Hopp til innhold

– Det har vært en kjempediskusjon

Oslopolitiets populære og humoristiske twittermeldinger blir nå utgitt på tysk. – Det har vært en kjempediskusjon hvordan politiet skal framstå overfor publikum, medgir @oslopolitiops’ Martin Strand.

MArtin Strand i Oslopolitiet

– Det har vært viktig å ikke ha så mange begrensninger og finne ut av hvordan vi gjør det på Twitter underveis, forteller Martin Strand, leder for Operasjonssentralen i Oslopolitiet.

Foto: Neumann, Roger / VG

For første gang står politiet bak en humor-bok. «Se opp for rullestol i motgående kjøreretning» ble gitt ut i begynnelsen av februar, og er allerede solgt til Tyskland.

340 av de morsomste meldingene fra Operasjonssentralen ved Politihuset i Oslo, som har over 118.000 følgere, er samlet mellom permene.

Godbiter derfra har blant annet vært titteleksemplet – og for eksempel «Storo: Vi fikk melding om pågående husbråk med kvinneskrik. Da vi kom fram fant vi et sykepleiervorspiel. Vi forlater stedet snart».

– Det har vært en kjempediskusjon

Hvordan har dere funnet den personlige stilen?

– Det har vært viktig å ikke ha så mange begrensninger og finne ut av hvordan vi gjør det underveis, forteller Martin Strand, som er leder for sambandsavsnittet i Oslo politidistrikt.

– Vi har hatt løpende evalueringer og lyttet til reaksjonene fra publikum, og har forsket oss fram.

At politiet ikke bare rapporterer nøkternt og objektivt som forventet, har kommet i søkelyset flere ganger; folk flest har sansen for humoren og varmen som formidles, men det har ikke bare vanket lovord.

I en kronikk på NRK Ytring omtalte PR-rådgiver Jarle Aabø operasjonslederne i oslopolitiet som Norges største skravlekjerringer på Twitter: Sladderpolitiet løs på nett

Har du som leder for Operasjonssentralen i Oslopolitiet fått kritikk for at dere bruker humor når dere informerer om arbeidet deres?

– Ja, det har vært en kjempediskusjon hvordan politiet skal framstå overfor publikum! Og vi har nok også endra litt stil.

Hva har vært problemet?

– Vi var klar over at vi var morsomme fra starten, det ble liksom en greie at vi skulle være det og en stund gjorde vi nok for mye ut av det. Nå har vi tona det ned litt og er mer bevisste om hva det er vi skal være morsomme om.

Laster Twitter-innhold

Hva er egentlig poenget med humoristisk informasjon, hvorfor er det viktig for Oslopolitiet?

– Det er en generasjonsgreie, slik jeg ser det, jeg er opptatt av at politiet må følge med i tiden. Når vi har en lett tone, framstår vi åpnere, og da tror jeg det er lettere for folk å ta kontakt med oss. Vi har jo også et ønske om å fortelle publikum mer om det vi driver med.

Stor interesse fra europeisk politi

Det tyske forlaget Rowohlt har kjøpt rettighetene til boka «Se opp for rullestol i motgående kjøreretning. Twittermeldinger fra Oslo-politiet», som kom ut i begynnelsen av februar.

– Jeg er veldig nysgjerrig på oversettelsen, det blir ikke lett å gjøre dette om til tysk, sier politioverbetjent Martin Strand, leder for Operasjonssentralen ved Politihuset i Oslo.

Det har vakt oppsikt, også utenfor landets grenser, at Oslopolitiet innimellom bruker humor som virkemiddel når de formidler informasjon om sine oppdrag til publikum.

– Jeg har snakka mye med europeiske kolleger om bruk av Twitter, og det er stor interesse for hvordan vi gjør det. Den store forskjellen er at vi sender ut meldinger om det som skjer akkurat nå, mens de fleste av våre europeiske kolleger tvitrer om det som skjedde i går – og det er jo ikke så interessant for publikum.

Laster Twitter-innhold

Julia Suchorsky, redaktør i Rowohlt, var allerede oppmerksom på det norske politiets twitterkonto da boka kom ut. Hun forteller at hun falt for humoren i twittermeldingene, som brøt med den vanlige oppfatningen av politiet.

– Norge er kjent for krim- og thrillerromaner i Tyskland. Denne boka er den virkelige versjonen av den norske krimlitteraturen, og viser at politiet oftere må hamle opp med bisarre og komiske situasjoner enn med drap, sier Suchorsky.

Det tyske forlaget har tidligere hatt stor suksess med bøker basert på nettfenomener, og skal gi ut politiets bok i 2015.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters