Hopp til innhold

Skriver om undercover-livet fra hemmelig adresse

– I noen miljøer sitter blodhevnen i lenge. Den kan til og med gå i arv, sier tidligere politietterforsker Øyvind Olsen.

Øyvind Olsen

FIKK DRAPSTRUSLER: – Det ble satt en pris på mitt hode. Jeg tror det var seks ganger alt i alt, sier eks-politietterforsker Øyvind Olsen.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Olsen som i sin tid pågrep den mye omtalte Gjermund Cappelen og «ga» ham videre til den enda mer omtalte Eirik Jensen er aktuell med en dokumentarbok om livet som undercover-politimann.

«En narkojegers bekjennelser», som er skrevet sammen med Arild Molstad, ble påbegynt for 7–8 år siden. Boka er basert på egne notater og dokumenter fra arbeidet som politietterforsker i 40 år. I om lag halvparten av tiden har han jobbet tett med informanter, også kalt tystere.

Forklarer familien hvorfor han var hemmelighetsfull

I arbeidet som undercover-etterforsker (å utgi seg for å være noe annet enn politimann. red.anm.) var han med på å rulle opp narkotikasaker i både inn- og utland.

Jobben førte ham ut i mange farlige situasjoner, og faren er ikke nødvendigvis over.

Den pensjonerte politimannen lever nå på hemmelige adresser i ulike land, for å beskytte seg mot «fiender» fra sitt tidligere liv. Til tross for trusselbildet ble det bok.

Først og fremst for å forklare seg for sine nærmeste, som ikke visste hva han arbeidet med.

En narkojegers bekjennelser

NY BOK OM UNDERCOVER-LIVET: – Det er et område som man ikke snakker så mye om, sier Øyvind Olsen om hvorfor han ville skrive boken.

– Det har vært vanskelig å gi gode svar på alle spørsmålene fra barna igjennom årene, forklarer Øyvind Olsen til NRK.

Forfatterens og Eirik Jensens veier krysset hverandre da Olsen pågrep Gjermund Cappelen for en narkotikaforbrytelse på 80-tallet. Cappelen valgte å bli informatør. Eirik Jensen ble hans kontakt i politiet.

– Han var en dyktig politimann, Eirik Jensen, det er det ingen tvil om.

Med sin bakgrunn har naturlig nok Olsen fulgt Eirik Jensen-rettssaken tett. Han var selv blant de siste vitnene under rettssaken.

Olsen mener at det som er kommet fram under rettssaken er mangelfullt. Han tror Jensen kan bli frikjent i neste runde.

– Får frynsete rykte

Eks-politimannen er opptatt av å prøve å forklare hvor krevende det er å jobbe med informanter. Han mener er livsfarlig – for både etterforsker og informant.

Men han mener det er nødvendig arbeid. Ofte er det å infiltrere hardkokte kriminelle miljøer den eneste metoden som kan å løse vanskelige saker.

Eks-politimannen forteller at fortroligheten med de kriminelle samarbeidspartnerne var alfa og omega, og at det tok lang tid å skape den tilliten som måtte på plass.

– Og det er i den fasen man får et rufsete rykte blant egne kollegaer.

Øyvind Olsen

FARLIG BALANSE: – Du kan tenke deg sjøl hvis du har en veldig god venn som stoler på deg, og dere gjør for så vidt kriminelle handlinger sammen, og så forteller du selv om kameraten din til politiet

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Du vil opprettholde et godt forhold

Jensen-saken har tvunget fram refleksjon over om han selv har gjort noe korrupt.

Han har i alle fall tatt imot gaver. Spesielt under oppdrag i utlandet, om han følte kulturen gjorde det nødvendig å vise takknemlighet.

– Du vil opprettholde et godt forhold, så du sier ja takk.

En gang forfalsket han et pass for å smugle en kvinne fra et fengsel i Pakistan.

– Jeg brøt norsk lov den gangen. En tjenestemann i UD ga meg tillatelse til å smugle henne ut med falskt pass. Da brøt jeg pakistansk lovgivning. Hun satt jo i varetekt der nede. Så da var jeg i alle fall på gale siden av loven.

Kriminelle informanter er blant de mest upålitelige mennesker man kan ha med å gjøre. De besitter ofte en eksplosiv blanding av intelligens, risikovilje, samvittighetsløshet, grådighet og et totalt fravær av empati for ofrene som er uløselig tilknyttet til deres levebrød.

Utdrag fra «En narkojegers bekjennelser»

Erik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til narkotikasmugling og grov korrupsjon 18. september 2017. Han hevder sin uskyld. Advokatene anket dommen 2. oktober. En eventuell ny rettssak vil trolig ikke komme opp før i 2019.

Tiden vil vise om Øyvind Olsen får rett – om Eirik Jensen kan bli frikjent.

Anbefalt videre lesning:

Maja Lunde fotograferer
Foto: Siss Vik / NRK

Research-dronninga. SVALBARD (NRK): Vi har hengt i hælene på Norges heiteste forfatter mens hun slukte Svalbard. Les saken

Marthe Stavrum
Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Levde med serievoldtektsmannen. Marthe Stavrum (31) bodde sammen med danseren Julio Kopseng som ble dømt til 21 års forvaring for serievoldtekter. I den nye boka «En sånn jente», forteller hun om de ni månedene sammen med ham. Les saken

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters