så mykje som rører broren min, så denger eg deg til kjøtdeig og steiker deg med saus, seier den vesle spirrevippen og ser trugande på henne.

Utdrag fra "Tonje Glimmerdal"

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.