Hopp til innhold

Ønsker å løfte frem ferske forfattere

– Det kan være ødeleggende for debutanter å bli møtt med taushet, sier Brynjulf Jung Tjønn. Derfor står de ferskeste forfatterne først i køen hos littkritikk.no.

littkritikk-redaksjonen

Littkritikk-redaksjonen vil unngå at skjønnlitterære debutanter blir møtt med taushet. F.v: Gabriel Michael Vosgraff Moro, Mari Nymoen Nilsen og Brynjulf Jung Tjønn.

Foto: Ida Skivenes

I dag lanseres littkritikk.no, som er en ny portal for litteraturkritikk, med følgende mål; alle norske skjønnlitterære debutanter for voksne skal anmeldes.

Brynjulf Jung Tjønn i littkritikk-redaksjonen, påpeker flere gode grunner for å sette fokuset på denne gruppen:

– Mange debutanter opplever å bli møtt med taushet. Det kan være ødeleggende for talenter, som kanskje gir seg med den ene boken. Å få boken sin vurdert av en profesjonell kritiker er viktig. Det løfter boken ut i offentligheten.

Prioriterer debutanter fra etablerte forlag

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn garanterer at alle de 24 forfatterne på NRKs liste over høstens debutanter kommer til å bli anmeldt i løpet av denne høsten.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Selv om målet er at alle skjønnlitterære debutanter som skriver for voksne skal anmeldes, er det forfattere fra etablerte forlag som står først i køen hos littkritikk.no

– Vi vil etterstrebe å anmelde debutanter fra etablerte forlag, der det er tydelig at boken har gjennomgått en kvalifisert redaksjonell prosess, sier Tjønn.

Men han garanterer at alle de 24 forfatterne på NRKs liste over høstens debutanter kommer til å bli anmeldt i løpet av høsten.

Var redd for at ingen skulle legge merke til boken

Maria Dorothea Schrattenholz

Debutant Maria Dorothea Schrattenholz er en av de første forfatterne som anmeldes på littkritikk.no

Foto: CARSTEN ANIKSDAL

Maria Dorothea Schrattenholz (35) debuterte nylig med diktsamlingen «Atlaspunkt». Hun er en av de tre debutantene som i dag anmeldes på littkritikk.no

Da NRK snakket med henne i går, fortalte Schrattenholz at hun er glad for at diktsamlingen blir anmeldt.

– Forlaget forberedte meg på at det ikke er en selvfølge å få omtale, og jeg har vært redd for at boken min skulle forsvinne ut i intet uten at noen la merke til den.

Schrattenholz fortalte videre at hun opplever at kanalene for å oppdage skjønnlitteratur smalner inn, og at tiltak som littkritikk derfor er utrolig viktige.

– Ingen har rett til å få kritikk

Marta Norheim

Marta Norheim synes littkritikk.no er et flott kritikk, men påpeker likevel at ingen har rett på kritikk.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

NRKs litteraturkritiker, Marta Norheim, synes også at littkritikk.no er et flott initiativ.

– Jeg gleder meg til å følge med og ønsker dem et langt liv. Selv om det finnes mye stoff om bøker, er det viktig å styrke den uavhengige, profesjonelle kritikken og ikke minst på de bøkene som ikke blir sluppet inn i den offentlige samtalen i andre medier.

Norheim påpeker likevel at ingen har rett på kritikk:

– Det hender at debutbøker er lite interessante, og en sjelden gang ganske dårlige. Da venter vi heller og ser om bok nummer to er bedre, eller om forfatterskapet går over. Det er lite poeng i å slakte debutanter.

Om egne vurderinger av hvem som skal anmeldes for NRK, sier hun følgende:

– Vi ser på bøkene som kommer ut, og prøver å få plass til de vi mener er mest interessante. Men vi får ikke anmeldt så mye som vi gjerne skulle gjort.

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.