Hopp til innhold
Kronikk

Sladderpolitiet løs på nett

Norges største «skravlekjerringer» på Twitter er operasjonslederne i Oslo-politiet, skriver Jarle Aabø, PR- og kriserådgiver.

Operasjonssentralen

Operasjonslederne i Oslo-politiet er aktive på Twitter. Men Twitter kan være et farlig sted, også for politiet, dersom man tråkker feil, skriver Jarle Aabø i denne kronikken.

Foto: Skjermdump/Twitter

I gamle dager, cirka 1980, kjørte pressefolk til Svinesund for å kjøpe seg høyst ulovlige politiradioer som de hadde på «stand by» i nattbordsskuffen. Jeg var en av dem. I Halden lå jeg i min lille hybelleilighet og skvatt til hver gang «Silkesvartens» stemme dundret i høytaleren:

– Det brenner på Damhaugen!

Da var det opp av dyna og ut på nyhetsjakt. Vel fremme på åstedet lot ofte politiet som at de var svært overrasket over pressens raske fremmøte, selv om de visste godt at jeg hadde vært på Svinesund og kjøpt meg de perfekte lange og ulovlige ører.

Massiv aktivitet

I dag trenger man ikke lenger ha en radio på nattbordet for å følge med på ordensmakten. Blåskjortene har blitt moderne må vite – og deltar i Twitter-dansen gjennom navnet Operasjonssentralen – så det virkelig monner. Åpenhet og dialog. Mer enn det enkelte andre samfunnsaktører har lagt opp til i det siste.

Dansen på Twitter er kjennetegnet ved at den er uhyre kort, og at den har en trigger-effekt som gjør at man vil danse mer og mer og skaffe seg en enda sterkere oppmerksomhet tilbake.

Jarle Aabø, PR- og kriserådgiver

Siden blåskjortene logget seg inn har de «danset» minst 4.760 ganger på Twitter og de har 64.504 følgere. Selv følger Operasjonssentralen tre stykker (kriseinfo.no, Oslo politidistrikt og Politidirektoratet). Dansen på Twitter er kjennetegnet ved at den er uhyre kort, og at den har en triggereffekt som gjør at man vil danse mer og mer og skaffe seg en enda sterkere oppmerksomhet tilbake. Rett og slett en slags TV2s «Skal vi danse» i de sosiale medier, der en deltager nylig ble avslørt som en juksemakerpipelort.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Bønn og skrittbitt

I omtrent to måneder har jeg vært en av Operasjonssentralens følgere. Forundringer, spørsmål og konsekvens har poppet opp nesten like hurtig som politiet har sendt sine meldinger på Twitter. Sist helg, i den travle perioden for utrykningsmakten, rakk selveste operasjonsleder å tvitre mer enn 40 ganger. La meg viderebringe noen av meldingene, og knytte noen korte potensielle undringer til innholdet:

«Jacob Aallsgate: melding om røyk fra leilighet. Nødetatene er på vei til stedet.»

Har folk omkommet? Er det ikke der Ingunn bor? Nå ble jeg redd!

«En av bilene i brudefølge fikk motorstans på E18 ved Framnes. Fører la seg ned på et teppe, og startet en bønn. Uvisst om dette hjelper.»

Sist helg, i den travle perioden for utrykningsmakten, rakk selveste operasjonsleder å tvitre mer enn 40 ganger.

Jarle Aabø, PR- og kriserådgiver

Hahaha. Muslimer tror at en bønn til Allah fikser biler! Tror virkelig politiet at muslimer ber til Allah når bilen ryker? En god muslim vet godt at bønnetiden 'Asr søndag 7. oktober er klokken 15.50. Skulle han trenge bilhjelp ringer han Falken, Viking eller en kompis – etter bønnen. Eller?

«Mann bitt i skrittet av hund på Oppsal. Kjørt OKL for undersøkelse. Politiet oppretter sak.»

Hvem fikk et hundebitt i utstyret? Jeg skal vedde på at det var Odd. Jeg ringer Sverre for å sjekke!

Misbruker kommunikasjon

Så vidt meg bekjent ble de ulovlige politiradioene fra Svinesundsboden på 80-tallet, gjort til lovlig vare i 2002. Samtidig finnes det nettleverandører noen steder i landet som gir deg politiets muntlige samband rett i PC-en. Reglene for «politiradioen» skal visstnok være slik at du kan lytte så mye du vil, men det du hører kan du ikke bruke til noe som helst.

Det kan hevdes at all kommunikasjon politiet byr på kan misbrukes, feiltolkes, ramme pårørende, ofrene og være til stor ulempe for politiet selv.

Jarle Aabø, PR- og kriserådgiver

At politiet trenger muntlig samband er en selvfølge, men at deres radioutstyr ikke kan beskyttes mot utenforstående er neppe Operasjonssentralens feil. Derimot kan det hevdes at all kommunikasjon politiet byr på kan misbrukes, feiltolkes, ramme pårørende, ofrene og være til stor ulempe for politiet selv.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Ti Twitter-bud

Twitter kan med andre ord være en farlig kanal, også for politiet. VG, Dagbladet, Aftenposten og NRK har tallrike arkiveksempler på folk som i stress og beruselse brått angret bittert på sin Twitter-melding. Politiet bør aldri gå på slike blemmer. Til det har makten et stort behov for tillit og troverdighet, for at den skal evne å levere det samfunnet vil ha.

Høsten 2009 skrudde jeg sammen ti Twitter-bud for meg selv, andre informasjonsrådgivere og pressefolk. Kan hende noen av disse hadde vært interessant å diskutere neste gang operasjonslederne i Oslo-politiet snakket sammen?

Hva er ei skravlekjerring? Jo, det er et uttrykk om en som «ikke har annet å gjøre enn å snakke om andre.»

Jarle Aabø, PR- og kriserådgiver

1. En lite målrettet kanal for informasjon.
2. Åpner for og delvis betinger det private "betroelser".
3. Kortformen krever et unyansert språk som lett blir for konstaterende.
4. Kortformen åpner døren på vidt gap for misforståelser.
5. Effektiv bruk krever mye tid og tar fokus bort fra "det som er viktig".
6. Krasjer med rollen man har.
7. Avhengighetsskapende.
8. Skaper irritasjon fra omgivelsene.
9. Overhengende fare for "å dumme seg ut".
10. Kan føre til presseomtale, og Twitter-meldinger i VG ser sjelden særlig smarte ut.

Til slutt. Hva er ei skravlekjerring? Jo, det er et uttrykk om en som «ikke har annet å gjøre enn å snakke om andre.»