Hopp til innhold

Her sitter lovens tvitrende arm

Etter at det ble tyst for menigmann og presse på politisambandet, tok politiet i bruk en ny informasjonsstrategi. NRK fikk være med bak tastaturet.

Etter at det ble tyst for menigmann og presse på politisambandet, tok politiet i bruk en ny informasjonsstrategi. NRK fikk være med bak tastaturet.

NETT-TV: Fra dette rommet styrer operasjonsleder Tore Solberg oslopolitiets patruljer. Det er også her politiets twitter-meldinger har sitt utspring.

I september i fjor dukket kontoen @oslopolitiops opp på nettsamfunnet Twitter.

Bak aliaset stod Politiets operasjonssentral i Oslo.

I løpet av et drøyt år har sentralen som koordinerer politipatruljene i hovedstaden lagt ut over 5000 korte meldinger om stor og små hendelser i byen.

Alt fra trafikale problemer, til skyteepisoder og mer kuriøse innslag har blitt spredt videre til de nær 70.000 brukerne som følger operasjonssentralen.

Får varslet mange raskt

I 2010 gikk oslopolitiet over til å ta i bruk det nye, krypterte nødnettet. Da var det også slutt på at journalister og folk flest kunne lytte på politiets samband med radioscannere.

Sambandet var en viktig informasjonskanal for media, og politiet ble derfor nødt til å se etter andre måter å nå ut på. Valget falt på nettstedet Twitter.

Politiet i Oslo twitrer

Med 140 tegn til rådighet, kan politiet varsle sine nær 70.000 følgere umiddelbart når noe skjer i hovedstaden.

Foto: NRK

Og effekten har vært god, forteller operasjonsleder Tore Solberg.

– Vi varsler faktisk en stor del av Oslos innbyggere med dette. Vi når alle nyhetsredaksjoner. De aller fleste følger oss veldig tett, og formidler vårt budskap raskt etter at vi har lagt det ut, forteller Solberg.

Omstridt humor

Politiets tilstedeværelse i sosiale medier har også blitt utsatt for kritikk.

Da en av bilene i et tsjetsjensk brudefølge fikk motorstopp på E18 tidligere i høst, harselerte politiet med at føreren rullet ut et bønneteppe i veibanen og ba om hjelp på den måten.

Operasjonssentralen
Foto: Skjermdump/Twitter

– Det er en tweet som nok kan diskuteres om var riktig å legge ut. Da beveger vi oss inn på et felt som vi skal være veldig forsiktige med. Dette med å være morsomme på andres bekostning når det gjelder etnisitet og religion, sier operasjonsleder Solberg.

Da en irriterende gatemusikant på Majorstua fikk beskjed om å endre reportoaret sitt, ble også det meldt på Twitter.

– Skravlekjerringer

I en kronikk på NRK Ytring for to uker siden, omtalte PR-rådgiver Jarle Aabø operasjonslederne i oslopolitiet som Norges største skravlekjerringer på Twitter .

Leder for sambandsavsnittet i Oslo politidistrikt Martin Strand understreker at de skal være varsomme med overdreven bruk av sleivspark og humor i meldingene.

– Hvis vi ikke greier å balansere dette riktig med å være seriøse i de aller fleste tweetene vi kommer med, blir dette en humorkanal. Da mister vi troverdigheten, og det er ikke meningen, sier Strand til NRK.

Selv om politiet gjennom Twitter har lagt seg på en mer åpen linje, er det andre ting de velger å ikke dele med omverdenen.

– Personlige tragedier og psykiatri er to ting. Vi er også veldig forsiktige med etnisitet og religion, sier Solberg til NRK.

I kjølvannet av oslopolitiets suksess på Twitter, har også flere andre politdistrikter fulgt etter.Blant annet kan du følge politiet i Hordaland, Romerike Østfold, Søndre Buskerud, Nordre Buskerud og Sør-Trøndelag på nettsamfunnet.

AKTUELT NÅ