Hopp til innhold

Her er høstens 24 debutanter

24 ferske norske forfattere debuterer skjønnlitterært denne høsten. Men aller først måtte de bli oppdaget av en forlagsredaktør. Og hvordan blir man egentlig det?

Eirin Gundersen

Eirin Gundersen er en av høstens 24 debutanter. Hun ble oppdaget av Trude Rønnestad i Gyldendal etter å ha publisert diktene sine på en blogg.

Foto: Julie Pike

– Der er mange veier til det litterære Rom, ifølge redaktør i Flamme Forlag, Nils-Øivind Haagensen.

Nils-Øivind Haagensen

Det er ikke bare i den tradisjonelle manusbunken nye forfattere blir oppdaget. Haagensen forteller at han følger oppmerksomt med på blogger og lignende nettsteder, samt debutant- og skriveskoleantologier.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Våre debutanter av året viser deg tre av disse. Erlend Wichne tok den kanskje mest tradisjonelle veien gjennom den skumle bunken, hvor mange manus forsvinner for aldri å bli sett igjen. Atle Håland kom til oss via en annen forfatter på forlaget. Og Inger Wold Lund kom i samtale med oss på et av våre bok-arrangement.

Haagensen forteller at han følger oppmerksomt med på blogger og lignende nettsteder, samt debutant- og skriveskoleantologier, og at det stort sett er den samme oppskriften som gjelder alle steder:

– Først finner man noe som ligner en ball, så sjekker man hvorvidt denne ballen kan rulle.

Ble oppdaget på en blogg

Tidligere denne uken hadde den skjønnlitterære debutanten, Eirin Gundersen, slippfest for diktsamlingen «Du er menneske nå». Hun kom i kontakt med sin redaktør, Trude Rønnestad i Gyldendal, for flere år siden.

Trude Rønnestad

Trude Rønnestad oppdaget Eirin Gundersen på en blogg. Nå, noen år senere, er hun redaktør for debutanten.

Foto: Privat

– Trude sendte meg en e-post etter at hun hadde lest noen tekster jeg hadde lagt ut på en blogg.

Rønnestad forteller selv at hun stadig oftere oppdager talenter utenfor manusbunken. Hvordan hun fant frem til Gundersens blogg, husker hun ikke, men en kveld klikket hun seg inn og ble sittende og lese bakover i arkivet.

– Tekstene hadde et helt eget trøkk. Det sto noe på spill, det var en vilje der, en smerte, og en språklig beherskelse og følsomhet man ikke så ofte ser.

Du er menneske nå

Eirin Gundersen debuterer i høst med diktsamlingen «Du er menneske nå» på Gyldendal.

De to hadde en sporadisk kontakt i årene som kom, før Gundersen leverte manuset til «Du er menneske nå». Da Rønnestad leste det, skjønte hun med en gang at det kom til å bli bok.

– Hun hadde funnet en form til sine erfaringer, hun hadde fått distanse til noe og nærhet til noe annet, og det var en stor glede å se.

Gundersen fikk en konsulentuttalelse i retur, noe den nybakte poeten nå gir stor betydning for at boken til slutt ble ferdigskrevet:

– For meg var den grundige og oppmuntrende konsulentuttalelsen, og det at forlaget hadde tro på manuset mitt på et så tidlig stadium, helt avgjørende.

23 andre forfattere er i selskap med Gundersen om å debutere skjønnlitterært denne høsten. Her er forlagenes egne ord om forfatterne og utgivelsene:

Aschehoug Forlag

Runar Mykletun

Runar Mykletun

Foto: Niiklas Lello

Runar Mykletun (f. 1980) debuterer med romanen «Repetisjonsøvelse». Den handler om de fire gjenlevende medlemmene i en familie der den eldste sønnen har tatt livet sitt. Vi møter dem ti år etter hendelsen, og ingen av dem har det spesielt bra.

Mykletun jobber til daglig i Cappelens antikvariat.

Christelle Ravneberget (f. 1983) debuterer med «Jeg gidder ikke leve uten deg», som er en kjærlighetshistorie om to nattmennesker som drikker mer enn de sover, røyker mer enn de spiser og drømmer mer enn de får gjort.

Ravneberget er tekstforfatter og hobbymusiker og har jobbet i ti år som bartender i utelivsbransjen.

Cappelen Damm

Tora Ørdal Mikkelborg

Tora Ørdal Mikkelborg

Foto: Kjell Ruben Strøm

Tora Ørdal Mikkelborg (f. 1985) debuterer med novellesamlingen «Ennå er det tid». Boken består av seks lange noveller. Hovedpersonene er nærmest «hjemsøkt» av andre mennesker og tidligere tapserfaringer, samtidig som hovedpersonene selv ofte befinner seg i en avsondret eller marginalisert situasjon.

Ørdal Mikkelborg er utdannet sosionom og jobber som sosialarbeider. Hun kommer fra Kirkøy og bor i Fredrikstad.

Flamme Forlag

Erlend Wichne

Erlend Wichne

Erlend Wichne (f. 1980) debuterer med diktsamlingen «Hav, sløyd», som har havet som motiv. Her skrives late, deilige sommerdager ved havet inn i store, sprellende tanker om kjærlighet, identitet, død og begjær.

Wichne kommer fra Mandal og bor i Oslo.

Gyldendal

Hanna Dahl

Hanna Dahl

Foto: Julie Pike

Hanna Dahl (f. 1977) debuterer med novellesamlingen «Rønneimperiet». Hun skriver om hvordan språket på et eller annet tidspunkt begynte å forvrenge virkeligheten og menneskene i den.

Dahl er fra Modum og bor i Oslo. Hun har utdanning i språk og litteratur, med vekt på Russland og det tidligere Jugoslavia. Hun hadde novellen «Korsdrager» på trykk i Norske Granta 3.

Marlen Ferrer (f. 1973) debuterer med romanen «De bortkomne», som handler om uro, kjærlighet og eksistensielle valg.

Ferrer har en doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo. Hun har tidligere gitt ut flere faglitterære bøker og er fast paneldeltaker i Big Bang på NRK.

Eirin Gundersen (f. 1990) debuterer med «Du er menneske nå», som er en diktsamling om tapet av en far, om sorgen og stillheten og oppløsningen som følger etter dødsfallet.

Gundersen er født i Drammen. Hun har gått på forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø og ved Universitetet i Tromsø.

Helle Stensbak (f. 1961) debuterer med romanen «Monopol», som er en krimroman fra Oslos musikkmiljø.

Stensbak er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, og jobber i dag som sjeføkonom i YS og skriver om økonomi i Aftenposten.

Kolon Forlag

Mari Tveita Stagrim

Mari Tveita Stagrim

Foto: Ingrid Pop

Mari Tveita Stagrim (f. 1989) debuterer med boken «Alle nyanser av sinne», som består av syv fortellinger om alle dagene som ikke ble sånn man trodde de skulle bli.

Tveita Stagrim kommer fra Nesodden og bor i Oslo. Hun er en av initiativtakerne til skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M.

Stein Sørensen (f.1976) debuterer skjønnlitterært med romanen «4», som av forlaget blir karakterisert som en gangsterroman fra Oslo.

Sørensen jobber som sykepleier ved infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus. Han er skribent og har publisert i flere større og mindre tidsskrifter.

Oktober

Maria Dorothea Schrattenholz

Maria Dorothea Schrattenholz

Foto: Carsten Aniksdal

Maria Dorothea Schrattenholz (f. 1980) debuterer med diktsamlingen «Atlaspunkt», som er både en evolusjonshistorie og en science fiction-framstilling.

Dorothea Schrattenholz kommer fra Bergen. Hun har gått på forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø.

Maria Sand (f. 1981) debuterer med romanen «Hold pusten så lenge du kan», som handler om å vokse opp med ubotelig svik og svart skam.

Sand er utdannet skuespiller fra Roma, hvor hun bodde i ti år.

Pelikanen

Kenneth Moe

Kenneth Moe

Foto: Sindri Týr Högnason

Kenneth Moe (f. 1987) debuterer med kortromanen «Rastløs», som Eirik Bø i Pelikanen omtaler slik: «En ung mann skriver brev til kvinnen som avviste ham. Drevet av tvil og uforløst begjær, forsøker han å skrive seg frem til en ny forståelse av egen ensomhet. Samtidig mistenker han at det er litteraturen som har skyld i det hele. Han drømmer derfor om en litteratur som kurerer behovet for litteratur, en litteratur hvor livet har forrang.»

Moe er oppvokst utenfor Larvik, men bor nå i Oslo. Han har gått forfatterstudier i Bø, Bergen og Lillehammer. For tiden er han tilkallingsvikar på diverse lager og er – etter eget utsagn – blakk på en helt uromantisk måte.

Samlaget

Synnøve Macody Lund

Synnøve Macody Lund

Foto: Carl Christian Raabe

Synnøve Macody Lund (f. 1976) debuterer med «Personar du kanskje kjenner». Hun skriver om hvordan vi speiler og skaper oss selv i møtet med andre, og viser frem maktspillet mennesker kan gå seg vill i.

Macody Lund er født og oppvokst på Stord. Hun er utdannet innen litteratur, filosofi, film og fjernsynsregi. Hun jobber som skuespiller, filmkritiker og dokumentar-regissør.

Solveig M. Tjeltveit (f. 1969) debuterer med «Noo gode Gnu», som er en diktsamling der Gnu er den sentrale gjennomgangsfiguren. Noo er swahili for gnu. Diktene er overraskende og temperamentsfulle, og fulle av latter og gråt.

Tjeltveit bor i Bergen og er utdannet gartner. I tillegg har hun litteratur-, skrivekunst-, kunsthistorie- og psykologistudium bak seg.

Tiden Norsk Forlag

Margrethe Aas

Margrethe Aas

Margrethe Aas (f.1983) debuterer med «Vy», som er en diktsamling som utforsker et samtidig bylandskap.

Aas er utdannet arkitekt og jobber med byplanlegging i Trondheim.

Leonard Ibsen (f. 1981) debuterer med romanen «Jar», som forlaget karakteriserer som en svært selvutleverende roman om arvesynd, kulturkonflikter og vold i hjemmet.

Ibsen har tidligere vært student på Forfatterstudiet i Bø, som han i ettertid gikk hardt ut mot i tidsskriftet Prosa.

Per Schreiner (f. 1965) debuterer skjønnlitterært med en samling fortellinger som han har kalt «Min fars fem bad». Fortellingene er preget av mørk, absurd humor.

Schreiner var en av forfatterne bak «Kampen for tilværelsen» samt manusforfatter av filmen «Den brysomme mannen».

Tigerforlaget

Kjell Erik Ullmann Øie

Kjell Erik Ullmann Øie

Foto: John Andresen

Kjell Erik Ullmann Øie (f.1960) debuterer med romanen «Kunsten å elske et barn».

Stig Mass Andersen (f. 1981) debuterer med romanen «Bipolar Superstar». Ifølge forlaget er det en styggvakker historie om Oliver og hans liv med bipolar lidelse.

Vigmostad & Bjørke

Martine Johansen

Martine Johansen

Martine Johansen (f. 1990) debuterer med romanen «Hvite jenter kan ikke synge blues», som er noe så sjeldent som en energisk roman om blues.

Johansen er fra Nordstrand i Oslo. Hun har studert religionshistorie, journalistikk og skriving, vært låtskriver og spilt i band.

Jan Boris Stene (f. 1978) debuterer med krimromanen «Nådegiveren». som er en klassisk, historisk detektivroman i beste Sherlock Holmes-stil.

Stene er fra Ranheim i Trondheim og arbeider til daglig som lege ved St. Olavs Hospital.

Paal Maage Elstad

Paal Maage Elstad

Paal Maage Elstad (f. 1990) debuterer med «Kun en liten del av universet». Forfatter Rune Christiansen beskriver boken slik: «Dette er ganske enkelt gull – dypt og heftig og humoristisk og språklig svært fengslende».

Elstad er fra litteraturbygda Odda og studerer litteraturvitenskap i Bergen.

Kristin Helgeland (f. 1966) debuterer med «Ni dagar i veka» som er en skildring av hverdagslivet og husmortilværelsen, med en mulig løsning, der flaue hendelser og tragikomikk går hånd i hånd.

Helgeland er fra Garnes i Hordaland. Hun har blant annet bakgrunn som kontorsekretær, og har de senere årene bare skrevet.

Hvilke av debutantene har du størst forventning til? Si din mening i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober