Hopp til innhold

7 bøker du kan spille

NEW YORK (NRK): Nå kan stadig flere bøker spilles, ikke bare leses. Digitale bok-konsepter brer seg som farsotter over verden.

Assassins Creed

Spillet «Assassins Creed» kom først. Så kom de syv bøkene. Nå blir det mer og mer spill-faktorer i og rundt bøker.

Stadig nye forfattere tester grensene for bøkenes muligheter. Definisjonen av hva en bok er, kan definitivt tas opp til diskusjon.

Les boka og løs gåten

Endgame - Kallet

Før boka kom ut var det allerede laget sosiale medieprofiler til karakterene og lagt ut videoer på YouTube som gir leserne - eller spillerne - enda mer informasjon til skattejakten.

Forfatterne James Frey og Nils Johnson-Shelton har skapt en ny lesebølge for ungdommer i hele verden med det første bindet i trilogien «The Endgame - The Calling», på norsk «Kallet».

Boka er en science fiction-roman som tar leseren med på en global skattejakt. Det unike med historien er at sidene inneholder et ekte puslespill og er du første leser til å finne nøklene, vinner du $500.000 som nå ligger bevart en skattekiste på Caesars Palace i Las Vegas.

På nett og mobil kan du spille et real time-spill som er utviklet av Google Niantick for å komme nærmere løsningen. Neste bok kommer, også på norsk, i høst.

Elektrolitt

Mepåno av Ole-Petter Arneberg

Spill-versjonen av «Life 2.0» var et non profit prøveprosjekt, men ble innlemmet i forlagets katalog som et verk i forlengelse i boka.

En av tekstene i Ole Petter Arnebergs debutbok «MEPÅNO», er også lagt ut i spillbar versjon.

– Boka beskriver en ung mann som er veldig påvirket av dataspill, hvor scener fra barndom og oppvekst ofte er filtrert gjennom en dataspillvirkelighet, forteller forlagssjef Bendik Wold.

– En av historiene, «Life 2.0», ble digitalisert som spillbar litteratur på initiativ fra forfatteren.

– Vi har lyst å gjøre noe lignende med flere forfattere, blant annet Rannveig Revhaug som har skrevet «IRL» , sier forleggeren.

– Vi har en søknad inne hos Kulturrådet nå for å utvikle en plattform for publisering av denne type verker, enten som spinoff, spillbar versjon eller helt frittstående verk. Vi vil sette forfatteren sammen med en programmerer og la de to som likestilte parter utvikle et litterært spill.

Spill deg opp på flere bøker

Assassins Creed

«Assassins Creed» er også utgitt i håndinnbundet lær.

«Assassins Creed» av Oliver Bowden

Et eksempel på en trend der spillet kommer før bokserien. Alle syv bøkene er hentet fra universet spillerne kjenner igjen i «Assasins Creed». Andre eksempler på bøker som baserer seg på spill er blant annet «Doom», «Baldurs gate», «Battlefield» og «Bioshock».

«Metro 2033» av Dmitrij A. Glukhovskij

Den russiske forfatteren sprengte flere barrierer med sin debutbok «Metro 2033». Science fiction-romanen ble først sluppet gratis på nett og nådde over 3 millioner lesere før den ble publisert i papirbok. Selskapet A4 Games fikk tak i rettighetene og lanserte et spill basert på boka i 2010.

The Nightworld

Det hjelper å ha en mobil for å komme gjennom denne romanen.

«The Power of Six»​ av Pittacus Lore

Dette er riktignok ikke et spill, men boka kan unektelig spilles. Dette er den andre boka i serien «Lorien Legacies» av forfatteren Pittacus Lore. Boken var den første til å ta i bruk Booktrack – en tjeneste der forfatterne kan lage sitt eget soundtrack som er synkronisert med teksten. Det gjør at etter hvert som du leser, følger lyden eller musikken forfatteren har lagt til.

«The Nightworld»​ av Jack D. Blaine

Ungdomsboken ble utgitt som e-bok samtidig med et mobilspill med samme navn. Boka er en fremtidsdystopi der du må du spille spillet for å komme videre i boken og omvendt.

Felix Ulvøen Isaksen tipset NRKbok på Facebook om World of Warcraft-bokserien. Her får du råd om hvilken rekkefølge de bør leses i.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.