Hopp til innhold

Seks nye bøker om andre verdenskrig

Årets Nobelprisvinner i litteratur, Patrick Modiano, er kjent for sine bøker fra andre verdenskrig. Også i Norge fenger krigen for 70 år siden både nye og gamle forfattere. Her er lesetips til nye bøker om denne vanskelige perioden i norsk historie.

KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig

I høst har det kommet bøker om krigen både fra en som opplevde den, en som fant ut at bestefaren var nazist og andre som forteller for barn og som oppdager glemt urett.

Foto: Scanpix/Robert Rønning, NRK

«Den største forbrytelsen» av Marte Michelet

Marte Michelet er kjent for sine aviskommentarer og når gir hun ut sin første bok handler den om ofrene og gjerningsmennene i det norske Holocaust. Høsten 1942 bestemte det tyske okkupasjonsregimet seg, i samarbeid med norske myndigheter, for at tiden var kommet for å utslette de norske jødene.

Michelet følger den jødiske familien til en av de beste norske bokserne på 30-talllet, Charles Samuel Braude. Og to norske nazister som stod bak avgjørelsen om å sende de norske jødene til Auschwitz.

For å komme til bunns i hvordan dette kunne skje har hun gått gjennom både norsk og tysk arkivmatteriale. Motivasjonen for å forske i 70 år gammel historie fant Mitchelet i terrorhendelsene 22. juli, og behovet for å til å finne røttene til norsk høyreekstremisme og utgangspunktet for etniske konspirasjonsteorier.

Nye bøker fra andre verdenskrig

Blant de nye bøkene om andre verdenskrig som kommer i høst finns også en barneroman.

«Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen» av Ingunn Røyset

Dette er en barneroman skrevet av den nynorske forfatteren Ingunn Røyset. I romanen blir jenta Dagny fra vår tid sendt på en tidsreise tilbake til et Norge i krig i januar 1945.

Dagny har ønsket seg tilbake til krigen. Og så skjer det. Men i hverdagen i 1945 utsettes hun for håpløse klær, fæl skolemat, uleselige bokstaver på tavla og rampete gutter og jenter som mobber. Da skjønner hun at det ikke var så veldig lurt å ønske seg tilbake til krigen likevel. Og særlig ille blir det når tyske soldater marsjerer utenfor skoleporten og bombene smeller over hodet. Men heldigvis har hun sin mormors venninne Belinda…

«Norske krigsprofitører» av Anette H. Storeide

Hvor går grensen mellom det å holde industrien i gang og det å hjelpe fienden, spør forfatter Anette H. Storeide i denne boka. Det sentrale temaet er Norsk Hydros samarbeid med okkupasjonsmakten. Selskapet ble etterforsket etter krigen, men det ble ikke reist tiltale.

Storeide tar utgangspunkt i hendelsen våren 1941 i Norge. Da etablerer kjemikonsernet IG Farben, Nordag og Norsk Hydro selskapet Nordisk Lettmetall. De skal forsyne tyske Luftwaffe med materialet til flyene de trenger i kampen for å sikre det germanske tusenårsriket. Men det trengs mye penger og en gruppe med mektige og pengesterke nordmenn, kalt Oslo-konsortiet, legger millioner av kroner på bordet. De kommer til å tjene store verdier under krigen.

Under krigsoppgjøret fikk den da avdøde Hydro-direktør Axel Aubert skylden for det som hadde gått galt. Andre sentrale aktører gikk ikke bare fri, de satt igjen med store gevinster. På 1970-tallet solgte de sine aksjer med stor fortjeneste, og ble dermed noen av Norges største krigsprofitører i følge Storeide.

Bøker fra 2. verdenskrig høsten 2014

Det er sterke skjebner som beskrives i høstens nye bøker om andre verdenskrig.

«Her lå Tirpitz» av Ingrid Storholmen

Gjennom hele barndommen ble forfatter Ingrid Storholmen minnet på at krigsskipet Tirpitz lenge hadde ligget i sjøen rett ved der hun vokste opp. Hver gang familien passerte stedet i Fættenfjorden så sa de voksne: "Her lå Tirpitz". Det ble utgangspunktet for denne romanen som forteller historien til skipets marinegaster og offiserer både før, under og etter krigen.

Da slagskipet Tirpitz ble sjøsatt i 1939, var det Europas største, med et mannskap på over 2500. «Ikke noe annet mål kan sammenliknes med det,» skal Churchill ha uttalt i begynnelsen av krigen. Da britiske bombefly senket skipet 12. november 1944 ved Håkøya i Troms, hadde skipet knapt vært i kamp. 971 mann omkom. Gjennom flere forskjellige stemmer møter vi de som døde og de som vendte hjem.

«Krigen fra himmelen» av Egil Ulateig

Ulateig har skrevet ned hendelsene som skjedde på ei svært spesiell uke i 1940. Mellom 14. og 19. april angrep tyske fallskjermhoppere Dombås. 14.april 1940 beordret Adolf Hitler at man skulle ta Dombås. Det var første gang i historien at den tyske forsvarsledelsen benyttet fallskjermbårne tropper. 184 fallskjermjegere kastet seg ut over den lille fjellbygda. De visste ikke at det norske kongehus og regjeringen befant seg på Otta, 40 km lenger sør.

"Krigen fra himmelen" gir innblikk i en unik aksjon som fikk store konsekvenser for soldater, sivile, kongehus og regjering. Samtidig beskriver Ulateig hva som skjer i et lokalsamfunn som plutselig befinner seg midt i verdenskrigen.

Den illustrerte boken tar også for seg historien om bruk av fallskjermtropper under andre verdenskrig, og følger de tyske fallskjermtroppene videre i krigen.
Ulateig, en av våre mest erfarne krigshistorikere, slår hull på myten om den tyske krigsmaskins fortreffelighet i de første krigsårene. Han viser også at norske regjeringsmedlemmers og offiserers dumdristighet kostet helt unødvendige tap av menneskeliv.

«Morfar, Hitler og jeg» av Ida Jackson

Ved en tilfeldighet fikk forfatter Ida Jackson vite at hennes morfar var SS-mann, frontkjemper og redaktør for den nasjonalsosialistiske ukeavisen Germaneren. I boken skriver hun om hvordan hun etter ha fått vite dette måtte se familien sin, og seg selv, i et nytt lys.

Leseren får bli med inn i det ideologiske universet til Germanske SS Norge, kanskje den mest ekstreme organisasjonen i norgeshistorien. Hun forteller at hun opplevde sin egen morfar som en av de tryggeste voksenpersonene i oppveksten sin. Derfor måtte hun skrive denne boken, for å falle til ro med familiehemmeligheten og for å skrive seg ut av fortrengingen. Det er nærmest som å snakke med de døde mener hun. Hun ønsker også å bruke ekstremismen fra fortiden til å forstå å forstå ekstreme strømninger i dag.

  • Se intervju med Ida Jackson om «Morfar, Hitler og jeg»:
    Premiere på NRKs nye litterære samtaleprogram. Tema i kveld er familiealbum. Forfatterne Tomas Espedal, Anne B. Ragde og Ida Jackson i møte med programleder Hans Olav Brenner.(1:10)


Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter